Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Vadapple
5.0/5

Pár ​éve hallottam erről a könyvről. Akkor csak annyit tudtam meg erről a kötetről, hogy egy szépségkirálynő öngyilkos lett. Azóta most sikerült megszereznem ezt és elég hamar el is olvastam.

Mivel amikor ez a történet zajlott, én még nem éltem, nem voltak így emlékeim róla és akikkel beszéltem az elmúlt 1-2 napban erről, nekik is csak homályosan rémlenek a dolgok. Így teljesen csak a könyvben leírtak után tud bennem összeállni egy kis kép.

Magyarországon az 1930-as évek után először 1985-ben rendeztek szépségkirálynő-választást, amit a 16 éves fonyódi gimnazista, Molnár Csilla nyert meg. Tragikus halála alig 8 hónappal a verseny után következett be. 2004-ben Csilla emlékére egy honlapot alapított két ifjú hölgy. A www.molnarcsilla.hu célja a lehető legtöbb írásos és képi emlék összegyűjtése Csilláról.

Friderikusz Sándor Isten óvd a királynőt! című kötete tényfeltáró könyv, eredeti dokumentumokkal és riportokkal. Molnár Csilla tragédiáján kívül körkép a 80-as évek Magyarországáról.

A könyv olvasása közben volt olyan érzésem, hogy Magyarország bő 2 évtizedben semmit sem változott.

Bővebben:
https://vadalmablogja.blogspot.com/2019/02/friderikusz-sandor-isten-ovd-kiralynot.html


mokus33
5.0/5

Megállapíthatom, ​hogy vannak dolgok, amik nem változnak: az emberi irigység, hataloméhség mindig is megvolt és sajnos meg is lesz. Ez a dokumentumregény nemcsak Molnár Csilla életéről, vágyairól és haláláról szól, hanem arról is, hogy sajnos örök érvényű igazság, hogy egyes hatalomra és pénzre vágyó emberek bárkin átgázolnak céljaik elérése érdekében. Sajnos Molnár Csillán is átgázoltak, akit talán megmenthetett volna egy stabil családi háttér, de úgy tűnik, ez sem adatott meg neki. Egy fiatal és szép lány tragédiájáról szól ez a könyv, melyet ennyi év távlatából is érdemes elolvasni, mert ma is érvényes mondanivalót tartalmaz: figyeljünk egymásra, családtagjainkra, főleg gyermekeinkre, és nyújtsunk támaszt, ha bajban van.


Egyszuszra. ​Nagyon tetszett. Egyébként is szeretem a tényfeltáró riportkönyveket. Aki tud valami jót ajánlani ebben a témában, kérem tegye meg, megköszönném…


betti_h
4.0/5

Igényesebb ​és részletesebb sok “lepel-lerángató” könyvnél. Érződik sajnos – nem is kicsit – mennyire elfogult az édesanyával szemben. Nem okoz gondot a számára, hogy kritikus, “szembesítő” jellegű kérdéseket tegyen fel az édesapámnak, amelyeknél már eleve érződik, hogy (a korábban az anyukától és másoktól kapott információk hatására) kissé(?) negatívan áll hozzá – de ugyanezt a kritikus hozzáállást szinte teljesen mellőzi, ha az anyukával beszél. Bár az elhangzottak alapján lehet hibáztatni az apát, nem hiszem, hogy – minden gyengéje, hibája ellenére – bárki kételkedhetne benne, hogy szerette a lányát. Az anyával való beszélgetésben mindig figyelembe veszi, hogy mekkora fájdalom érte, az apával való interjúrészleteknél ez nem érződik. Igaz, ott egy “macsóbb” hozzáállással találkozik, a férfi abban nőtt föl szerintem, hogy a családfő szava szent, az ő döntései megkérdőjelezhetőek – ez ellen pedig a felesége is, a lánya is nagyon sokat tett.
Maga az öngyilkosság leírása nagyon pontosnak tűnik, számomra szívszorító volt látni, mennyire nagyon nem kellett volna, mennyire nem is akart meghalni ez a nagyon fiatal lány… Le akart lépni a pasijához, elege volt, írt egy levelet az anyukájának (búcsúlevél, egy fenét, legalábbis nem abban az értelemben, hogy halál előtti búcsúlevél: egy elköszönés, bocsánatkérés, amiben benne van, hogy elege van a veszekedésekből, és “bízz bennem” – bizalmat mindig a jövőre vonatkozóan kér vki, nem az, aki meg akarja ölni magát. “Bízz bennem, tudom mit csinálok.” vagy “Bízz bennem, most egy kicsit a saját utamat kell járnom.” De olyan nincs, hogy “Bízz bennem, megölöm magam.” És bevesz egy marék gyógyszert, mert a szomszéd lány is ezt csinálta, szépen kimosták a gyomrát, abajgott fölötte a család, ennyi – így lesz nyilván vele is, legalább apám észbe kap… Szerencsétlen lány :-( ).

És a szervezők… Minősíthetetlen, rettenetes. Itt nem is egyszerűen arról volt szó, hogy “magára hagyták” és “kihasználták” a lányt. Az EGÉSZ szervezés arról szólt, hogy “csináljunk vmit, amiből iszonyat sok pénzt lehet kivasalni…”. Az egész felhajtás, a lányok, a műsor, minden huszadrangú volt, egy mellékes elintéznivaló, szükséges rossz, amin vhogy essünk már túl, és jöjjjjjön végre a ZSÉ!!!! Úgy undorító, ahogy van…


fl108
5.0/5

Egész ​hajnalig fenntartott. Azt gondolom, ilyen jellegű dokumentáció talán nem is igényel ennél jobb szerkesztést, jobb megírást, mint ez a könyv. Ezen felül remek korkép az akkori időkről, mindenkinek ajánlom.


zsuzsasz
4.5/5

Nem ​olvastam túl sok tényfeltáró műfajú könyvet, de úgy gondolom, ez maximálisan megfelel az elvárásoknak. Kellő alapossággal, minden oldalról körüljárta a témát, gyakorlatilag Csillával minden kapcsolatba kerülő embert megkeresett, kikérdezett az írója. Nem ítélkezett, csak szimplán egymás mellé állította az egymásnak ellentmondó állításokat, és azok magukért beszéltek. Aztán rábízta az olvasóra, ki-ki döntse el, kinek hisz. A beszélgetések alapján mindenki számára kirajzolódhatott egy kép, milyen ember is lehetett Csilla.
És persze nem utolsósorban, nyilván azért is tetszett, mert én még láttam Csillát versenyt nyerni a tévében…


Ardnazil
5.0/5

A ​maga műfajában zseniális könyv. Úgy tárja fel a történetet, hogy csak kérdez és szerkeszt. A szerző nem ír semmit magától, és mégis sejthető az igazság.


Kevés ​riport/dokumentumkönyvet olvastam mostanáig, ezért nem tudom kellőképpen eldönteni, mennyire állja meg a helyét a műfajban… Csilla személye viszont nagyon rokonszenves a számomra. Azt hiszem, sajnos sejthető lett volna, hogy egy ilyen becsületes és rendes lány nem fogja bírni a “gyűrődést” ebben az alattomos és felületes világban. Nem a szenzáció miatt, még kevésbé Molnárék családi életének kiteregetése miatt volt nagyon érdekes a számomra a könyv; sok mindenen elgondolkoztam olvasás közben.


Nagyon ​jó könyv volt. Csak azért kapott 4,5 csillagot, mert mivel szomorú ezért rossz hangulatom is volt olvasás közben. Engem is elöntött a gyász. Ajánlani tudom mindenkinek. Egyébként tele van képekkel. Sőt még az eredeti búcsúlevél is benne van,


Pár ​éve olvastam, érdekes, letehetetlen könyvecske, utána a Szépleányok című filmbe is belenéztem. Az egész “szervezés”, már ha lehet így nevezni, úgy ahogy volt, minősíthetetlen, felháborító, hogy a szervezők még a résztvevők étkezéséről sem gondoskodtak, röhejes ez az egész cécó a díjak, köztük a kairói út körül, amiből aztán nem lett semmi. A szervezők csak a nagy pénzt akarták leakasztani, közben Csilla és a többi nyertes gyakorlatilag semmit sem kapott, ide-oda rángatták, szétcincálták, kellemetlen helyzetbe hozták őket. Csilla családját állandóan zaklatták, zsarolták, nem hagytak nekik nyugtot, persze, hogy ideges volt az apja és felborult a családi béke. Egyértelmű, hogy Csilla nem akart meghalni, csak teljesen ki volt készülve idegileg, és hozott egy pillanatnyi rossz döntést, amit sajnos már nem lehetett visszacsinálni. Érdemes a könyvet elolvasni, nagyon tanulságos, és a riportok is érdekesek.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
4.5/5

Statisztika

6.0
átlagos pontszám i
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók