Ajax-loader

A ​tragikusan fiatalon, harmincévesen elhunyt Sylvia Plath (1932-1963) Az üvegbúra című, javarészt önéletrajzi ihletésű, de fiktív részleteket is tartalmazó regényében egy rendkívül tehetséges, ám súlyos pszichés problémákkal küszködő amerikai egyetemista lány – Esther Greenwood – portréját festi meg. Bár első pillantásra Esther a sors kegyeltjének tűnik (nemcsak hogy remek iskolába járhat, de lehetőséget kap arra is, hogy egy hónapig gyakornokként dolgozhasson egy híres New York-i divatlapnál), valójában egyre csak vergődik, fuldoklik az őt körülvevő világ “üvegbúrája” alatt. A depressziója és öngyilkossági kísérlete miatt egy ideig elmegyógyintézetben kezelt (egyebek között elektrosokk-terápiának is alávetett) fiatal lány végül elindul a gyógyulás útján – nem úgy, mint az Esther történetét megíró Sylvia Plath, aki Az üvegbúra megjelenésének évében lett öngyilkos.

Értékelések
4.5/5 - 15 értékelés alapján

Már az első oldalakon kiderült számomra, hogy a beatkorszak regénye ez is, akárcsak Salingertől a Rozsban a fogó (régebben Zabhegyező), vagy Kerouactól az Úton. Érdekes utazás volt ez egy fiatal lány fejébe, sok-sok közös érzéssel.P. Kriszta
5.0/5

Érzékeny kamaszként olvasva emlékszem, nagyon megviselt a végkimenetel. Aki nem érezte még soha úgy, hogy nem illik sehova, nem illik az életébe, hogy nincs senkije, hogy mindenki csak magával törődik, s hogy teljesen haszontalan és értéktelen, annak ez a regény nem fog mondani semmit, azt hiszem.
Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
4.5/5

Statisztika

46.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók