Ajax-loader

Johann ​Joachim Winckelmann (1717-1758) a művészettörténet egyik megalapítójának tekinthető Az ókori művészet története című műve alapján, pályakezdő – Gondolatok a görög műalkotások utánzásáról a festészetben és a szobrászatban című – traktátusa alapján pedig a neoklasszicizmus szellemi atyjának.
Radnóti Sándor új könyve a modern művészetfogalom összefüggésében foglalkozik Winckelmann hozzájárulásával e fogalom kialakulásához, szélesebb értelemben pedig a modernitást mint a kultúra társadalmát tárgyalja. Winckelmann munkásságából kiindulva azokat az alapfogalmakat vizsgálja, amelyek felforgatták és újra meghatározták a XVIII. században látásmódunkat. A művészet (és a tudomány) ekkor létrejövő autonómiájával, a történelmi tudat segítségével végrehajtható identifikációval különböző korok személyeivel és műveivel, a művészi hatás személyes voltát hangsúlyozó autopsziával (azzal a követelménnyel, hogy a műveket saját szemmel lássák), a kulturális terek kialakulásával, az eredetiség újonnan megjelenő elvárásával, a barokkal mint a modern művészetfogalom ellenfogalmával, valamint az ízlés filozófiájával.
A „Jöjj és láss!” eredetileg evangéliumi fölszólítás, amely a tanítványok toborzásakor hangzik el Jánosnál. Jelentése az, hogy győződj meg saját tapasztalatod alapján a Messiás eljöveteléről. Winckelmann azonban merőben profán célból idézte, s értelme nem más, mint a műalkotások saját szemmel való látásának, a csak így megszerezhető tapasztalatnak a propagandája.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók