Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Szentinel
4.5/5

Az ​Abarat óta a gyengéimnek számítanak a sötétebbre vett, gyerekeknek íródott mesék. Szerencsére ezt Neil Gaiman is felismerte, és megajándékozott egy nagyon hangulatos regénnyel. A Coraline ugyanis ízig-vérig dark fantasy… fiatalabbaknak.

A történet főszereplője és névadója Coraline Jones, egy kislány, aki szüleivel új lakásba költözik. Az öreg házban, mely egykoron egy kúria volt, rajtuk kívül többen is laknak, mint például az egykori színészek, Miss Spink és Miss Forcible, vagy Mr. Bobo, aki egereket tanít be trükkökre, és akit mindenki csak az „emeleten lakó bolond öregembernek” hív. Egy alkalommal Coraline talál egy ajtót, mely be van falazva. Mindenki óva inti, hogy ne kelljen át azon a falon, de mivel a lány nagyon kalandkereső, ezért természetesen megtalálja a módját, hogy átjuthasson a befalazott bejáraton. Ekkor indulnak be a furcsaságok. Az ajtó ugyanis egy bárhuzamos világba nyílik, ahol Coraline találkozik a másik anyjával, kinek szó szerint gombszemei vannak, és valami nagyon nem stimmel körülötte.

Gaiman szokásához híven nagyon jól megteremti a hangulatot. Mivel ez a mese más, mint amit az anyukák általában felolvasnak a gyermekeiknek, ezért nem lehetünk benne biztosak egy pillanatig sem, hogy Coraline élve meg fogja úszni ezt az egészet. Ezen kívül érint jellegzetesen felnőtt témákat is, mint például a gyermekbántalmazás, a szülő-gyermek viszony, vagy épp az ember, mint birtokba vehető élőlény fogalma. Csak azért, mert megszültünk egy életet, jogunkban áll azt ki is szipolyozni, vagy rabszolgává tenni? És ennek a teremtmények joga van-e kiállnia magáért azzal szemben, aki megteremtette? Aki enni adott neki, és ruházta? A válaszok persze mindenki fejében megvannak, de mi van azokkal, akik nem biztosak benne?

Minden tekintetben jellegzetesen gaimani történet, csak a megszokottnál sokkal rövidebb. Az én kiadásom mindössze száztíz oldalas volt (ha nem számítjuk a bónusz novellákat a Coraline után, amik már nem érdekeltek annyira). Ez picikét zavart, mivel ezt a mesét egy darabig még el tudtam volna olvasgatni. Dave McKean elég ijesztő fekete-fehér illusztrációi pedig csak még jobban megdobták az élményt. Érdemes elolvasni mindenkinek, aki kedveli Gaiman írásait, de az is próbát tehet vele, aki a gótikus hangulatú, enyhén horrorisztikus mesékért rajong.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók