Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


ViraMors
4.5/5

Ezt ​a könyvet nekem írták. Az elején kételkedtem benne és helyenként kicsit döcögősnek éreztem, de az összképet tekintve abszolút nekem írták. Egy kis krimi, egy kis sci-fi, némi rejtély, rengeteg gondolkodás, mindez remek arányokkal adagolva. Pedig az elején kissé húztam az orromat, az alaphelyzet [spoiler](Végy egy maréknyi szereplőt, minél vegyesebb összeállításban. Zárd össze őket, zárd el őket a külvilágtól. Adj hozzá egy-két furcsa körülményt, szórd meg pár helyi legendával vagy mende-mondával. Aztán ölj meg valakit. Lehetőleg mindenki legyen gyanús… És természetesen senki/semmi nem az, aminek látszik…)[/spoiler] már 1970-ben sem volt kifejezetten eredeti ötlet, bár nem volt annyira lerágott csont, mint manapság… De a Sztrugackij fivérek az átlagosból kiindulva, a műfaj általános szabályait megtartva egy átlagon felüli történetet írtak, amit a végére nagyon is élveztem.


Békés, ​téli hotelben extrém történések, különleges találkozások.
Ó, varázslatos orosz irodalom, lények és figurák!
Mindig szerettem a sci-fit, ám a “szovjet sci-fi” világával csak nemrégiben kezdtem ismerkedni.{{ A Budapesti Molyklub és különösen Ákos jóvoltából}}
A Sztrugackij fivérektől ez a harmadik könyvem, talán nem olyan zseniális, mint a Piknik..de jó szívvel ajánlom.{{tél:)}}
Örömmel folytatom még az ismerkedést, tovább a fivérekkel és más szerzőkkel is.


Ákos_Tóth
4.5/5

A ​2015-ös új kiadás elolvasása után:
Mikor először olvastam a Fogadót, még az 1981-es kiadást, nem voltam tőle különösebben elragadtatva – úgy éreztem, a Sztrugackij-életművön belül ez egy afféle kísérleti krimi hommage, amiben a testvérek saját magukat hozták kellemetlen helyzetbe: egyrészt egy műfaj szabályai közé kényszerítették magukat, ami abszolút nem jellemző rájuk, másrészt nevük és stílusuk alapján még a naiv olvasó is a kelleténél hamarabb összerakja az amúgy kellően csavaros történetszálakat. Ez a véleményem sokban nem változott, de mindenképpen hozzátenném, hogy most, amikor az írópárostól már nem sok újdonságot remélhetünk, ez a velejéig Sztrugackij-mű tökéletesen kielégíti a rajongó olvasó minden igényét. Sajátos humor, elképesztő szereplőgárda, hangulat, szabados történetvezetés… minden megvan, amiért annyira szeretjük őket.

Igazából a sztori ismételt átrágására az új kiadás ösztökélt: kíváncsi voltam az új fordításra, illetve az ominózus, korábban kimaradt részletekre. Talán a körítés miatt, de az új verzió igen frissnek tűnt, jobb benyomást is tett rám, mint az elődje. Finom részletekben tér csak el a két regény, hangulatban és stílusban nem, illetve itt van a szokásos néhány oldal Borisz Kommentárok a megtett úthoz című visszaemlékezéséből is, amit mindig elképesztően élvezetes olvasni! Ebből kiderül, pontosan mik ösztökélték őket a történet megírására, illetve újabb információkhoz jutunk soha el nem készült, csak a tervezés fázisáig jutott műveikről.

A Fogadó jó regény… meglágyította a szívemet a tény, hogy hosszú idő óta megint valami újdonságnak hatót, valami különlegeset tudtam olvasni a Sztrugackijoktól. Remélem, a Galaktika nem vesztette el a lelkesedését, mert az életműben számos kötetre férne rá a felújítás, illetve vannak még általában véve magyar megjelenésre váró írások is. Továbbra is nagyon várom őket!

Az eredeti, 1981-es regény olvasása után:
Szinte látom lelki szemeimmel, ahogy Borisz és Arkagyij egy Agatha Christie kötet tanulmányozása után elhatározzák, tisztelegni fognak a műfaj előtt, és megírják a saját krimijüket, amiben mindent alárendelnek majd a tudományos fantasztikumnak. Nyomozós krimi ez a javából, gördülékeny stílusban íródó fejtörő, ami az űroperák sorozata után előrevetíti a „Földre visszatérő” Sztrugackijok jövőbeni munkásságát.

Számomra úgy tűnik, ez az irányvonal a Piknik az árokparton kivételével nem szült igazán maradandó írásokat az életműben, ezzel a könyvvel is úgy vagyok csupán, mint az Egymilliárd évvel a világvége előtt című kötettel – hiányzik a plusz, az az apró tényező, ami jelentőséget és súlyt adott Makszim Kammerernek, Vagyimnak és Antonnak a Menekülési kísérletben, vagy Athosznak a Nyugtalanságban…

A kötet nagyjából egy időben született a Lakott szigettel és A kölyökkel, tehát a fivérek éppen kreatív csúcsponton voltak, és rövidesen következett a Piknik is. Nem hiszem, hogy ők maguk túl nagy jelentőséget szántak volna ennek a regénynek, és ujjgyakorlatként tökéletesen meg is állja a helyét. Érdekes és értékes része viszont a kötetnek Kuczka Péter utószava, érdemes elolvasni!


Joshua182
4.0/5

Nagyon ​szeretem a félreeső, elszigetelt helyszíneken játszódó történeteket, sajátos dinamikát kívánnak meg, és különleges hangulatot árasztanak.
Nincs ez másképp ennél a könyvnél sem. Adott egy rejtélyes bűntény, a szereplők mindegyike meglehetősen “fura szerzet” a maga módján. A titokzatos karakterek mellé pedig kapunk némi fanyar, enyhén cinikus humort is, amit személy szerint tudok értékelni. Ami leginkább tetszett, hogy mind az olvasó, mind a főszereplő sötétben tapogatózik a regény nagy részében, a hegyvidéki szálloda sajátos “mikrokozmosza” pedig kiváló táptalaj a milliónyi kérdésnek, ami olvasás közben ötlött fel bennem.
Ami kevésbé tetszett, az a befejezés, szerintem a végső fordulat jóval több lehetőséget rejtett és látványosabb finálét kívánt volna meg, terjedelemben is rövidnek éreztem. Azért így is elgondolkodtató, a szerzőpáros bevallottan “kísérleti kriminek” szánta, ennek fényében abszolút kellemes olvasmány, csemege egy téli tűz mellett.
Mindenképp tervezek még olvasni a fivérektől.


mandris
3.5/5

Bár ​még keveset olvastam Sztrugackijéktól ahhoz, hogy a könyvet elhelyezzem az életműben, azt már 3 elolvasott könyv után is érzem, hogy nem ez az életművük csúcsa, és a jövőre való tekintettel bízom abban, hogy még csak nem is dobogós. Mert ezt a sci-fi-krimi történetet valahogy egyiknek – ti. sci-finek és kriminek – sem érzem elég jónak. Hogy őszinte legyek, nagyon nehezen sikerült fenntartanom az érdeklődésemet – pedig erre elvileg maga a szöveg hivatott, és nem nekem kéne erőfeszítéseket tennem. Pedig azért vannak benne elszórva értékelhető mozzanatok, de valahogy összességében mégsem kellően meggyőző.


Piszokjó!

Szégyen, ​nem szégyen, ez volt az első Sztrugackijom, de korántsem az utolsó, az biztos. A sci-fi nem az én műfajom, túl földhözragadt vagyok hozzá, és bár tinikoromban irdatlan mennyiségű krimit olvastam, volt Agatha Christie- és Lőrincz L. László korszakom is, most mégis az esélytelenek nyugalmával kullogtam Glebski felügyelő nyomában.
Minthogy nagy rajongója vagyok a hegyvidékeknek, eleve lépéselőnnyel indult nálam a könyv – és az egész tálalás, a környezet, az atmoszféra annyira unikálisra sikerült, hogy cserébe még azt a bizonyos, nem elhanyagolható mennyiségű fantasztikumot is hajlandó vagyok megbocsátani. Már csak a nagy számok törvénye alapján is nyilvánvalóan {{léteznie kell más bolygókon más civilizációknak}}, így a témafelvetés voltaképpen nem is annyira abszurd, mint amennyire első blikkre annak tűnhet.
Eleinte húztam a számat amiatt, hogy a szereplők teljes lelki nyugalommal flörtölnek, táncolnak egy olyan illetővel, akinek nem lehet eldönteni a nemét, de minthogy jómagam az elejétől fogva biztos voltam benne, hogy az illető {{nő}} (és igazam is lett!), talán ők is hasonló következtetésre juthattak. Igaz, én a korábbi olvasmányélményeimből indultam ki; az ilyen androgün jellegű figurák mindig {{[[https://moly.hu/konyvek/rejto-jeno-p-howard-az-elveszett-cirkalo|nők]]}}.

#Az meg aztán egyéni szociális probléma, hogy az Olaf nevű nagydarab szőke viking miatt félig-meddig a Jégvarázs képi világával vizualizálódott a fejemben a sztori. Remélem, a Disneynek egyszer eszébe jut, és adaptálja.#


jezsek
4.5/5

Ez ​egy krimi. Alibi, időpontok, motívum, elkövetési mód, nyomozó rendőrfelügyelő és gyanúsítottak. Pipa, pipa. De mégsem krimi, mert a rejtély megoldása olyan, amit egy “tisztességes” krimiben nemhogy udvariatlan, de egyenesen vétség alkalmazni. Ez a magyarázat szoros összefüggésben van azzal, hogy a könyv a sci-fi címkét kapja, és a KFK sorozatban jelent meg. A testvérek le is írják: _ "a misztika és a fantázia eszköztárát felhasználva, bármely bűntényt megmagyarázhatunk, s a magyarázat mindig logikus lesz."_
Nem ért óriási meglepetés, de szórakoztató volt a nyomozás, és a vége miatt ott maradt egy jó kis bizsergés, hogy kaptam egy újabb izgalmas változatot a Találkozásra.


vöri
4.5/5

Előrebocsátanám, ​hogy én még nem olvastam semmit a testvérpártól, pár novellától eltekintve, úgyhogy semmilyen ebből fakadó preferenciám vagy elvárásom nem volt a kötettel kapcsolatban. Ha elég (megfelelően) elborult krimi, nálam nyerő – és ez határozottan az. Olyan karakterekkel, olyan hihetetlen hangulattal… mindenesetre remekül szórakoztam. Hiába mentegetik magukat a szerzők az utószóban, semmi szégyellni való nincs ezen a könyvön – szerintem manapság is simán megállja a helyét, mégha itt-ott ki is lóg belőle a retró hangulat.

Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2015-11-19+14%3A00%3A00/arkagyij-es-borisz-sztrugackij-fogado-a-halott-alpinistahoz


zamil
4.0/5

Könnyen ​olvasható, érdekes regényt írtak a testvérek, még akkor is, ha nem vártam volna tőlük ilyen regényt.
Mi van akkor, ha a földönkívüli megfigyelő, rossz társaságba keveredik? Ha a földi törvények rá is vonatkoznak, és ezt egy rendőr komolyan is veszi?
Ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ebben a regényben, mely inkább krimi, mint sci-fi.
Talán ami hiányzott a könyvből, a fizikus szereplő okfejtései, hogy egy kis tudomány is legyen benne.


Ahhoz ​képest, hogy nem szeretem a krimit, nagyon tetszett. Mert a krimi vonala erősebb a könyvek szerintem. Nehéz erről spoiler nélkül beszélni. A Scifi is mérvadó benne de… erre sokáig nem jövünk rá.
Kellemes, rövid, szórakoztató olvasmány. Kellőképp humoros, rejtélyes. A lényeg, hogy leköt, szórakoztat, könnyed, okos.
A testvérektől MÉG nem sok könyvet olvastam, de egy újabb bizonyíték, hogy ezt rosszul tettem. Az első könyv is kedvenc lett tőlük, ez is nagyon tetszett.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

29.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók