Ajax-loader

Hagymás ​virágok?
A növényvilág egyik különleges szépségű, színpompás csoportja. Közülük kerül ki a földkerekség talán legrégibb idő óta kedvelt dísznövénye: a fehér liliom, hozzájuk tartoznak a száz alakban és színben virító tulipánok, a tavasz illatfelhőit árasztó nárciszok és jácintok, a görög mondavilágot idéző aszfodéloszok gyertyái. De ide tartoznak a kék és lila színnek minden árnyalatában díszlő gyöngyikék, a perzsa birodalom egykori küldötte: a különleges formájú és színű császárkorona, hazai erdeink bájosan bókoló hóvirága, nedves rétjeink tőzikéje és őszt jelző kikericse, a keleti sáfrányok tarka színű sokasága, melyek elsőnek nyitnak tavaszt és ősz végén utolsónak búcsúztatják a kertet. Közismert fűszernövények és kerti díszek, 5-10 cm-nyi törpék és 3 méteres óriások, otthonosan élnek mind az öt világrészen, és tavasz végére virágszőnyegbe öltöztetik a közép-ázsiai füves pusztákat, majd a nyári nap izzó sugarai elől a föld alá, biztonságba húzódnak.
Mindezekről a kertbarátok – sajnos, néha még a szakemberek is – csak keveset tudnak. Több, mint három évszázada, hogy az akkor ismert hagymás virágokat bemutató magyar kertészeti könyv napvilágot látott, de hagymás-gumós fajokról szóló magyar nyelvű összefoglaló munka máig sem található irodalmunkban. Pedig a hagymások beszerezhető választéka szerencsésen bővült.
A “Hagymás kerti virágok” tehát ezért íródott. A könyv két részre oszlik. Az első rész a hagymásokra vonatkozó általános és gyakorlati tudnivalókat foglalja össze. Elsősorban a sok kiskerttulajdonos, növénykedvelő számára (részben még a gyakorlottabbaknak is) adja meg a szükséges alaktani, fejlődés- és környezettani ismereteket, főleg pedig a fontosabb gyakorlati ötleteket. Az általános részek az összes tárgyalandó fajra vonatkoznak, a szerző a specialitásokat külön is megemlíti. – A szövegterjedelmében közel ugyanekkora, de képanyaggal jelentősen bővebb második részben mintegy 220 hagymás és gumós faj rendszeres felsorolása kapott helyet. Végül a könyv befejezéseként a leírásokban használt fontosabb alaktani kifejezések szerepelnek, kislexikon formájában. A sok adat közötti könnyű eligazodást a részletes magyar és latin növénynévmutató szolgálja.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók