Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Nikolett0907
5.0/5

Hosszú ​volt az utam evvel a könyvel.
Ugyanis, mint magam is kreatív gondolkodású ember, kicsit tiltakoztam, hogy vajon mit nyújthat még számomra. Nagyon is sokat. Egy teljesen más megvilágításba helyezi az agyi gondolkodást és a rajz megjelenítését.
Egyáltalán nem rossz, sőt azt kell írjam sokat kaptam e mű és tanítása által.
A vonalaim finomabbak lettek és a tempó is növekedett.
Összességében egy hasznos könyvnek tartom.


Lahara
2.0/5

Én ​is olvastam, és most csúnya leszek, mert nem vettem meg, hanem valahol online olvastam el. Úgy nagyjából egyszerre az egészet.
Láttam már, hogy rajzoltak előtte és utána, és véleményem is van. Igazából rajzolni nem tanít meg. Másolni tanít, és arra, hogyan töltsd ki a papírt. Talán ad egy kis önbizalmat, de ha valóban rajzolni akarsz, jobb utánanézni az akadémiai technikának, és hozzáfogni valódi beállítás vagy modell után rajzolni maszatolás nélkül. Utánanézni a technikáknak, és a másolást örökre elfelejteni. Egyébként azt nem mondom, hogy nem hasznos, mert az, de nem az egyetlen és megdönthetetlen dolog. Különben is, a rajz tanulható. Az is, ahogy az iskolákban oktatják. Csak az arányokat és a tónusokat kell megtanulni. Ez a technika max egy kicsit segít abban, hogy ha már megvan egy felvázolt tömeg, a negatív formák megrajzolásával könnyebben láthatóvá lehet tenni a pozitív formákat.
Egyébként valójában ezzel a könyvvel egyetlen ember járt jól. Betty Edwards.

Sokszor találkoztam már azzal a jelenséggel, hogy egy-egy rajzos oldalra feltöltöttek ezzel a technikával másolt képet. Miután többen elmondtuk az arányokról és tónusozásról való véleményünket, és, hogy hogyan tovább, az illető rendszerint besértődött. Egyébként meg az igazi művész az érzéseiből állít össze mondanivalót, és nincs szüksége könyvből tanulni azt. Amikor egy kisgyerek rajzol, ugyanazt csinálja, de egy jó rajzhoz igenis kell gondolkodni, mert anélkül csak kezdők mázolmánya marad, és nem lesz belőle kép.


Alomfogo
5.0/5

Ez ​egy nagyon, nagyon hasznos könyv lehet annak, aki tényleg szeretne megtanulni rajzolni. Elképesztő miket ír a jobb és bal agyféltekéről, hogyan kell kizárni rajzolás közben a bal agyféltekét… Suliban borzasztó hasznos lenne így megtanítani a gyerekeket rajzolni! Az első két gyakorlatot meg is csináltam (és sikerült a fejjel lefelé rajzolás!), a többit csak elolvastam, de lehet, hogy még elő fogom venni :)


Annie04
4.0/5

Maga ​a könyv elég érdekes, az általam használt fejjel lefelé fordított kép átmásolása mellett még elég sok technikát elmagyaráz. Viszont a szerző rengetegszer ismétli magát, ami nem olyan nagy baj, csak kicsit bosszantó az ötödik alkalom után. Plusz az első száz oldalon inkább beszél magáról a rajzról, a megfigyeléseiről és a diákjai próbálkozásairól érdektelenül, amit még megtold jó sok művésztől származó idézettel. Biztos ezzel akart önbizalmat önteni az olvasóiba, mindenesetre engem nem tudott velük megfogni, inkább a technikákra voltam kíváncsi. Azok viszont elég jók, mert megtanítanak másként látni, több szempontból elemezni a dolgokat, akár rajzról, vagy magáról az életről van szó.

Bővebben: http://izyanniemsm.blogspot.com/2018/01/betty-edwards-jobb-agyfeltekes-rajzolas.html


kharoon
5.0/5

véletlen ​akadt a kezembe a napokban a könyv, azt viszont már a duma key olvasása közben elhatároztam, hogy ha mást nem, csak a saját szórakoztatásomra, de kipróbálom a rajzolást, vagy a festést.
így hát vettem néhány 4b-s cerkát, faragót, radírt, egy karton mappából vágtam kereteket, és egy projektorhoz használatos fóliából csináltam műanyag képsíkot, majd belevetettem magam a könyvbe, és sorban megcsináltam a feladatokat. nagyon élveztem a dolgot, és élvezem azóta is. nem vagyok egy nagy tehetség, de az biztos, hogy úgy rajzolok, ahogy sosem gondoltam volna. nagyon tetszett a közvetlen stílus, és az, hogy a szerző ollan amatőrökhöz szól, mint én, és nem jön a tehetségről szóló misztikus halandzsával. hasznos könyv.


lazarvik
3.5/5

Körülbelül ​1 éve foglalkozom hobbi szinten a rajzolással, és idén januárban döntöttem úgy, hogy az ismereteim szélesítésének érdekében végigveszem Dr. Betty Edwards könyvét a kiegészítő gyakorlófüzettel együtt. A végigjárt 1 hónapos rajz körüli utazásom során egyaránt tapasztaltam pozitívat és negatívat is.

A barátságos stílusban íródott könyv hatalmas előnye, hogy a hozzá tartozó gyakorlófüzettel és néhány rajzeszközzel karöltve az olvasó a kezdő szintről kb. 10 000 Ft-ból teljesen autodidakta módon megtanulhatja a realisztikus rajzolás alapjait. Nagyon tetszett, ahogyan a szerző a könyv sorain keresztül demisztifikálta a rajzolás képességét, épp olyan tanulható dolognak tekintette, mint pl. a biciklizést. Ugyanakkor érdemes a kapott tudást a helyén kezelni, mivel az önismeretben kevésbé jártas embereknek hamis önbizalmat adhat, holott pusztán középszerű, helyes arányokkal rendelkező rajzok megalkotásaihoz elegendő, a rajz készségszintre történő fejlesztése több éves gyakorlást igényel.

A könyvben bemutatott tanulási módszer Roger W. Sperry pszichológus munkásságán alapul, úgy gondolom azonban, hogy a jobb-bal agyféltekét összehasonlító megközelítés mára kissé esetlennek, korszerűtlennek hat. Az, hogy az emberek vizuális észlelése agyuk melyik féltekéjén történik, teljesen lényegtelen. Dr. Betty Edwards a könyvben maga is kifejti, hogy személyenként eltérhetnek a gyakorlatok közben aktivizálódott területek (43. oldal), ráadásul ez az elnevezés óhatatlanul is beleesik önmaga csapdájába. A “jobb agyféltekés” kifejezés még angolul (right side of the brain) is pont olyan hatást kelt, mintha ez a módszer “jobb” lenne az eddig ismert rajztechnikáknál, holott a könyv szerint pont a “bal agyfélteke” felelős az összehasonlítgatásért. (vagy csak egyszerűen a Pink Floyd 1973-as albuma adott ötletet az elnevezéshez, mint Schobert Norbinak a Windows Update…)

Emellett sokszor azt éreztem, hogy az említett bal agyfélteke amolyan csúnya gonosznak van beállítva, ami elnyomja a szegény szerencsétlen jobb agyféltekét, és ezért a rajzgyakorlatok során jól rá kell szedni, mint valami BAL-ekot, nehogy véletlenül észrevegye, hogy itt most éppen egy vizuális tevékenység zajlik. Én itt valamilyen más megközelítést alkalmaztam volna, mert eléggé visszásnak hatott számomra.

A könyvben szereplő gyakorlatok jól felépítettek, a végén pedig a színek és a kézírás világaiba is betekinthetünk, ami jól előkészíti a későbbi továbbhaladást. Ha egy rajzolásban kezdő olvasó a megszerzett tudás alapján megtanulja az alapokat és túllép a pálcikaembereken, aránytalan alkotásokon, úgy gondolom, már megérte a könyvbe pénzt, időt, energiát befektetni.

A magyar kiadásban előforduló töméntelen mennyiségű elgépelési, tördelési hiba miatt fél csillaggal kevesebbet adok a könyvnek.


LianneHide
4.5/5

Jó ​kis technikák vannak benne, bár én végül odaadtam barátnőmnek a könyvet, mert rájöttem, hogy én így is úgyis “jobb agyféltekével rajzolok”. De aki úgy érzi, hogy nincs tehetsége a rajzoláshoz, de mindig is szeretett volna, annak nagyon ajánlom!


Antal_Marcsi
5.0/5

Végig ​csináltam a feladatok nagy részét és érezhető volt a fejlődés….


Ardid
-/5

Csak ​ugyanazt tudom írni ide is, mint a munkafüzethez:
Mindig is azt gondoltam magamról, hogy nem tudok rajzolni. Egyszer 4-es koromban egyest kaptam egy rajzomra, pedig nekem tetszett. Egy vár volt rajta. De most már tudok rajzolni, tényleg, és a saját rajzaimmal van kidíszítve a lakásom és ez nagyon jó érzés!
A két könyv elvileg külön-külön is elég, csak mivel tényleg rosszul rajzoltam biztosra akartam menni.


Lady_L
4.0/5

Félbehagytam. ​Az a nagyon-nagyon szájbarágós stílus már leszívta az agyamat. Hasznos, és tényleg segít megtanulni rajzolni (a portréig még nem jutottam el, de érzem, látom a fejlődést, és ez nem elhanyagolható), de ez a terjengősség, ez a sok ismétlés, ez fölösleges. Igen, kéne egy európai verzió… Helyette megvettem a munkafüzetet, és azzal folytatom, aztán ha nagyon kell, utánaolvasok a könyvben. Ebben az esetben a könyv a munkafüzet kiegészítője. Szerintem:)


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
2.5/5

Statisztika

61.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók