Ajax-loader

Nyolcvan ​éve, 1920. június 4-én írták alá az antant és Magyarország képviselői a békeszerződést Versailles-ban, a Kis Trianon-kastélyban. Ennek következményeit jól ismerjük a magyar történelemben. Hogy a soknemzetiségű Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása mivel járt – máig érezzük. Hogy miért alakult ez így, annak egyik kulcsfigurája Ferenc József osztrák császár és magyar király. Köréje azóta a nosztalgia fátyla szövődött, annál sűrűbbre, minél inkább vágyakoztak az emberek a “rosszabb” korszakokban a “régi szép idők”, a “boldog békeidők” után, s minél inkább kívánták vissza “Ferenc Jóskát”, aki ezeknek az időknek a megtestesítője volt.
Franz Herre ezekkel a klisékkel kívánt szembeszállni Ferenc József életrajzának megírásával. Munkáját a források alapos ismerete, a legendákkal szemben távolságtartás jellemzi, miközben nem téveszti szem elől ezek hatását sem. Franz Herre, akinek neve nem ismeretlen a magyar olvasók előtt, német történész író. Nézőpontja tehát ebben a kérdésben mentes minden nemzeti elfogultságtól.
Tekintsük munkáját tükörnek, amely szembenézésre kényszerít. Még ha rosszulesnek is időnkét a ráncok, amelyeket részrehajlás nélkül megmutat.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók