Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Csabi
4.0/5

A ​skandináv krimi őspárosa azt adja, amire számítani lehet tőlük: egy lassú folyású történetet sok nyomozóval, sok utcanévvel és megfelelő szociális érzékenységgel.
A történet nem túl csavaros, megölnek egy rendőr felügyelőt, és a gyanú elég hamar ráterelődik valakire, hogy aztán a végén se legyen egy nagy csavar a sztoriban, egy véres lövöldözős fináléval zárnak, inkább amerikai, mint skandináv stílusban. A történet elég hamar a rendőri túlkapások, erőszakoskodások felé veszi az irányt, és ismerve a házaspár erősen baloldali nézeteit rendesen kijut a rendszerbírálatból a hatóságoknak, a lelketlen kapitalistáknak, de ez nem igazán zavaró, inkább csak jól illusztrálja a nyugati baloldal gondolkodását abból az időből (habár amikor a szocialista országok rendőrségének jó kapcsolatait említi a lakossággal, akkor kissé felhúztam a szemöldökömet, habár lehet, hogy a nagyszámú besúgóra gondoltak).
A könyv erőssége még szarkasztikus humora, ami általában a rendőrökön csattan. Szerintem szórakoztató olvasmány, igaz, a mai krimik kedvelői (legalább két „váratlan” fordulat, sok erőszak, némi szex) hiányérzettel fogják letenni a kötetet.


gyuszi64
4.0/5

Hát ​ez csalódás lett, leginkább azért, mert többet vártam. Az a baj, hogy a szerzőpáros társadalomkritikája előtérbe került, rátelepedett az egész könyvre, és a cselekménybe is beszűrődött (konkrétan agyonnyomta). És így persze hiába abszolút olvasható a könyv, inkább egy erőteljes politikai krimit kaptunk, gyenge cselekménnyel, mintsem egy szórakoztató krimit, elvárható csavarokkal.

Hiába jó kis kemény könyv, túl egyenes vonalú lett. Az elveszett tűzoltóautó sokkal inkább ajánlható.


ChEebor
4.5/5

Érdekes ​könyv. Egy igen szabvány, de eléggé erőszakos rendőrgyilkossággal kezdődik, ami után egy egyszerű, de nagyon jól megírt nyomozást olvashatunk, amely képes folyamatosan fenntartani a figyelmet és olvastatja magát velünk. A karakterek jól megrajzoltak és a svéd város képe is hitelesnek hat. Aztán az utolsó oldalakon mindez jól előkészítve bár, de mégis váratlanul átcsap egy nagyon brutális leszámolásba. Talán az egyetlen gondom az volt, hogy nagyon hirtelen záródik ez a könyv, ami ugyan kriminél normális, de itt azért jól esett volna valami epilógus, vagy egy rövidebb zárás… De nem baj. Így is egy igen színvonalas művet olvashatunk.


Tiger205
3.0/5

Végig ​az motoszkált a fejemben, hogy ezt én láttam már – talán filmen. De lehet, hogy – csak nagyon régen – olvastam már egyszer. A tetőre való feljutási jelenet kudarcai – látom a szemem előtt. Talán amerikai filmet csináltak belőle? Mindegy, nem számít.
Ha a könyvet krimiként akarjátok olvasni, csalódás lesz. eleve, az első sorokban kiderül ki a gyilkos (olyan Columbo-s az indítás) – s a szerzőpáros sokkal inkább “szociológiai művet” írt – a rendőrség feladatait, túlkapásait, a rendőrállam szerű rendőrségi hozzáállás helytelenségét vesézik. Ami – ha érdelek a téma (engem igen) nem zavaró, de unalmassá teszi a könyvet. Viszont ez végre valóban svéd krimi (nem úgy mint http://moly.hu/konyvek/jerzy-edigey-panzio-a-tengerparton ahol egy lengyel író ír az általa ismert (elképzelt?) Svédországról).
Nem tudom miért vonzódok a skandináv krimikhez, de keresem őket, ha tudom. Szóval kriminek gyengécske, a végén azért jópofa akciójelenet van, a hetvenes évek elejének svéd életét kicsit bemutatja (vicces, hogy az URH-s járőr még itt is ritka – és használatos kifejezés ) és a rendőrautók Chrysler és Plymouth – s nem Volvók.
Mindenesetre kíváncsi lennék, ha egy rendőr aki elolvasta könyvet, és felismeri igazoltatáskor a szerző házaspárt,nem azzal kezdi-e : na, akkor ellenőrzésre tartalékizzó készlet, betétlap, stb…)
Persze ez is elég kizárt, hisz megírták: az ilyen (csúnya) rendőrök nem olvasnak semmit, főleg nem könyveket.

A fordításról megfogadtam, vagy jót, vagy semmit. Így: semmit. De azért annyit: Lontay úr mintha kicsit túl gyakran alkalmazná az “alkalmasint” szót. S ez vicces is.


Sz_Dora
1.0/5

Hosszú, ​unalmas és felesleges leírásokat tartalmaz helyszínekről, személyekről, ami szerintem vontatottá, unalmassá teszi a művet. A szereplőket nem igazán kedveltem meg, nem tudtam értük izgulni, vagy akár együtt érezni velük. :/ Az, hogy egyszer csak vége lett …hát, különösen meglepett.


ultis
5.0/5

első ​igazi Skandináv Krimi.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

6.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók