Ajax-loader

Goda ​Gábor három regénye az írói pálya első szakaszában, a harmincas években keletkezett: A rendes ember 1931-1934, a Flamingók 1936-1938 között, s a Vihar előtt 1937-ben.
A rendes ember-ben, egy bankigazgató fiának naplószerű önéletrajzában, a gazdag polgárság élősdi életformáját s ezen belül az egymással szembekerülő két nemzedék hasonlóságát és különbségét leplezi le az író, hiteles légkört teremtve az életforma jellemző vonásainak ironikus rajzával.
A Flamingók a gazdasági válság idején álkultúrába menekülő fiatal entellektüelek és kispolgárok gúnyos és ugyanakkor lírai és részvétteljes ábrázolása, egybeszőve a polgárság agóniájának jelképes jelenetével.
A harmadik regény, a Vihar előtt, az emlékezésnek és elmélkedésnek lírai ötvözete. “Egy tizenöt-húsz perces séta anyagát dolgoztam fel benne – mondja róla az író. Nem rendkívüli vagy csodálatos dolgokat, csak parányi jelenségeket, amelyeken keresztül talán sikerült érzékeltetnem a vihar előtti esztendő (1937) roppant nyomorúságát, gyötrő kínjait s e szabadság nélküli élet fullasztó szenvedéseit.”
Goda Gábor bölcselkedő gúnyolódását, fanyarságát az emberismeret kimeríthetetlen energiatelepei táplálják, s így lett a regényből lírai vallomás, előzetes tiltakozás a későbbi szörnyűségekkel szemben s a nagy tisztító vihar várásának szorongató dokumentuma.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

70.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
kívánságlistán
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók

  • Nem szerepel egyetlen kollekcióban sem.