Ajax-loader

Mielőtt ​Kolombusz fölfedezte volna az Újvilágot, Észak-Amerikában ötmillió lakos élhetett. 1890-re már csupán 250 000-en voltak. Ez alatt a négy évszázad alatt 75 millióra duzzadt a földrészre betelepülő fehér lakosság száma. Terjeszkedésük útját mérföldkőnek tekinthető események jelzik: 1830-ban a délkeleti törzsek áttelepítése az úgynevezett Indián tartomány területére, a navahók Hosszú Menetelés néven emlegetett erőszakos kitelepítése Fort Sumner börtönébe, illetve a Wounded Knee kis patakja mellett 1890-ben bekövetkezett tragédia.
Magyar nyelven először jelenik meg az ősi amerikai népek történetét és mai életét ismertető átfogó és szemléletes összeállítás. Könyvünk az észak-amerikai kontinenst kilenc kulturális egységre osztva és 38 színes tablóval illusztrálva mutatja be, hogy hogyan alkalmazkodott az őslakosság az igen változatos és változó életkörülményekhez a sarkvidéktől a Floridai-, illetve a Kaliforniai félsziget alsó csücskéig. William C. Sturtevant, a Smithsonian Instutition munkatársa több mint ezer használati és rituális tárgyat válogatott ki a Smithsonian Instutition és az American Museum of Natural History gyűjteményéből az egy-egy törzs anyagi kultúráját részletesebben ismertető tablókhoz. E tárgyak közül sok most kerül először nyilvánosság elé, mióta a század elején az antropológusok és néprajzkutatók összegyűjtötték őket.
Ezenkívül kötetünk 250 archív fotó, illetve térképek segítségével tárja az olvasó elé az indián és eszkimó törzsek és csoportok kultúráját, hiedelemvilágát, mutatja be kiemelkedő személyiségeit és történelmi eseményeit. A tablókon szereplő kézműves tárgyak az 1860 és 1920 közötti évekből származnak, s minden szónál ékesebben bizonyítják az észak-amerikai őslakosság anyagi kultúrájának és életmódjának folytonosságát az Egyesült Államok történelmének meghatározó korszakában.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók