Jeles jubileumot ünnepel a magyar cukrásztársadalom és az édességszerető közönség: 125 éve alkotta meg Dobos C. József csodálatos tortáját.
Az évforduló és a mester előtt tisztelgő könyv első részében olvasottak alapján beleélhetjük magunkat a régmúlt „édes" világába. Megismerhetjük a kor jelentős pesti, budai és vidéki cukrászait, a szakmai berkekben sokak által ma is emlegetett nagy elődöket.
A második rész a Dobos-torta születését, fogadtatását és története első éveit tárgyalja, ismertetve feltalálójának életét, filozófiáját, felfogását – nem csak a tortával kapcsolatban, hanem az egész gasztronómiáról általában.
Dobos C. József szakmai alázatát, alaposságát, sokoldalúságát méltán ajánlhatjuk a mai kor emberének figyelmébe. A szakmát napjainkban gyakorló cukrászoknak, nekünk pedig kötelességünk, hogy hagyatékát tovább őrizve, az eredeti recept alkalmazásával örvendeztessük meg a minőségért rajongó édesszájúakat itthon és a világban.
Kapcsolódó könyvek
Kurt Tepperwein - Az élet mint mestermű
"Mindannyian hercegnőnek és hercegnek születtünk, a legtöbben azonban békaként végezzük, aki már abban sem hisz, hogy egy nap jön valaki és megcsókolja." A szerző a fenti tényen akar változtatni, és ehhez konkrét teendőket is kínál. 21 napos felfedező és átváltozó útra invitál minket, mivel bizonyított tény, hogy amit 21 napon át folyamatosan végzünk, az egész életünket tartósan befolyásolja. Kurt Tepperwein Németország egyik legsikeresebb írója és életvezetési tanácsadója. Az általa kidolgozott Tepperwein-módszer - ami a szerző előadásain résztvevők életébe boldogságot és sikert hozott - az olvasók legnagyobb örömére most könyv formájában is megjelenik. Ez a módszer nélkülözhetetlen segítséget jelent vezető beosztású üzletemberek, élsportolók és életvezetési tanácsadók munkájához is. A mű minden eddiginél átfogóbban és részletesebben mutatja be a pozitív életfelfogás lényegét. Gyakorlatai segítségével könnyebben megismerjük önmagunkat, és arra a kérdésre is választ kapunk, mi az, ami igazán fontos az életünkben, s hogyan érhetjük el azt. Ha akarjuk, rendkívüli módon felgyorsíthatjuk személyes fejlődésünket, és mesterien "megalkothatjuk" életünket. Az élet ugyanis túl fontos ahhoz, hogy átengedjük a véletlenek sodrásának!
Ismeretlen szerző - Budapest Anno és Most
Különleges, időutazásra csábító fotóalbum, amelyben a XIX.-XX. század fordulójának budapesti életképeit és az adott helyszíneken, a korabelivel azonos nézőpontból napjainkban készített városképeket egyszerre láthatjuk. Így a saját szemünkkel győződhetünk meg róla, mi változott, mi nem, fényes fővárosunkban az elmúlt több mint egy évszázad leforgása alatt. A legismertebb belvárosi helyszínek mellett a Budai vár kacskaringós kis utcáiba és a főváros világhírű fürdőinek belső életébe is bepillanthatunk a kötet lapjain. A Kiscelli Múzeum gyűjteményéből válogatott bámulatosan jó minőségű régi fényképeket többek közt Erdélyi Mór és Klösz György készítette, az ezek nyomán 2009 és 2012 között „újrafotózott” városképek pedig Vancsó Zoltán és Almási Zétény alkotásai.
Gyáni Gábor - Magánélet Horthy Miklós korában
A sorozat izgalmas történelmi intimitások képeskönyve. Feleleveníti a nagy korszakok hétköznapi életét: a kor egyszerű embereinek mindennapjait, szerelmi és családi életét, étkezési szokásait, lakását, öltözködését, mindezt korabeli képekkel illusztrálva. Szerzői azt vallják ugyanis, hogy a kis történetek szerves részei a nagy történelemnek.
Renzo Rossi - Magasan Toscana felett
Toscanát valóságos művészeti alkotásként hozta létre egy, csupán a szépséggel törődő nép, több nemzedék lassú, türelmes munkájával formálták a völgyeket és a domboldalakat egyedi tájjá, amelyben a zseniális emberi elme alkotásai tökéletes összhangba kerültek a természettel. Itt minden kellemes, itt minden megadatik a jó élethez: az emberek, a művészet, az éghajlat, a táj, az ünnepek, az ízek és az illatok valósággal hízelegnek az érzékeknek. A tartomány egész évben ünneplőbe öltözik.
Jamie Oliver - Jamie főzőiskolája
Isten hozott a Főzőiskolámban!
Sok olyan emberrel találkoztam már, akik azt mondták, sose lennének képesek megtanulni főzni, ezért nem is akarnak. Ehhez a könyvhöz ők adták az ötletet. Az ilyen gondolkodás úgy hat rám, mint bikára a vörös posztó, mert meggyőződésem, hogy az egyszerű házi koszt elkészítése alapvető emberi készség, és mindenkinek tudnia kell főzni, hogy képes legyen gondoskodni magáról, családjáról meg a barátairól. Megírtam hát ezt a könyvet, hogy egyszerűen és gyorsan megtanítsalak főzni - téged, vagy azt, akinek ajándékba adod. Kiválasztottam egy csomó receptet, csupa olyan ételt, amit mindenki szeret, és elmondom, illetve képek segítségével be is mutatom, hogyan lehet ezeket a lehető legegyszerűbben elkészíteni. Szinte kézen fogva vezetlek be a finom, ízletes ennivalók világába. Miért haboznál hát? Akár bátortalan kezdő vagy, akár gyakorlott szakács, aki egyszerűbb megoldásokat keres, engedd, hogy segítsek, és meglátod, milyen ínycsiklandó ételek kerülnek majd ki a kezed alól. VÁGJUNK BELE!
Sally Bedell Smith - Erzsébet, a királynő
Amióta 1952-ben, alig huszonöt esztendősen elfoglalta a trónt, II. Erzsébet királynő példátlan közfigyelem tárgya, de a csillogás és a szóbeszéd ködén át vajon mennyire alkothatunk pontos képet a világ leghíresebb uralkodójáról? A neves életrajzíró, Sally Bedell Smith számtalan interjúra és korábban sosem idézett dokumentumra támaszkodik, amikor egy ritka pillanatra félrelebbenti a fátylat, hogy megismertessen annak a királynőnek nyilvános és magánéletével, aki páratlan tekintéllyel, tapintattal és eleganciával vezette át hazáját és a Nemzetközösséget az elmúlt hatvan év minden háborúján és zűrzavarán.
Az Erzsébet, a királynő minden részletében hiteles, mégis olvasmányos és szórakoztató közelkép egy olyan asszonyról, akit eddig csak távolról, a tévé képernyőjéről ismerhettünk - egy kivételes személyiségről, aki eleven humorérzékkel és mérhetetlen józansággal végzi kötelességét, bármit rójon is rá a munkája és a családja.
Az Erzsébet, a királynő figyelemre méltó és rokonszenves portré, emellett lenyűgöző beszámoló arról a kivételes modernkori vállalkozásról, amivé az uralkodás vált. A könyvben megismerünk egy fiatal lányt, aki nagybátyja trónfosztása után hirtelen a trónörökös szerepében találja magát. Találkozunk a tizenhárom éves Lilibettel, amint beleszeret egy Fülöp nevű fiatal tengerészkadétba, és eltökéli, hogy feleségül megy hozzá, még ha szülei a vagyonosabb angol arisztokratákat részesítenék is előnyben. Látjuk a tizenéves lányt, ahogy a második világháború idején katonai teherautókat szerel, majd a győzelem napján ott áll Winston Churchill mellett a Buckingham-palota erkélyén. Majd fiatal királynőként lép elénk, aki igyekszik egyensúlyt találni kettős szerepkörében, mint uralkodó és mint kétgyermekes fiatalasszony. Sally Bedell Smith átcsempész minket a palota kapuin, hogy nyomon követhessük a királynő mindennapos rutinjait - a "vörös dobozokat", bennük a kötelezően áttekintendő aktuális dokumentumokkal; a heti audienciákat, amelyeken az idők során tizenkét miniszterelnök vett részt; a fizikailag is megerőltető külföldi körutazásokat; a sajtó szüntelen figyelmét - s persze személyes kapcsolatát Fülöp herceggel, élete szerelmével és hatvannégy esztendeje hű férjével; a gyermekeivel s olykor zűrös házastársaikkal; az unokáival és a barátaival.
Gilles Brochard - Michèle Carles - Christine Fleurent - Nagy tea enciklopédia
Jünnan, sencha, oolong, ceylon, assam, darjeeling - megannyi különös név, s mind a nagy teatermő vidékek világát idézi. A kínai szent teakertektől a Himalája ködében burjánzó ültetvényekig óriási területeken szüretelik, válogatják és keverik a teafélék sokaságát. És hogy az apró tealevelek nemcsak illatosak, hanem szépek is, azt Christine Fleurent nagyszerű fotói bizonyítják. E könyv, s szerzője, Gilles Brochard a tealevél történetével is megismerteti az olvasót, elmondja a teához fűződő legendákat, szertartásokat, ceremóniákat, a jó teakészítés titkait, sőt azt is, hogy milyen kitűnő lehetőségeket sugall az illatos tea a gasztronómiának.
F. Dózsa Katalin - Simonovics Ildikó - Szatmári Judit - Szűcs Péter - A magyar divat 1116 éve
A honfoglalástól napjainkig követi végig a hazai viselettörténet fontos állomásait A magyar divat 1116 éve című album, amely a Gombold újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázatot lezáró rendezvény alkalmából jelent meg.
Colin Monteath - Új-Zéland
Új-Zéland, a maorik és a bevándorló európaiak kultúrájának találkozási pontja, a szélsőségek országa: végtelen zöld síkságokat, sűrű trópusi őserdőket, széles legelőket, rendezett kiviültetvényeket, hallal teli tavakat, fenséges, hófödte csúcsokat, sőt élénk, zajos nagyvárosokat egyaránt találhat itt a látogató.
F. G. Haghenbeck - Frida füveskönyve
Frida Kahlo, a később világszerte ismert és rajongásig kedvelt festő tizenhét éves korában tragikus balesetet szenved. Magyar származású édesapja, indián dajkája és a lánytestvérei bármit megadnának az életéért, és Frida is vissza akar térni a túlvilágról kamasz szerelméhez. Végül a lány egyezséget köt a Halállal, és ettől kezdve minden évben áldozatot kell bemutatnia. Az áldozati ételek receptjeit, ahogyan az élete legfőbb eseményeihez kötődő többi ízt is, Frida egy kis fekete füzetbe jegyzi le...
Egy asszony féktelen élni akarása, lenyűgöző művészi kreativitása és szenvedélyekkel teli házassága a színpompás, ugyanakkor kegyetlen Mexikóban - Frida füveskönyve egy mágikus elemekkel tarkított, hiteles dokumentumokból építkező, magával ragadó regény a festő életéről és egy könyvről, amely elképesztő titkokat rejt.
Francisco Haghenbeck mexikói író a legkülönbözőbb műfajokban alkotott a forgatókönyvektől kezdve a képregényeken keresztül a politikai beszédekig. Frida Khalóról szóló regényét számos nyelvre lefordították és 2009-ben elnyerte az egyik legrangosabb latin-amerikai irodalmi díjat.
Csorba Csaba - Erdélyi várak
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Umberto Eco - A prágai temető
A középkori és ezoterikus, a barokk és a pikareszk, és végül a képregényes Eco után itt a legújabb: a XIX. századias kalandregényt író Eco. A prágai temetőnek már a mozgalmas metszetekkel illusztrált lapjai is Dumas-t, sőt Eugene Sue-t idézik. Főszereplője és egyik elbeszélője egy fél Európa titkosszolgálatainak zsoldjában álló cinikus hamisító, aki hazugságokat kohol, összeesküvéseket sző és merényleteket szervez, befolyásolva kontinensünk valóságos történelmének és politikájának menetét. Simone Simonini a képzelet szülötte, de nagyon is valószerű gazember; és bár a kor valamennyi, később nagy karriert befutó hamisítványához csak a regényes képzelet szerint van köze, a hamisítványok (el egészen a közvetve milliók értelmetlen halálát okozó Cion bölcseinek jegyzőkönyvéig), a tényekkel és az összes többi szereplővel együtt, sajnos mind igaziak. Az olasz Risorgimentótól a párizsi Kommünig, a 48-as forradalmaktól a Dreyfus-perig és a századfordulóig záporozó tényeket Eco a könyv végén egy részletes időrendi táblázatban hozza összefüggésbe a regény történéseivel. Ez jól jön, mert A prágai temető csupa időjáték: a memóriazavarral küszködő Simonini, illetve titokzatos alteregója, egy Dalla Piccola nevű abbé négykezes naplója (melyet néha ,,az Elbeszélő" is kommentál) megannyi flash-back segítségével eleveníti fel a múlt eseményeit, fényt derítve, de csak legvégül, persze, a kettejük kapcsolatának hátborzongató titkára is.
Martin Collcutt - Marius Jansen - Isao Kumakura - A japán világ atlasza
A japán világ atlasza az átlagos olvasókhoz és utazókhoz szól, akik szeretnének fogalmat alkotni Japán gazdag kulturális örökségéről és a közegről, melyben mindez létrejött. Megértése, élvezete nem igényel különösebb jártasságot a japán történelem, földrajz, kultúra területén. Reméljük azonban, hogy sikerül lekötni azoknak az érdeklődését is, akik már jól ismerik Japánt. Az áttekintés a történelem előtti emberek kőszerszámaitól korunk gyermekeinek számítógépeiig terjed, és hasonlóan változatos a térképek válogatása is.
Kaiser Ottó - Lipp Tamás - Kastélyok, várak, paloták
Kastélyok, várak, paloták... Vajon kik építették ezeket a gyönyörű épületeket? Nyilván azok, akiknek pénzük volt. De nemcsak pénz kellett a nagyszabású építkezésekhez, hanem magas rang, hivatal, tájékozottság, s főként - jó kapcsolatok. Érdemes ebből a szempontból is megvizsgálni a bőkezűen építkező nemesi famíliákat: a családi birodalmak alapjait megvető főurak legtöbbje a 'kamaránál' tevékenykedett. 1848-ig a Magyar Kamara volt ugyanis a kincstár jövedelmeinek legfőbb felelőse, kezelője, gondozója - a korabeli Kincstári Vagyonkezelő Rt. De lehetett az építkező főúr vármegyei ember: főispán, táblabíró. Akkor is közel volt a tűzhöz.
2003.
Ismeretlen szerző - Az év természetfotói - Magyarország 2004
Ez az album Magyarország legjobb természetfotóinak gyűjteménye. A felvételeket a neves szakértőkből álló zsűri a "Találkozás a Természettel - az Év Természetfotósa 2004" fotópályázatra beérkezett mintegy 4000 természetfotóból választotta ki. A bírálók az esztétikai minőséget tekintették elsődlegesnek, de elengedhetetlen követelményként fogalmazták meg, hogy a fotók a szabadban, természetes körülmények között készüljenek, és elkészítésük ne járjon természetkárosítással. Ez a lenyűgöző kötet újabb bizonyítéka annak, hogy a természetfotózás igen magas színvonalon áll hazánkban.
Cristina Gambaro - Skót kastélyok
Ragyogó zöld mezők legelésző birkanyájakkal, bíborszínű hangával borított hegyoldalak és mélykék tavak, melyek visszatükrözik az égbolt ólomszürke színét. Ezen a vadságában is gyönyörű vidéken a skót kastélyok felidézik az ország történelmét, a ma is parázsló indulatok évszázados küzdelmét. Hosszú és veszedelmes út vezetett a legelső, pusztán kőből épült tornyoktól a múlt századi főúri kastélyokig, melyeket szinte telezsúfoltak értékes festményekkel és bútorokkal. A legbátrabb férfiak küzdöttek azért, hogy megtartsanak vagy meghódítsanak egy-egy várkastélyt, melynek tulajdonosai hatalmas családok voltak. Amikor átlapozzuk ezt a könyvet, megcsodáljuk a gyönyörű képeket és elolvassuk az érdekes történeteket, akkor megértjük, milyen érzés személyesen végigkövetni a történelem változásait, bejárni ezeket az épületeket, keskeny csigalépcsők után tágas szalonokban és értékes könyvtárakban körbenézni. A képzeletbeli utazás során ellátogathatunk a nemesek palotáiba és a szegény emberek kunyhóiba, megismerkedhetünk Skócia tündöklésével és bukásaival.
Macarena San Martín - Divattitkok
...mert a lényeg a divatban is a részletekben rejlik! A divat hagyományos részletei, mint a mandzsetta, a zseb, a szűkítő vonal, illetve a számtalan titkos apróság felbecsülhetetlen értékkel bírnak napjaink divattervezői számára: a ruházat szembeszökő, trenddiktáló alkotóelemei megkülönböztetik, kiemelik a tervezők ruhadarabjait a kifutón és az utcán egyaránt. A Divattitkok alapos és összefoglaló kézikönyv - nagyszerű áttekintést nyújt a divat részleteinek világáról, és több ezer színes fényképen mutatja be a világ legkülönbözőbb pontjairól származó divattervezők bámulatos munkáit. Vigyen új lendületet ruhaterveibe, vagy keressen inspirációt öltözködési stílusa felfrissítéséhez! Olyan ihletadó forrásgyűjteményt tart a kezében, amelynek helye van minden divattervező, stylist, a divat terén dolgozó szakember, sőt minden hétköznapi divatőrült könyvespolcán - ajánljuk mindenkinek, aki a részletek megszállottja. Könyvünk éppen ezért több mint 20 különböző országból származó divattervező munkáival ismeret meg, akiknek tervei és a részletek kidolgozása során tapasztalható gondossága jól példázza a még kiaknázható kulturális sokszínűséget. Így jó példákat láthatunk arra, hogy a kultúrák közti párbeszéd a divatipart és a hozzá kapcsolódó piacokat is támogathatja. Ismerd meg a divattitkokat és a fontos részletek birodalmát. A kötet nyolc fejezete arra kíván ösztönözni, hogy friss szemmel nézz a divat világára és a benne rejlő végtelen lehetőségekre.
Joanna Farrow - Főzőiskola - Konyhai technikák lépésről lépésre
Hogyan legyünk mesterszakácsok a saját konyhánkban?
Ha valaha is úgy vélte, hogy a szakácskönyvek vagy a tévés szakácsok receptjei túlságosan bonyolultak, most megváltozhat a véleménye. A Főzőiskola könnyen követhető leírásai lépésről lépésre végigvezetik mindazokon a konyhai eljárásokon, amelyek ismeretében nagyszerű szakács válhat Önből. Megmutatja, hogyan váljon profivá a konyhában minden téren, a besamelmártás készítésétől a halfilézésen vagy a zselatin felhasználásán át a tésztagyúrásig, a tortalapok vagy a kenyér sütéséig. Akár meglévő ismereteit akarja kiegészíteni, akár teljesen új technikákat szeretne elsajátítani, a részletes leírások és az egyes lépéseket illusztráló fényképek biztosítják, hogy a piskóta elkészítését ugyanolyan egyszerűnek fogja találni, mint a paradicsom hámozását. A könyv több mint 250 olyan eljárást mutat be, amelyek segítségével lenyűgözheti barátait és családtagjait gasztronómiai teljesítményével.
Mezei Elmira - Paleolit receptek hétköznapokra
A paleolit diéta - nem is igazi „diéta”. Legalábbis ez derül ki MEZEI ELMIRA legújabb szakácskönyvéből, amellyel eloszlatja a paleo elvek szerinti sütéssel-főzéssel kapcsolatos, szokásos tévhiteket. Nem kell éheznünk, nem kell megvonnunk magunktól a finom falatokat, még véletlenül sem kell mindig ugyanazt fogyasztanunk, sőt, drágán és nehezen beszerezhető alapanyagokra sem lesz szükségünk. Ehelyett, ha megfogadjuk a szerző tanácsait, igen változatos, ízletes, és nem utolsósorban költséghatékony módját próbálhatjuk ki az egészségtudatos táplálkozásnak. Az ötletes levesek, hal-, hús- és zöldségételek, saláták receptjeit ebben a kötetben az évszakok szerint csoportosítva találja meg az olvasó, és - jó hír az édesszájúaknak - a fejezetekből a desszertek sem maradhattak ki. Akár hétköznapi, akár különleges ételt szeretnénk elkészíteni, ebből a szezonális szakácskönyvből ötleteket meríthetünk, és közben magunknak is bizonyíthatjuk: sütni-főzni csakis ilyen kreatívan érdemes.
Szendi Gábor - Mezei Elmira - Paleolit szakácskönyv
"Szakácskönyvünkkel rendhagyó receptkönyvet vesz kezébe a kedves olvasó. E könyv úttörő, mert ilyen, táplálkozástudományi kérdéseket tárgyaló szócikkeket tartalmazó paleolit szakácskönyv eddig még sosem jelent meg Magyarországon, de a világon sincs sok belőle.
A paleolit táplálkozás Magyarországon, széles körben, csak a Paleolit táplálkozás c. könyv megjelenése óta vált ismertté. Egyre többen és többen választják ezt a régi-új életmódot, mert önmagukon vagy környezetükön tapasztalják, látják a paleo pozitív hatásait. Így nem csoda, hogy növekvő érdeklődés és igény támadt az új étrend követését megkönnyítő szakácskönyv megjelentetésére. Sokan ugyanis nem tudják, hogyan is táplálkozhatnának változatos és ízletes módon a paleo elvei szerint – ebben szeretnénk „okos” könyvünkkel segítséget nyújtani. A paleolit táplálkozásnak tulajdonképpen egyetlen titka van: vissza kell térnünk ahhoz a táplálkozáshoz, amelyhez évmilliókon át alkalmazkodtunk. Hogy mit is jelent ez bővebben? Erre kíván választ adni ez a szakácskönyv, amelynek táplálkozástudományi témái egyaránt szólnak a paleóval még csak most ismerkedő olvasóknak és azoknak is, akik már megismerkedtek a két előző – Paleolit táplálkozás, Boldogtalanság és evolúció című – alapkönyvvel. Az étrend kapcsán felvetődő leggyakoribb kérdésekre is kitérünk, ám mivel a szócikkek elsősorban az előző két könyv megjelenése óta felmerülő kérdésekre adnak választ, a paleo elmélete és a nyugati étrend kritikája iránt mélyebb érdeklődést érző olvasóknak érdemes azokat is tanulmányoznia."