Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Ákos_Tóth
4.0/5

Különös, ​hogy miközben az Alistair MacLean-könyvekből készült filmek általában nagyon szép emlékeket ébresztenek bennem (Navarone ágyúi, Csapda, Medvesziget-akció, de még akár a _Halálvonat_ot is ide merném írni), addig maguk a regények valahogy sosem nyűgöztek le igazán – sőt, ezek közül némelyiket több próbálkozás során sem tudtam végigolvasni. A Kémek a sasfészekben speciális eset: a film az idő múlásával mintha megkopna, veszítene vonzerejéből, és ugyanez igaz a könyvre is. Jelenleg némileg túlértékelt műnek tartom, különösen ha összevetem a pár napja befejezett Ken Follett sztorival, A Tű a szénakazalbannal.

Nehéz persze úgy végigizgulni egy regényt, hogy az ember ismeri szinte az összes fontosabb fordulatát. Ha a mű alapkoncepciója nem lenne már-már pop-kulturális ismeretanyag, valóban érdekes lenne a megfelelően nyakatekert, egyértelműen krimiket idéző rejtélyfejtés – a gond inkább a miliővel van. Mindig azt hittem, hogy MacLean tud hangulatot teremteni, képes éreztetni velem, hogy a hófödte Alpokban, a jugoszláv hegyek között, vagy a görög szigeteken járok éppen fejben, de valójában sosem hatott rám ilyen szempontból. Talán ezért is tartom jobbnak a filmeket – ott a képi ábrázolás magától értetődően odarakja a történet mellé a méltó légkört és közeget.
De ha a hangulatot el is engedem, akkor is megmaradnak a zsáner típushibái: meglepetés akad bőven, de a sztori savát-borsát adó nagy árulások egyáltalán nem okoznak igazi döbbenetet, nem durrannak elég nagyot a látványosnak szánt petárdák. Ebben valószínűleg szerepe van annak is, hogy a gyanún felül álló főhősök kivételével senki sincs igazán kidolgozva, túldimenzionálva – aztán miért kéne aggódnom valakiért, akit nem is ismerek? A stílus is kimondottan egyszerű, cserébe viszont haladós a könyv. Igazi adrenalinbomba, bár a kezdés kicsit körülményesnek tűnik.

Ha A Tű a szénakazalban négy és fél csillagos volt, akkor ez a kötet sem kaphat többet négynél. Aki szereti, az biztosan fog találni komolyabb és igényesebb darabot is a zsánerben, és reményeim szerint Follett-nél is van még feljebb ebben a skatulyában…


kratas
4.0/5

Alapjában ​véve nem annyira vagyok oda a kémregényekért, de ez egész jó volt. Vicces volt, a főszereplő beszólásai, a csavaros gondolkodása… engem megvett kilóra.
Persze azért jobb lett volna úgy olvasni, hogy nem láttam már a filmet jó néhány alkalommal, mert így az izgalom-faktor elég rendesen lecsökkent, de még így is rendben volt.


KBCsilla
5.0/5

Bár ​nem szeretek úgy olvasni, hogy már láttam a filmet, de mint most is, ez elkerülhetetlen.
Legalább olyan izgalmas volt, nagyon szeretem ezt a történetet. Is.
Úgy érzem megérdemel majd egy újraolvasást a sok apró, ám igen fontos részlet miatt.


Habók
4.5/5

Kalandregény ​a II. világháború idejéből. Olyan, amilyennek az ilyen regényeknek lenniük kell. Hősies , okos (és szerencsés) jófiúk, buta és ügyetlen ellenség, pórul járt árulók. Közben némi humor. Persze nagy verekedések, nagy robbanások. És mindez néhány órába belefér. (Szinte az elolvasása is.)


Lulu88
5.0/5

“– ​Hogy mennyire bűvös a kezem, az kérdéses. De tény, hogy egy jó ötkilós kalapáccsal biciklitől buldózerig minden járművet mozgásképtelenné tudok tenni.
– És kalapács nélkül? Ez itt, ha nem vette volna észre, nem kazánkovács-kongresszus.
– Anélkül is tudok egy-két trükköt.”

Azt tudom, hogy láttam a filmet legalább 10 évvel ezelőtt, és nagyon tetszett, de szerencsére annyira már nem emlékeztem rá, hogy össze tudtam volna hasonlítani a könyvvel, így mégiscsak újként vettem a kezembe.
Abszolút élmény volt minden oldala, számomra letehetetlen, izgalmas, fordulatos, elképesztően jó humorú kémtörténet, ami folyamatosan piszkálta a fantáziámat. Részleteiben leíró anélkül, hogy untatna egy percig is, szinte filmszerűen pörögtek a képek a szemem előtt: a táj, az a zord, hegyi havas vidék, ami mindvégig meghatározza az adott helyzet alakulását, a finom mozdulatok és az akciódús jelenetek, a figurák mind tökéletesen láthatóak-érzékelhetőek voltak … nem csodálom, hogy film készült belőle, tökéletes alapanyag hozzá. A nyelvezete és a fordítás is kifejezetten élvezetes. A humora balanszban van az állandóan fenntartott feszültséggel és a történet csavaraival – rengeteg alkalmam volt találgatásra és meglepődésre, még az utolsó oldalakon is.
Nem nehéz olvasmány, mégis izgalmas, fordulatos és szórakoztató háborús könyvélmény, nagyon szerettem! Könyvtári példány volt.


Cipőfűző
4.0/5

Ez ​a 2. világháborús Batman és Robin. Na jó, ha tisztelettudó vagyok, akkor a Batman és Robin a jelenkori Smith és Schaffer. Vagy ha Schaffert elvesszük Smith őrnagy mellől, akkor az igazi Amerika Kapitány. Csak angol. Temészetesen nem mentes a túlzásoktól, hőseink igazi szuperügynökök, minden helyzetben kivágják magukat. Mary, a női ügynök mindenen való értetlenkedésén én is értetlenkedtem, de persze a kemény férfiak mellé kell egy törékeny, ártatlan teremtés. Azon azért elgondolkodtam, hogy miért nem Hitler kiiktatását tűzték ki feladatul. Na mindegy.
Mindent összevetve humoros, szórakoztató, és mindenképp piros pont, hogy a németek alapjáraton nem vérszomjas nácikként vannak ábrázolva.


aram76
4.0/5

Miközben ​az író könyveiből készült filmeket szeretem és szinte mindet többször is láttam, köztük ezt is legalább kb. tízszer is, addig a könyv valahogy nekem nagyon száraz volt. Tetszett persze, nem mondom, hogy nem, de itt-ott azért elég nehezen verekedtem át magam rajta. Az is igaz, hogy nehéz egy könyvet úgy végig izgulni, hogy ismerem a történetet, de itt inkább mégis a nyelvezete volt az, ami miatt néha kevésbé voltam lenyűgözve.


Wish
4.0/5

Amikor ​először olvastam kb 10-11 évesen vagy háromszor nekifutottam a végének, hogy akkor most ki kivel van :D És nagyon izgultam végig.


szucsiani
4.5/5

Véletlenül ​bukkantam erre a könyvre, és bár a műfaja távol áll tőlem, örülök hogy elolvastam. Lebilincselően izgalmas, pörgős regény, ami az utolsó oldalig tartogatott meglepő fordulatokat.


DoraAnn
5.0/5

Sokadik ​újraolvasás, sokadik végigizgulás, sokadik “úristendeimádom” érzés. Ezt a könyvet egyszerűen nem lehet megunni, sodor előre, egyre csak fokozza a kíváncsiságot, {{ki is lehet az áruló}}. Schaffer poénjain óriásikat nevettem, enyhíteni tudta az amúgy halálosan komoly háborús helyzetet; Smith személyisége pedig elvarázsolt, az a kitartás és szívósság, ami benne van. {{És nagyon örültem, hogy nem ő volt az áruló – egy pillanatig el is hittem azt a közjátékot.}} A végkifejlet pedig szintén zseniális, a sok izgalom után nem gondoltam volna, hogy még egy “kis” meglepetést tartogat MacLean bácsi.
Nekem ez a nagyon jól megírt könyv nyitotta meg az utat a háborús regények iránti rajongásomhoz, csak ajánlani tudom.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
4.5/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0 példány értesítés alatt
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók