Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


BBetti86
3.0/5

Nem ​akarom túlragozni, mert az ilyen pikareszk az, amiben a mai napig nem találom meg magam.
A cselekmény magja, hogy a hősünk a bíróság előtt kénytelen elmesélni az életét és a tetteit, hogy megítélhessék. Ő a címbeli kalandor, aki a világ jelentős részét bejárta, és mindenféle kalandokba keveredett. Volt indiai király, szerelmes bandita, szektások szolgája, katona, sok minden.
A magyar kultúrtörténetben megvan ennek a mesélő katonának a toposza. Azzal együtt, hogy mennyire lehet komolyan venni a meséit. A népmesék visszatérő alakja, de a legismertebb minden bizonnyal Háry János.
Itt különben éreztem a rokonságot: ahogy Háry is mesélt, Hugó is mesél. Egyik kalandja hihetetlenebb, mint a másik. Valahol értem, ez miért lehet szórakoztató, de nekem nem volt élmény. Igaz, eleve a hihetetlen mesék hihetetlenségét se viseltem jól. Most nagyon hiányzott a több realitás.
Hugó se szimpatikus. Önző, meggondolatlan figura, aki többször is a saját vesztét okozza. Az ilyen karaktereket soha nem szerettem.
A nyelvezete tipikusan Jókai: megvan a történelmi íz és a sok latin kifejezés is. Kamaszként nagy Jókai fan voltam, nekem ráállt az agyam, de pl. a keresztgyerekeim már nem bírnak ezért Jókait olvasni. Szinte oldalanként találnak benne valamit, amit nem értenek. Ez is ilyen kötet.
A zsánert viszont maximálisan bemutatja Jókai. A kalandok, a meseszerűség, a gyors cselekményváltás, a tempó.
Érdekes élmény volt, de nem véletlenül nem tartozik a klasszikusok közé.


kuliga
4.0/5

Hát ​ezen egy kicsit meglepődtem, bár igazán nem tudtam mire számítsak a cím alapján, de egy kicsit valahogy mást vártam. nekem ez a történet egy igazi Háry jános történet bontakozott ki, igazán élveztem néha nehéz szavakkal tarkított meseszövést. Nagyon hálás vagyok a kihívásnak, hogy elolvastam, mert biztos nem került volna a kezembe magamtól.


szuzii
5.0/5

Tényleg ​nagy mesemondó. Humoros, olvasmányos. :—)


madóri
4.0/5

Annyira ​hihetetlen és elképesztő, groteszk és abszurd.
A főhős pedig egy Münchausen… lám-lám, a nagy mesemondó ilyet is tud.


Bobb
5.0/5

Mikor ​belekezdtem a könyvbe nem gondoltam volna, hogy ennyire meg tud ragadni. Nagyon szerethető mű még szerethetőbb és gyűlölhetőbb szereplőkkel. Ez eddig a kedvenc Jókai regényem.


liapascal
5.0/5

Talán ​ez a könyv volt életem első szépirodalmi könyve. Negyedikes lehettem mikor megtaláltam a könyvespolcon, és velem ez a mű szerettette meg igazán az olvasást. Mindig emlékezni fogok rá úgy, mint első igazi olvasmányomra.


Greywind
4.0/5

Hihetetlen. ​Humoros. Hysterical.


Hosszu
4.0/5

Ajánlom ​mindenkinek, mint könnyüirodalmat. Nagyon sokat lehet kacagni benne, olyan igazi Jókai humor a nagyából.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók