Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Ákos_Tóth
5.0/5

Van ​az emberi természetben egy olyan kegyetlen bokaficam, hogy gyermekként a felnőttek világába vágyódunk, felnőttként viszont visszasírjuk gondtalan gyermekéveinket. Nyilván azért, mert az áhított másik univerzumból vagy nem ismerünk minden vetületet, vagy egyszerűen az idő múlásával elfelejtettük korábbi életünk gyötrő, kínzó problémáit. Ilyenkor merül ugye fel a létező legfinnyásabb óhajsóhaj: „bár a mai eszemmel lehetnék tizenéves!” – repülni nem szeretnél, gyarló lélek?

Őszinte leszek, én a Tanár úr kéremből az égvilágon semmire sem emlékeztem a legendás „én készültem…” monológon kívül, de nem rémlik az sem, hogy általános iskolás fejjel felcsillant volna a szemem olvasás közben: lám, ez tényleg nekem szól, lám, ez tényleg rólam szól, lám, ez rémesen vicces. Pedig mindez igaz, és irodalmi szépsége mellett sok fontos üzenetet is átadhat a fejlődő ifjúságnak. Igaz, az idő múlásával egyre kevésbé lesz valid. Az én korosztályomnak még igenis tudott volna mondani valamit Karinthy, de a XXI század ifjai szép lassan kiszakadnak abból a miliőből, ami főhőseinket körülveszi a szövegekben. Egyedül az informatika világa tudta legyűrni a klasszikus „diák-élmény” itteni megjelenését.

A következő években sokszor fogom még leírni ezt, de nagyon sajnálom, hogy tizenévesen nem tudtam és nem is akartam meríteni a könyvekből. Néha talán átsegített volna pár nehéz helyzeten, bár lekopogom, nincsenek olyan rossz emlékeim az iskoláról.


clarisssa
5.0/5

Tanár ​úr kérem, én készültem, és kiszámoltam, hogy ez a rövid írás idén már 102 éves! Arra azonban nem tudok válaszolni, hogy mégis, hogy a manóban lehet még mindig ennyire friss, üde és kacagtató. Nyilvánvalóan a zsenialitáshoz lehet valami köze ennek a furcsaságnak… :) Mindenesetre az biztos, hogy jó volt vele kikapcsolódni és néhány órára visszamenni a gimibe, emlékeket felidézni, újra 16 évesnek lenni…


Hoacin
5.0/5

Iskolás ​élményeimet sajnos nem Karinthy írta, mert akkor javarészt poénforrásként emlékeznék a tanulmányi időkre. :D Pedig hogy örültem volna egy rögtönzött szemétkiállításnak az új, politúros szemétládán, amibe aztán beül valaki orrhangon énekelni! Bár úgy rémlik, hogy nálunk a kabátok alá másztak be, és akárcsak a novellában a szemetes, a kabátkupac gyanúsan mozogni kezdett óra közben. Rossz tanulóként számtalanszor feleltem matematikából, tanár úr kérem, háziorvosunk a mennyiségtan dolgozatoktól való tartózkodást ajánlotta, de néha egészen grófnővé váltam magyarórán, rajzon pedig kifejezetten Steinmann szinten virítottam. Nem csupán akkor, mikor a táblára vázoltam az infótanárt halként! Volt néhány vésztanács, lógtam a szeren, az ördög vigye az egész tornaünnepélyt, a benevezést, az első díjat – majom lesz, aki megnyeri. Az órákról éppenséggel nem késtem el, pedig minden reggel sürgős és halaszthatatlan feküdnivalóm volt az ágyban. Kislányom, kerekeket szereljek talán az ágy alá, és azon gurítsalak be? – érdeklődtek szüleim. Képzeljétek, azt álmodtam, hogy felnőttem, és harminc évesen egy könyvértékelésben emlékeztem vissza önmagamra!

Megunhatatlan novellák, de kikérem magamnak, hogy a lányok tehetségtelenek, és nem gyűjtenek növényt meg bogarat! :D
a 12 éves Hoacin diszkréten előveszi a falevélgyűjteményét, és a két nevelt sáskáját

“Közben Wlach a táblára lerajzolta Kökörcsin tanár urat alsónadrágban, de különben cilinderrel a fején, amint II. Józsefnek jelentést tesz az osztály magaviseletéről. II. József az orrát piszkálja, és egy üveg Zacherlint nyújt át Kökörcsinnek, aki köszöni alássan, és jót húz az üvegből. Zajcsek ordít, hogy őt nem hagyják tanulni, végre fogja magát, beül az új szemétládába, magára húzza a fedelét, s orrhangon énekel. Wlach jelt ad, egyszerre mindenki elhallgat és feláll. Zajcsek rémülten dugja ki a fejét, azt hiszi, a tanár jött be. Vad röhögés. Zajcsek megvetően kiköp a ládából, és undorral magára húzza a fedelet. Hanem most tényleg belép Kökörcsin. Halálos csend: egyszerre mindnyájuknak eszébe jut Zajcsek, aki a szemétládában ül. De Zajcsek másodszor már nem hagyja becsapni magát, nem mozdul.”


csillagka
4.0/5

Gondban ​vagyok, nem ezt vártam. Van pár fejezet amelyeket nem lehet kikerülni, “Magyarázom a bizonyítványom” örök kedvenc, hányszor mondtam a lányom helyett, mikor nem éppen megfelelő jegyekkel állított haza. Jó tanuló-rossz tanuló páros is klasszikus, ahogyan a “Röhög az osztály” is, és nagyjából ennyi. Sajnos semmi újat nem adott a könyv, nem találtam olyan ismeretlen novellát amiért lelkesedni lenne érdemes.
Pedig tudatos választás volt, mivel ma kerülni kell a szomorúságot! Angol tudósok szerint az év első munkanapja, az év legdepressziósabb napja is egyben. Ezért kell (volna) a mosolyterápia, ami kicsit felemásra sikerült.
Karinthy kicsit keserédesre vette a figurát, sajnos rá kellett jönnöm a diák világ közel se változott annyit, mint amennyit látni szeretnének. Ami nagyon furcsa volt az a lányok lenézett, tanulatlan, kivételezett helyzetén való sopánkodás. # lehet hogy a témára túlságosan rákattantam, de akkor is zavar#


ptagi
5.0/5

Karinthyval ​nem lehet melléfogni – ez ismét bebizonyosodott :)
Nosztalgia, nevetés, együttérzés, sajnálkozás, szomorúság… és még annyi-annyi érzés, emlék, ami hirtelen megrohan, kellemesen átjár, majd tovaszalad – egy következő olvasásig :)

(és ha tehetitek, hallgassátok meg Rudolf Péter előadásában – pazar!)


Ahhha…………………


Adrienn57
5.0/5

Nagy ​élmény volt, akárcsak gyerekkoromban. Az érdekes az, hogy ami akkor tetszett jobban, és pár történet mellett elsuhantam, mintha most megfordult volna.Ennyit tesz több, mint 40 év tapasztalata!:)


pepege
4.5/5

Az ​alcíme: Képek a középiskolából. Nem csupán képek, hanem érzések is. Hiszen ki ne ismerné a középiskolából ezeket a mosolyogtató történeteket, szinte egytől-egyig! Mindig szívesen olvasom őket, annak ellenére, hogy már szinte kívülről fújom némelyiket…sokukat.


Ez ​volt az egyetlen könyv eddig, ami felkeltette az érdeklődésemet irodalomórán kívül is. A kedvencem a Röhög az egész osztály volt.


Timi79
4.5/5

A ​novellás kötet egy-egy darabjával már volt szerencsém találkozni tanulmányaim során. A Röhög az egész osztály vagy A rossz tanuló felel szerintem minden diák előtt élénken körvonalazódik. Nem kizárólag Karinthy Frigyes munkássága kapcsán, hanem a saját élményei is előbukkannak akár az általános, vagy a középiskoláról legyen szó. A humor teljesen átszövi az egész kötetet, és vannak jobban sikerült történetek, és kevésbé megkapóak. Az azonban tagadhatatlan, hogy jó érzés visszaemlékezni az iskolapadra, nekem még így 20 év távlatából is.
Továbbiak:
http://napisorok.blogspot.hu/2017/05/raadas-tanar-ur-kerem.html


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
4.5/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók