Ajax-loader

Fantasztikus ​kiállítású a könyv. A4-es méret, kemény (kőkemény…) borító, szép papír, rengeteg kép, CD-melléklet – ilyet érdemelne valamennyi, hasonlóan nagy ívű pályát befutott zenekar. Az már más kérdés, hogy mindettől az ára is elképesztő, márpedig a rockrajongók mindenről híresek, csak arról nem, hogy lenne pénzük, de mivel láthatóan “életre szóló” darabról van szó, talán még ez is belefér.
A tartalomért a zenekar gitárosa, Sárvári Vilmos felel. Hogy jó-e, ha nem profi írja a könyvet? Manapság már nem számít. Noha ez esetben sem lett volna felesleges átnézetni a szöveget a magyar nyelvben igazán járatos emberrel, a mai könyvtermést inkább felül-, mint alulmúlja az alkotás.
Ugyanakkor nyilván érzelmi többlethez jut az olvasó, ha zenekari tag könyvét veszi kézbe. Sárvári Vilmos csapongó történetmesélése olyan érzetet kelt, mintha beszélgetne velünk. Egyedül az interaktivitás hiányzik. Mert bizony időnként többet szeretnénk megtudni egy-két eseményről, illetve előfordul, hogy másképp emlékszünk, mint a szerző. Helyenként jó lenne vitatkozni.
Ezzel nyilván így vannak az egykori zenésztársak is. (Főként az alkoholistának minősítettek…) Sajnálatos, hogy Sárvári Vilmos beköszöntőjében azt hangsúlyozza ki: igaz történet olvasható a következő oldalakon. Igaz, valóban, de szubjektívan igaz. S ez messze nem ugyanaz, mert nyilván a többieknek is megvan a saját igazságuk. Persze ezt beszéljék meg egymás között – csak remélhető, hogy nem a bíróságon teszik…
Szubjektivitás ide vagy oda – a könyv szinte letehetetlen. Nem kizárólag a P. Mobil történetét ismerhetjük meg belőle, ennél jóval többet ad: a magyar rock múltja és jelene elevenedik meg az oldalakon. A szöveget elképesztő mennyiségű képanyag egészíti ki, s érdekes dokumentumok kópiáival is találkozhatunk. A CD-melléklet pedig kimondottan izgalmas. A hanghordozón soha meg nem jelent koncert- és demófelvételek kaptak helyet, az 1973 és 1984 közötti időszakból. A legelső saját nóta, a Felejts el, a Dinamittól ismert Vikidál-szerzemény, a Neked adnám a világot a P. Mobil előadásában, az eredeti szövegű Bíborlepke és még sorolhatnánk. Hallhatjuk énekelni Losó Lászlót, Vikidált, Szegváry Gábort és Tunyogi Pétert. És újra nekünk játszik Bencsik Samu…

Maróthy György

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók