Ajax-loader

Máig ​izgatja az alkotmányjogi szerzőket az amerikai kormányzati struktúra sajátos megoldása: egy erős elnöki hatalom és csak az elnöknek alárendelt kormányzati adminisztráció, ami merőben különbözik és szokatlan a hatalmi ágak Montesquieu-i klasszikus megosztásától.
Az amerikai demokráciának valóban sajátja, hogy ebből az elnök kezében kicsúcsosodó végrehajtó hatalomból a miniszteri felelősség hiánya ellenére nem vált egy automatikus hatalom, amiben nyilvánvalóan a fékek és ellensúlyok elnevezésű politikai alkotmányos axióma segítette eddig is ki az USA kormányzatát. Bár ahogy a szerző is jelzi az elnöki hatalom és a föderális kormányzat szerepének csendes, de szívós megerősödésével számolhattunk, amit a függelékben szereplő alkotmányhoz csatolt alkotmánykiegészítések is jól mutatnak.
Fentiekhez hasonlóan tanulságos bemutatásban részelteti a szerző az Olvasót a máig minden államkormányzatot izgató kérdés – a gazdasági szabadság „versus” állami beavatkozás – problémaköre kapcsán. Ma már elég világos, hogy a kereskedelem és ilyen módon a gazdaság egy jelentős szegmentje az Unió hatáskörébe utalása, különösen, hogy ehhez hozzá kapcsolják az adóztatás lehetőségét is, óhatatlanul a gazdasági szabadság korlátozását vonja maga után. Nagyon is látványos az a fejlődési ív, amit a gazdasági szabályozás az USA-ban befut. Különösen, amikor a századforduló szociális problémái megérlelik az intenzívebb állami beavatkozás szükségességét.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
kívánságlistán
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók