Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


tschk
-/5

Az ​utószó felejthető, az évszámot figyelembe véve megbocsátható, de ennél több van a kötetben.

Maguk a mesék érdekesek, ismerve a sorozat ezen területről más népektől gyűjtött meséit, azt merem mondani, hogy integrálja a többi nép motívumait és témáit. Ennek nekifeküdhetett volna az utószó, például.

Külön érdekesség volt a felvonultatott háziállatok népes serege. A ló és a rénszarvas váltja egymást (ez tatár hatás, vagy már a betelepített kozákság?), a szarvasmarha is előfordul nem is ritkán, bár ehhez kicsit északra élnek, néha itt is bevillan a rénszarvas csere. Maga a rénszarvas a vad és a háziasított, ez meg egy kicsit túl északinak tűnik, hozzávehetjük, hogy a rénszarvas éves vándorlása nem segíti a letelepült életmódot, ami viszont ellentétes az állandó én folyóm-é földem visszatérő ‘szlogenre’. Ja a kutya, osztjákoknál még nászajándék is lehet egy jó kutya, ami az itt élő népeknél elképzelhetetlen eddigi ismereteim alapján, és még külön érdekesség a kutyaszán, szóval nekem rengeteg kérdésem gyűlt össze a kötettel kapcsolatban, amire az utószó még csak kiindulási alapnak sem jó.

Maguk a mesék: mai szemmel vontatottnak tűnhetnek, ha nem vesszük figyelembe, hogy a szóbeli közléshez/hagyományozáshoz elengedhetetlen a memória segítő …* használata. Bevallom én is úgy olvastam, hogy ugrottam az ismétléseknél. A történetek végtelenül egyszerűek, de élvezhetőek. Személyes fájdalom, hogy húg – báty viszony általában negatív, pozitív, hogy a föld -víz birtoklása okán a gyengébb nem, nem gyengébb hanem egyenrangú a férfival, míg be nem kötik a fejét, de akkor rá kell csapni, zsebre vágni, aztán újra földhöz vágni, csókolózni és együtt hálni lehet vele…

Valaki profi írhatna erről a kötetről, furcsa egy világ rajzolódik ki a kötetből.

  • majd ha eszembe jut pótlom, van erre valami szakszó, de most fáradt vagyok.

← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók