Ajax-loader

Gruhl ​asztalosmester és katona fia egy forgalmas útkereszteződésnél elégeti a hadsereg gépkocsiját, amelyen a fiatal Gruhlt szolgálati útra küldték.
Heinrich Böll remek szatírában mutatja be ennek a szokatlan, különös “bűntény”-nek körülményei. A regény voltaképpen a reggeltől éjfélig tartó bírósági tárgyalás története, melynek keretében fény derül a tett elkövetésének indítékára, és feltárul az egész nyugat-németországi kisváros atmoszférája, élete. Böll szinte jegyzőkönyv módjára sűrített stílusban mutatja be a városka, a járás lakosságának legjellegzetesebb típusait s az életüket szövevényesen összekötő szálakat, és szinte csak a cselekmény végén vesszük észre, hogy a távlatok közben kitágultak, a kép, amit Böll a kisvárosi társadalomról rajzolt, valamiképpen nagyobb és jelentékenyebb lett, hogy itt az egész bonni rendszer szelleméről van szó.
Heinrich Böll annyi szép, emocionális hatású regény szerzője, ezzel a könyvével bebizonyította, hogy szatíraírónak is kiváló, hogy humorral és iróniával is tud harcolni humanista eszméiért.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók