Ajax-loader

AHOL ​LESBEN ÁLL A RETTENET

A különböző mozifilmekből régi ismerőseink már azok a távoli égitestekről, idegen galaktikákból származó értelmes lények, akik el akarják özönleni a Földet, furfanggal vagy erőszakkal, egy fejlettebb civilizáció eszközeinek felhasználásával megkaparintani és birtokba venni bolygónkat.

Lovecraft régényének `betolakodói` nem ebbe a kategóriába taroznak. Mitikus szörnyetegek ezek, nem ertelem, csupán erő dolgában állnak fölötte az embernek. ősrégi idúkben a Föld urai voltak, de – más mitikus hatalmak nyomása folytán – még az ember megjelenése előtt kiszorultak innen a kozmosz ismeretlen tájaira, s azóta is szüntelenül lesben állnak, várják a kedvező alkalmat, hogy visszahódítsák egykori földi birodalmukat. ősi tudast őrző, mágikus rítusok varázsló papjai még ismerték ezeket a démoni lényeket, bánni tudtak velük, s felhasználták őket sötét céljaikra, ellenségeik megrontására.

Ambrose Dewart sorsában azt példázza az író, aki enged a sötét irracionális erőinek, maga is óhatatlanul cinkosukká válik, s arra int, hogy ama régi Nyarlathotep herceghez hasonlóan küzdjünk meg a nem evilági szörnyekkel, mint e regény Lapham doktora, aki végül is megpróbalja elzárni előlük a világunkba vezető utat.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

6.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók