Kriszta évek óta harcol az ipari adalékanyagoktól és mesterséges aromáktól hemzsegő készételek ellen. Jelszava: készíts el inkább mindent saját magad! Főzd magad! című, gyönyörű képekkel illusztrált könyvében megmutatja mennyire egyszerűen készíthetjük el azokat az ételeket, amelyeket eddig a boltok polcairól pakoltunk a bevásárlókocsinkba.
Kapcsolódó könyvek
Mautner Zsófia - Gyere velem főzni
Különleges hozzávalókból izgalmasat főzni? Erre sokan képesek. De ahhoz Mautner Zsófia kell, hogy egészen hétköznapi hozzávalók lényegüljenek át mesterkonyhai fogásokká. Viszlát, homár – szervusz, karalábé! A Chili&Vanília blog szerzője könyvében vadonatúj receptek sokaságával hívja ízes és sikeres felfedezésekre olvasóit. Nyugodtan bízzák rá magukat! Ebből az új könyvből főzni olyan, mintha ott állna mellettünk egy segítőkész barátnő. Nem véletlen, hogy blogjának eddig több 3 millió látogatója volt: ő bizony tud valamit, amit senki más nem.
Családi ebédek, Irány a piac!, Utazás – ez a három fejezet tagolja ezt a változatos receptgyűjteményt. Az első fejezet az emlékeké és a nosztalgiáé, olyan receptekkel, amelyeket a szerző gyermekkora ihletett, és amelyek a mai generációnak is izgalmasak. Töltött libanyak, vörösboros marhapofa, ropogós slambuc, egérke és Ferdinánd – mind csupa régi, újra felfedezésre váró étel.
A második fejezet főszereplői a hazai piacok zöldségei és gyümölcsei. Mautner Zsófia nagyszerű, izgalmas receptekkel újítja meg a sokszor elfeledett vagy méltatlanul unalmasnak gondolt alapanyagokat – a karalábéból tüzes kókusztejes-gyömbéres krémlevest, a a vajbabból üde bodzás vajbabfőzeléket, a birsalmából pedig isteni, bő fél óra alatt elkészülő karamellizált hagymás-csirkés ragut készít.
A harmadik részben utazásra hív a szerző, többek között török, arab, kínai, koreai, vietnami és olasz vidékekre. Hogy milyen egyszerű összedobni a tökéletes török bárányhúsos lepényt (lahmacun), hogy mennyire kényeztető a chilivel és vaníliával sült csirke, és hogy hogyan készül az igazi pho leves (vietnami marhahúsleves rizstésztával) vagy a török csicseriborsós rizs (nohutlu pilav), amelyhez szaftos báránycsülök dukál? Mindez kiderül a könyvből, melyben a precíz, többszörösen tesztelt recepteket olvasmányos élménybeszámolók foglalják hangulatos keretbe.
Mautner Zsófia Magyarország egyik legolvasottabb, több mint 3 millió
látogatót számláló gasztroblogjának, a Chili&Vaníliának a szerzője. 2009-ben brüsszeli diplomataéletét cserélte fel a gasztronómiai szakértő szabadúszó státuszával. Miután hazaköltözött, megjelent az első szakácskönyve, amely óriási sikert aratott. Ezután sorra jöttek a felkérések: éttermek, főzőiskolák, rádiós és televíziós műsorok, valamint számos nyomtatott és internetes magazin dicséri munkáját. Jelenleg Budapesten él.
Nigella Lawson - Nigella falatozója
Nigella Lawson a brit szakácskönyvírók legifjabb nemzedékének egyik legjobb és legismertebb képviselője, s mindemellett kiváló háziasszony is. Könyveivel sikert aratott hazája határain belül és kívül egyaránt. Nigella a Vogue konyharovatának vezetője, de rendszeresen publikál az Observer és a Times Magazine hasábjain is. Jelenleg Londonban él két gyermekével. Szakácskönyveivel valamint televíziós sorozatával Nigella valóságos fogalommá vált a háziasszonyok körében. A jó étel igen jelentős szerepet tölt be mindennapjainkban, és mára Nigella jelképezi mindazt, ami a főzésben és az étkezésben igazán szép, jó, örömteli és mentes minden fölösleges hókuszpókusztól. Mostani könyve szorosan kapcsolódik az azonos című televíziós sorozathoz. A Nigella falatozója a képernyőről már jól ismert recepteken kívül számos új étel leírásával is megajándékoz bennünket, melyek, legyenek bár a régi kedvencek izgalmas változatai vagy éppen vadonatúj alkotások, mind a szerző és a televíziós sorozat szellemiségét tükrözik: egyszerűek, frissek, eredetiek, és nagyszerűen illenek mai életmódunkhoz. Egy fárasztó munkanap után is egyszerűen összeüthetjük őket, akár a gyerekeket is bevonva a munkába és a szórakozásba, hogy aztán együtt csodálhassuk munkánk ínycsiklandó eredményét, és élvezhessük az evés örömét. Nigella minden vágya, hogy olvasói és nézői osztozzanak vele a főzés és evés nyújtotta örömökben, ennek köszönhetően már a receptek olvasása és a fotók nézegetése is gyönyörűséggel tölthet el bennünket.
Csapó Katalin - Az ínyenc polgár asztalánál
A világhírű magyar vendéglátás megszületését idézi fel képes szakácskönyvünk, Az ínyenc polgár asztalánál. A színes képekkel és korabeli metszetekkel gazdagon illusztrált kötet nemcsak annak jár utána, hogyan és mit ettek ínyenc elődeink, de ma is megfőzhető receptekkel, tipikus menüsorokkal csábítja olvasóit kísérletezésre. Csapó Katalin könyve a magyar konyha jelentős korszakait, illetve témáit bemutató kultúrtörténeti szakácskönyv-sorozat, a Régi idők konyhája első darabja.
Havas Dóra - Lila füge szakácskönyv
Az egyik legnépszerűbb hazai gasztroblog a Lila Füge - szerzője, Havas Dóra pedig az egyik legismertebb gasztroblogger. Kimondottan könnyen elkészíthető, fantáziadús, izgalmas, szerethető receptjeit ezrek olvassák naponta az interneten. Most végre csokorba gyűjtötte legújabb kedvenceit - 75 olyan ételt, melyek még sehol nem voltak olvashatók. A szerző utánozhatatlan, és oly népszerű stílusában megírt recepteket a blogtól megszokott, kiemelkedően magas színvonalú fotók egészítik ki ebben a látványos, tartalmas és jól használható szakácskönyvben.
Vrábel Krisztina - Végtelen spagetti
Sokszor elmondjuk a gyerekeknek, az étel nem játék. Mutassuk meg nekik, hogy az ételkészítés viszont az! Méghozzá az egyik legjobb közös játékunk lehet! Ötven, a gyerekek segítségével is könnyen megvalósítható, egészséges recept szerepel Vrábel Kriszta legújabb, családi szakácskönyvében, amelyben a receptek egy-egy jól ismert mesefigurához köthetők. Megsüthetjük Boribon kalácspudingját, Bogyó és Babóca csokoládés kekszét vagy éppen Rumini narancsos-vaníliás rakott piskótáját. Ötletek reggelire, tízóraira, hétvégi ebédekre, ünnepekre.
Jamie Oliver - Jamie természetesen
Beleszerettem a kertembe, különösképpen a veteményesbe! Bizony, tényleg megesett, hogy puszit adtam a legszebb, legritkább zöldségeimnek, egyik-másik fát talán meg is ölelgettem, és forró nyári napokon néha fülemet a földre szorítva hallgatom, hogyan nőnek a növények körülöttem.
Ha ezt bűnnek tartod, hát vess tömlöcbe, és dobd el a kulcsot! És mondok még valamit: soha ilyen jókat nem főztem, mint az idén. Káprázatos ötleteim támadtak az új receptek megalkotásában: ihletet merítettem mindenből, ami az utóbbi évben megtermett a kertemben.
Könyvemben több mint 100 új receptet találsz, meg némi ültetési és növényápolási tanácsot, ha esetleg neked is kedved szottyanna ahhoz, hogy egy kicsit bepiszkítsd a kezed! Olyan szakácskönyv ez, amely szerkezetében a négy évszakot veszi alapul: arról tájékoztat, hogy mikor melyik növény áll éppen rendelkezésre a kertben. A négy évszak fejezetei számos alcímmel tagolódnak, ezek a különböző alapanyagokról szólnak, gyorsan elkészíthető, könnyű és finom ételek receptjei sorakoznak bennük. Minden fejezet végéhez csatoltam pár apró, a növények nevelésére vonatkozó tájékoztatást is.
Rachel Brown - A tortadíszítés alapjai
A tortadíszítés olyan készség, amelyet némi segítséggel mindenki el tud sajátítani. Ebben a rengeteg hasznos tudnivalót tartalmazó könyvben Rachel Brown az alapoktól mutatja be a különböző technikákat, és közben bebizonyítja, hogy a tortadíszítés egyben nagyszerű szórakozás is. A könyv választ ad azokra az alapvető kérdésekre, amelyeket a kezdők gyakran feltesznek. Például: hogyan használjuk a keretet; hogyan simítsuk el a felpúposodott tortát; hogyan dolgozzunk több csomag nyújtható cukormasszával; hogyan vágjunk megfelelő tartópálcát, és hogyan rögzítsük a megmintázott figurát? A különféle alakú tortaformák kibélelésétől a tökéletes esküvői torta elkészítéséig részletes tájékoztatást kapunk arról, hogyan vonjuk be a tésztát marcipánnal és cukormázzal, valamint miként formáljunk egyszerű figurákat. A szerző még a saját kipróbált és bevált piskóta- és gyümölcstorta-receptjét is megosztja az olvasókkal, méghozzá glutén-, tojás-, cukor- és tejmentes változatban is, hogy azok is fogyaszthassák, akiknek a megszokottól eltérő étrendre van szükségük. Mindegyik fejezet bővelkedik színes fényképekben, amelyek lépésről lépésre bemutatják a készítés fázisait, Rachel pedig tippekkel és tanácsokkal lát el bennünket gazdag tapasztalatai alapján. Ebből a nélkülözhetetlen könyvből mindent megtudhatunk arról, hogyan készítsünk és díszítsünk csodálatos tortákat.
Mezei Elmira - Paleolit sütemények
A házi sütemények különleges hangulatot teremtenek. Narancshéj, vanília, fűszerek édes illata száll a levegőben. Már előre örülünk, pedig még meg sem kóstoltuk a készülő finomságot. Az otthonosság érzése azonban már eltölti szívünket. A sütés öröm és kényeztetés. Egy kicsit mindig ünnepélyes. Nem véletlen, hogy a családi süteményreceptek generációkon át öröklődnek. Mezei Elmira Paleolit süteményeskönyve elsősorban azoknak nyújt segítséget, akik időhiánnyal küzdenek, mégis szeretnének házi készítésű, egészséges süteményekkel megörvendeztetni szeretteiket. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető finomságok tárháza ez a könyv, amelyből nem maradnak ki a sós ropogtatnivalók, illetve a sütés nélkül készíthető, tojásmentes édességek sem. A gabonaliszt, tej és cukor nélkül készült receptekkel kiváló alternatívát kínálhatunk glutén- vagy tejérzékeny, illetve az egészségtudatosságra törekvő ismerőseinknek. Mivel a paleolit sütemények rendkívül finomak, a hagyományos ízekhez szokott rokonainkat, barátainkat is bátran megkínálhatjuk velük.
Horváth Eszter - Desszertőrült
Horváth Eszter divatstylist, cukrász, a Sugar! designcukrászdák alapítója. Első, kifejezetten a kezdőknek szóló szakácskönyvében a szerző azt bizonyítja be, hogy a szép és finom desszertek elkészítéséhez nem kell feltétlenül szaktudás. Először az alapokat mutatja be (hogyan készítsünk piskótatésztát, krémeket, önteteket, stb.), majd számos példával azt illusztrálja, hogy ezeket ügyesen kombinálva, színezve, formázva, díszítve hogyan alkothatunk belőlük látványos desszertcsodákat. A könyv célja, hogy bebizonyítsa: némi fantáziával, merészséggel és kísérletezéssel bárki készíthet különleges finomságokat.
A játékos és kreatív „desszertkészítő minitanfolyamot” több száz fotó illusztrálja.
Ismeretlen szerző - Szakácsok könyve
A könyvben technikákat és kitűnő recepteket találunk a világ legjobb mesterszakácsaitól, mint Marcus Wareing, Shaun Hill, Paul Gayler, Ken Hom, Charlie Trotter. A világ legjobb mesterszakácsainak tanácsát követve elsajátíthatjuk a legbonyolultabb fortélyokat és kialakíthatunk saját főzési technikákat is. Peter Gordon a fűszerezésről, Pierre Hermé a tésztákról, Shaun Hill a levesekről, Marcus Warening a húsokról, Atul Kochhar az indiai konyháról, Dan Lepard a kenyerekről osztja meg velünk tapasztalatait. A mesterek szenvedélyes hivatásszeretete saját szakácstudományunk gazdagítására ösztönöz. A világ minden tájáról tanulhatunk fortélyokat, praktikákat, hogy finom, különleges fogásokkal kápráztathassuk el családunkat, vendégeinket. A csodálatos illusztrációkkal díszített gazdag album konyhánk dísze lehet - minden értelemben.
Szendi Gábor - Mezei Elmira - Paleolit szakácskönyv
"Szakácskönyvünkkel rendhagyó receptkönyvet vesz kezébe a kedves olvasó. E könyv úttörő, mert ilyen, táplálkozástudományi kérdéseket tárgyaló szócikkeket tartalmazó paleolit szakácskönyv eddig még sosem jelent meg Magyarországon, de a világon sincs sok belőle.
A paleolit táplálkozás Magyarországon, széles körben, csak a Paleolit táplálkozás c. könyv megjelenése óta vált ismertté. Egyre többen és többen választják ezt a régi-új életmódot, mert önmagukon vagy környezetükön tapasztalják, látják a paleo pozitív hatásait. Így nem csoda, hogy növekvő érdeklődés és igény támadt az új étrend követését megkönnyítő szakácskönyv megjelentetésére. Sokan ugyanis nem tudják, hogyan is táplálkozhatnának változatos és ízletes módon a paleo elvei szerint – ebben szeretnénk „okos” könyvünkkel segítséget nyújtani. A paleolit táplálkozásnak tulajdonképpen egyetlen titka van: vissza kell térnünk ahhoz a táplálkozáshoz, amelyhez évmilliókon át alkalmazkodtunk. Hogy mit is jelent ez bővebben? Erre kíván választ adni ez a szakácskönyv, amelynek táplálkozástudományi témái egyaránt szólnak a paleóval még csak most ismerkedő olvasóknak és azoknak is, akik már megismerkedtek a két előző – Paleolit táplálkozás, Boldogtalanság és evolúció című – alapkönyvvel. Az étrend kapcsán felvetődő leggyakoribb kérdésekre is kitérünk, ám mivel a szócikkek elsősorban az előző két könyv megjelenése óta felmerülő kérdésekre adnak választ, a paleo elmélete és a nyugati étrend kritikája iránt mélyebb érdeklődést érző olvasóknak érdemes azokat is tanulmányoznia."
Segal Viktor - Színek és ízek
Segal Viktor a hazai csúcsgasztronómia egyik legismertebb képviselője. Nagynevű nemzetközi, illetve hazai szállodákban és éttermekben szerzett tapasztalatait első ízben tárja a nagyközönség elé ebben a kötetben. A Színek és ízek Segal Viktor 15 kedvenc alapanyagát mutatja be 75 ínycsiklandó recept formájában szabadon is variálhatók egymással, ráadásul számos leíráshoz bort is ajánl a mesterszakács. Ismerős hozzávalók, szokatlan íztársítások, részletes leírások, látványos fotók és kulisszatitkok egészítik ki a könyvet, melyben a receptek többsége kimondottan hobbiszakácsok számára készült. Segal Viktor egyedi, izgalmas világát Mautner Zsófia öntötte közérthető, kiváló stílusérzékkel megírt formába.
Segal Viktor - Ízek és formák
Segal Viktor a fúziós konyha legismertebb képviselője hazánkban. Első szakácskönyve Színek és ízek címmel tavaly jelent meg a Kiadónál, és hatalmas szakmai és közönségsikert aratott.
Segal Viktor második szakácskönyvében újra kísérletezésre hív, ezúttal azonban nem az egyes alapanyagok, hanem különböző (kulináris) alkalmak köré csoportosítja vadonatúj receptjeit. Az egyes fogásokat úgy válogatta össze, hogy azok önmagukban is újszerűek és különlegesek legyenek, igazi lényegüket azonban együtt, egymással kombinálva fedik fel – legyen az alkalom egy családi ebéd, egy kerti sütögetés vagy akár egy hétköznapi vacsora. Az első Segal Viktor - szakácskönyv hagyományait folytató, ám annál még intenzívebb, még színesebb, még látványosabb kötetben a mesterszakács 75 vadonatúj recepttel örvendezteti meg a gasztronómia szerelmeseit.
Segal Viktor - Piknik
Magyarország egyik legismertebb és legelismertebb chefje és gasztronómiai tanácsadója ezúttal a nagyközönséget veszi célba. A "Piknik" az élet apró örömeit, az együttlét örömét dicséri, és ehhez kínál egyszerűen, legfeljebb 20 perc alatt elkészíthető hideg és meleg ételeket, italokat. A városi piknikelés, a kirándulás, a grillezés és a balatoni, illetve tengerparti pihenés témája köré rendezett receptek kivétel nélkül egészséges ételeket mutatnak be, a helyi alapanyagok, idényzöldségek és -gyümölcsök használatára buzdítanak. A "Piknik" számos vegetariánus ételt is ajánl, horvátországi fejezetében pedig ötleteket kínál a tenger gyümölcseinek beszerzésére és egyszerű elkészítésére.
Neil Perry - Jól enni, jól lenni
Neil Perry, az ausztrál sztárséf televíziós műsoraiból a magyar közönség számára is jól ismert. Új könyvében saját, legkedvesebb ételeinek receptjeiből ad pazar válogatást. Azokból, amelyeket szabadidejében, otthon, családja és barátai legnagyobb örömére rendszeresen készít.
Ez a könyv nem a divatos, bonyolult különlegességeket dicsőíti, hanem az otthoni öröm-főzést, aminek Perry akár a maga kedvére, egy hosszú nap után, még éjszaka is képes nekiállni. Valóban végtelenül egyszerű, ám annál fantasztikusabb ízharmóniákkal ismerteti meg olvasóit, amelyek kivétel nélkül bevált, kipróbált fogások.
A "szolid macsó" Perry a könyv minden oldalán emlékezteti olvasóit, hogy a főzés igazi örömforrás. A közös étkezés pedig - különösen a szeretteink, barátaink körében - akkor is minden alkalommal az élet kivételes ajándéka, ha csupán egy omlettet ütünk össze vasárnap reggelire.
A gyönyörű kötetet páratlan szépségű és hangulatú fotók teszik még különlegesebbé.
Joanna Farrow - Főzőiskola - Konyhai technikák lépésről lépésre
Hogyan legyünk mesterszakácsok a saját konyhánkban?
Ha valaha is úgy vélte, hogy a szakácskönyvek vagy a tévés szakácsok receptjei túlságosan bonyolultak, most megváltozhat a véleménye. A Főzőiskola könnyen követhető leírásai lépésről lépésre végigvezetik mindazokon a konyhai eljárásokon, amelyek ismeretében nagyszerű szakács válhat Önből. Megmutatja, hogyan váljon profivá a konyhában minden téren, a besamelmártás készítésétől a halfilézésen vagy a zselatin felhasználásán át a tésztagyúrásig, a tortalapok vagy a kenyér sütéséig. Akár meglévő ismereteit akarja kiegészíteni, akár teljesen új technikákat szeretne elsajátítani, a részletes leírások és az egyes lépéseket illusztráló fényképek biztosítják, hogy a piskóta elkészítését ugyanolyan egyszerűnek fogja találni, mint a paradicsom hámozását. A könyv több mint 250 olyan eljárást mutat be, amelyek segítségével lenyűgözheti barátait és családtagjait gasztronómiai teljesítményével.
Ismeretlen szerző - A szakácsművészet bibliája
Az ínycsiklandó fotókkal illusztrált kötet nagyszerű segítséget nyújt azoknak a kezdő szakácsoknak, akik nem tudják, hogyan fogjanak hozzá a főzéshez. A receptek között szinte mindenféle étel leírását megtaláljuk, a fejezetek elején pedig részletes tájékoztatót olvashatunk az előkészületekről, a főzésről, a sütésről és a tárolásról.
Bereznay Tamás - Süteményeskönyv
Bereznay Tamás második kötetét tartja kezében az olvasó: a Mai magyar konyha című könyv sikerét megismételni szándékozó Süteményeskönyvet. A sikerhez – de legalábbis a népszerűséghez – minden hozzávaló adott: egy fiatal, kreatív és tehetséges szakács, számos finomság elkészítésének részletes leírása, szemet gyönyörködtető, étvágygerjesztő fényképek, hasznos tanácsok, kulisszatitkok és még mennyi minden más! A kötet, melyben Bereznay Tamás fő hozzávalók szerint osztja fejezetekre receptjeit, a pár perc alatt elkészülő süteményektől a komoly munkát megkívánó desszertekig, a méteres kalácstól a levendulafagylalton át a túrógombócig közel száz édesség receptjét tartalmazza. Hogy honnan ismerős a borítón látható fiatalember? Talán a Nők Lapjából, ahol hétről hétre ötletes, könnyen elkészíthető és gusztusos ételek receptjeit teszi közzé. Talán a televízióból, ahol több csatorna is sugározta főzőműsorait. Talán a Kárpátia étteremből, ahol főszakácsként a hagyományos magyar gasztronómia követe – vagy talán a köztársasági elnök vacsoráiról, ahol koronás főket és diplomatákat kápráztat el ételkölteményeivel. Bereznay Tamás második könyvében kedvenc édességeit, desszertjeit veszi sorra, mégpedig azok fő hozzávalói szerint. Hogy honnan ismerős a borítón látható fiatalember? Talán a Nők Lapjából, ahol hétről hétre ötletes, könnyen elkészíthető és gusztusos ételek receptjeit teszi közzé. Talán a televízióból, ahol több csatorna is sugározta főzőműsorait. Talán a Kárpátia étteremből, ahol főszakácsként a hagyományos magyar gasztronómia követe – vagy talán a köztársasági elnök vacsoráiról, ahol koronás főket és diplomatákat kápráztat el ételkölteményeivel. Bereznay Tamás második könyvében kedvenc édességeit, desszertjeit veszi sorra, mégpedig azok fő hozzávalói szerint.
Kordula Werner - Milka szakácskönyv
A Milka Jó hangulat müzli, a Créme brulée á la Milka, a Milka-fagylalt vagy a Keksz á la Milka sárgabarack-karamell - mind-mind megtalálható ebben a szakácskönyvben. A Milka-kedvelők minden napjukat megédesíthetik a Milka finomságaival. A Milka-szakácskönyv a klasszikus csokoládérecepteken kívül számos eredeti ötlettel is szolgál. Próbálja ki a "lila ínyencségeket"!
Elena Balashova - Modern mediterrán konyha
Több, mint 270 recept a népszerű mediterrán konyha különlegességeiből: ínycsiklandó előételek, saláták, tartalmas főételek, finom desszertek.
Könyvünkben a könnyed mediterrán hangulatot kívánjuk felidézni a modern, de autentikus ételekkel, ízekkel. Igyekeztünk azokat a recepteket összegyűjteni, amelyek elkészítési módjukban, alapanyagaikban, ízvilágukban a hagyományt követik ugyan, de az elkészítésükre fordított idő a lehető legrövidebb. A recepteket 12 tematikus fejezetre osztottuk - az előételektől a desszertekig terjedően. Kínálhatunk családunknak, vendégeinknek leveseket, tésztákat, rizses ételeket, zöldségekkel és salátákkal körített fogásokat. Tiramisu vagy citromos sorbet, esetleg panna cotta zárhatja a könnyű és egészséges ebédeket-vacsorákat.