Ajax-loader

A ​huszadik század egyik legnagyobb magyar nyelvtudósának ez a munkája anyanyelvünk múltjába kalauzolja el az érdeklődő olvasót: közel 4000 magyar szó eredetét kutatja fel és mutatja be szakszerűen, ugyanakkor az átlagos műveltségű, nem szakember használó számára is érthetően, követhetően.
Anyanyelvünket – miként embertársainkat is – csak a múltjukkal együtt ismerhetjük meg igazán. Bárczi Géza tömör, adatgazdag szócikkekben világít rá szavaink eredetére, jelezve, hogy az illető szó finnugor eredetű, belső (magyar) keletkezésű vagy más nyelvből kölcsönzött jövevényszó. Hivatkozások sorával illusztrálja egy-egy szó fejlődéstörténetét, utal esetleges jelentésváltozásaira is. A rövidítések első látásra nehéznek tűnő feloldását segíti elő a szerző feleségének . munkájában hűséges segítőtársának – az az ötlete, hogy a rövidítések jegyzéke a kötet végén egy kihajtható lapra kerüljön.
A Magyar Szófejtő Szótár első kiadása 1941-ben jelent meg, s a magyar nyelvtörténeti szakirodalom csúcsteljesítményének számított. Ezen a tényen az eltelt fél évszázad sem változtatott. Bárczi Géza kiváló munkája ma is joggal számít nemcsak a szakemberek, hanem az anyanyelvünk múltja iránt érdeklődő művelt nagyközönség figyelmére is.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók