Az alternatív baromfitartás egyaránt jelenti a hagyományos tanyasi és falusi, természetes baromfitartást és a szigorú feltételekhez kötött, márkázott vagy ökológiai (bio) termék-előállítást. A mű részletesen foglalkozik valamennyi hazai baromfifaj (tyúk, pulyka, gyöngytyúk, kacsa és lúd) alternatív tenyésztésével és tartásával. A fajták közül elsősorban azokat a régi magyar baromfifajtákat ismerteti, amelyek a baromfiipar kialakulása előtt meghatározó szerepet játszotttak a hazai baromfitartásban.
Kapcsolódó könyvek
Bernhard Gahm - Házi vágás, bontás, töltelékáru-készítés
A könyv azoknak is szolgál hasznos ötletekkel, akik mindig is saját vágású hússal látták el családjukat, azok pedig, akik még nem próbálkoztak ilyesmivel, megtanulhatják belőle. Mivel háznál leggyakrabban sertést vágunk, ezért először a sertés vágásának és feldolgozásának fogásait írja le lépésről lépésre, színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Ezután mutatja be a szarvasmarha, a juh és a házi nyúl vágásának és bontásának munkaműveleteit. A szerző a bontáskor nyert húsrészek feldolgozásának lehetőségeivel is foglalkozik. Tárgyalja a hurka, a kolbász és hasonló finomságok készítésének menetét, a vágáskor nyert hús és egyéb termékek (sertészsír) feldolgozásának és eltartásának lehetőségeit (füstölés, hűtés, fagyasztás).
Ismeretlen szerző - Régi magyar kutyafajták
Őseink a nyáj terelésére és a vagyon őrzésére, illetve vadászatra használták kutyáikat. Amelyik kutya azonban nem teljesítette jól feladatát, „nem sokáig ette a gazda kenyerét”. A könyörtelen feltételek között csak a legkiválóbb tulajdonságú egyedeket tenyésztették tovább, így a kutyák szilárd szerkezetűek, éberek, bátrak lettek és maradéktalanul teljesítették feladatukat. A több száz év óta tartó szelekció következtében kilenc magyar kutyafajtát tekinthetünk nemzeti kincsünknek. Tökéletesre nemesedtek őrző- és pásztorkutyáink, a megbízható, őrző-védő kuvasz és a méltóságteljes, tekintélyt parancsoló komondor. Terelőkutyáink a gyorsaság, a pontosság megtestesítői, mint az egyedülálló szőrköntösű, tanulékony puli, a tettre kész jelzőkutya, a pumi, az eleven vérmérsékletű, vidám mudi. Vadászkutyáinkat a kitartás, a szenvedélyes vadelhozó hajlam, a rendkívüli orr jellemzi. Ide tartozik az intelligens, rövid szőrű magyar vizsla és az időjárás mostoha viszonyait is jól tűrő, drótszőrű magyar vizsla. A hányatott sorsú erdélyi kopó napjainkig megőrizte vakmerő bátorságát, vadászóösztönét. Az elegáns, gyors magyar agarat ma már nem használják hajtókutyának, de fáradhatatlan vadűző képességét az agárversenyeken kamatoztatja külföldön is. A szakma legkiválóbbjai, a magyar kutyafajták
tenyésztését szívükön viselő szerzők nem kis büszkeséggel írnak a fajták eredetéről, értékmérő tulajdonságairól, tenyésztéséről, használhatóságáról, jövőjéről.
Szalay László - Bioméhészet
A mű fő értéke a magyar bioméhészet szabályozásának és igényrendszerének ismertetése, hiszen ez a feltétele a vegyszermaradékoktól mentes méz előállításának. A szerző ír a méhekkel való egész évi foglalatosságról, amivel elérhető a vegyszermentesség. A szerző részletesen ír a méhekkel való évi foglalatosságról, amivel elérhető a vegyszermentesség. Ennek feltételei még nem közismertek, ezért külföldi példákat is ismertet Ausztriából, az USA-ból, Franciaországból.A sok fénykép segíti a részletes szakmai ismeretek elsajátítását.
Horváth Zoltán - Lehota József - Molnár Ágnes - A sajtkészítés ABC-je
A nagyszabású - elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt bőséggel közlő - tüzetes tárgyalásmódú, monografikus fölépítésű kiadvány a történeti áttekintés után a tej nyerésének, minőségbiztosításának és -vizsgálatának módjait veszi számba. A szerzők ezután térnek rá a sajtkészítés technológiájának ismertetésére, először általános folyamatot írva le, utóbb gyártmányfajták szerint részletezve a tudnivalókat (pl. túró, friss sajt, lágy sajt, nemespenésszel érő, félkemény, reszelni való sajtok, illetve juh- és kecskesajtfajták).
Szabó György - Lopes-Szabó Zsuzsa - A bükki füvesember gyógynövényei
Gyuri bácsit, a szerzőt sokan ismerik. Gyógyteáit issza a fél parlament, miniszterek és sztárok. Állandó vendége a televízió több csatornájának. Hírnevét annak köszönheti, hogy olyan ősi tudással rendelkezik, mely egyedülálló napjainkban: ismeri és használja a környezetünkben termő gyógynövényeket. Családjában népi gyógyítók voltak több nemzedéken keresztül, tudomása szerint félezer évre visszamenőleg. Újabb könyvének társszerzője lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa, szellemi örököse, a családi hagyományok továbbvivője. A könyv 65 gyógynövényről ad részletes leírást színes rajzokkal illusztrálva. Megtalálható benne, milyen betegségre milyen növényt lehet használni, hogyan lehet megelőzni a komoly bajokat. Semmi nem marad titok: a több száz éves tudást szívesen osztják meg a szerzők az olvasókkal. A könyvben olvashatjuk a gyógynövényes gyógyítás történetét, általános gyűjtési és teakészítési tanácsokat, valamint betegségcsoportokra bontva, a különféle gyógynövények alkalmazásához ad felhasználási javaslatokat. Gyuri bácsi és lánya, Zsuzsa minden titkukat megosztják az olvasóval. Olyan egyszerű nyelven megírt, közérthető és gyakorlatias könyvet adnak az érdeklődő kezébe, melyet még „kezdő” gyógynövényesek is haszonnal forgathatnak.
Ismeretlen szerző - Gyógynövénytár
A gyógynövény-terápia napjainkban reneszánszát éli, növényi termékek széles
választéka jelenik meg gyógyszertárak, gyógynövénytékák és más szaküzletek pol-
cain. A sok-sok gyógynövény és a belőlük készült termék között egyre nehezebb
az eligazodás, és gyakran merül fel a kérdés: mit tudnak valójában a gyógynövények?
A könyv fiatal szerzőgárdája Dr. Szendrei Kálmán professzor szakmai útmutatá-
saival egy olyan, a hazai könyvpiacon egyedülállónak tekinthető kiadványt szer-
kesztett, amely tudományosan megalapozott, racionális ismereteket kíván nyújtani
a gyógynövények értékeléséhez. A könyvben szakirodalmi adatok, tudományos
adatbázisok, nemzetközi monográfiák és egyetemi tankönyvek anyagának feldol-
gozásával készült "evidencia alapú" tanulmányok olvashatók azon legfontosabb
gyógynövény-drogokról, amelyek a ma hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben
hivatalosak.
A könyv elsősorban szakemberek - gyógyszerészek, orvosok - számára nyújt
munkájukhoz nélkülözhetetlen ismereteket, és minden bizonnyal a gyógyszerész-
és orvosképzés fontos oktatási segédlete is lesz. Haszonnal forgathatják továbbá
azok az érdeklődők is, akik tudományos tények alapján kívánnak informálódni a
gyógynövényekről.
Prof. Hohmann Judit
Ismeretlen szerző - Általános állattenyésztés
A könyv megalapozza az egyes gazdasági állatfajok (ló, szarvasmarha, sertés, juh, baromfi stb.) tartásához, tenyésztéséhez szükséges ismeretek elsajátítását. Részletesen tárgyalja az állatok teljesítményének növelését szolgáló genetikai, szaporítási, biotechnológiai lehetőségeket és módszereket. Áttekinti a gazdasági állatok környezetével, viselkedésével, növekedésével, fejlődésével, értékmérőivel, küllemével kapcsolatos ismereteket. Összefoglalja a tenyész-értékbecslési, tenyészkiválasztási és párosítási módszereket, és választ ad a tenyésztésszervezési, a technológiai, a génmegőrzési és az állatvédelmi kérdésekre.
Fehér György - A háziállatok funkcionális anatómiája
A mozgás szervei - Zsigertan - Az emésztőkészülék - A légzőkészülék - A húgyszervek és a nemi készülékek - Értan - Szabályozó készülék - A köztakaró - A házimadarak funkcionális anatómiája
Ismeretlen szerző - Állattenyésztés 1. - Szarvasmarha, juh, ló
Az állattenyésztési kézikönyvek első kötete a szarvasmarha, a juh és a ló tenyésztését foglalja össze a legautentikusabb szerzők tollából. Az állat eredetétől kiindulva ismertetik a háziasítás történetét, az állat küllemét, alkati sajátosságait, ápolásának módjait, a tartás feltételeit, gazdaságos takarmányozását, szaporodásbiológiájukat, a szaporulat ellátásának kívánalmait, gondozásukat, az anya-, illetve apaállattartás feltételeit, végül a beteg állat gyógyításával kapcsolatos teendőket. A fajtákat a tartás célja (hízó, tejtermelő szarvasmarha; gyapjútermelő, bárányadó juh; igás és sportló, stb.) szerinti csoportosításban mutatja be. Az egyetemi hallgatóknak szánt kézikönyvet egyaránt jól hasznosíthatják az állattartó gazdák és a legújabb állattartó technológiák bevezetése előtt álló nagygazdaságok.
Szabó Ferenc - Húsmarhatenyésztés
Természeti adottságaink, külpiaci lehetőségeink arra ösztönzik a szakembereket, hogy mindent megtegyenek húsmarhatartásunk fellendítéséért. Kiváló gyakorlati és oktató-kutató szakemberek foglalták össze azokat az ismereteket, amelyek a korszerű, ökológiai szemléletű húsmarhatenyésztés alapját képezik. A könyvben megtalálhatók az ágazat jellemzői, a húsmarha értékmérő tulajdonságai, fajtái, a tenyésztéssel, elhelyezéssel, takarmányozással kapcsolatos tudnivalók, a szaporodásbiológia, a szaporítás, az állategészségügy kérdései, az állatok gondozásának, a hús feldolgozásának, értékesítésének lehetőségei.
Dr. Haraszti János - Zöldág László - A háziállatok szülészete és szaporodásbiológiája
Az állattenyésztésnek egyik sarkalatos kérdése az állatok szaporodása. A tenyésztő célja, hogy egészséges tenyészállatoktól egészséges, kellő számú utód származzék, hogy a háziállatok tartása kifizetődő legyen. A mú az általános tudnivalókon túl ismerteti a női és a hím nemi szervek anatómiáját és élettanát, gyakorlati útmutatót ad a vemhesség megállapításáról, az ellésről, az újszülött ellátásáról. Bemutatja a nőstény és a hím állatok nemi működését, valamint szaporodási zavaraikat.
Különös alapossággal emeli ki a szarvasmarha szaporodásának lehetséges buktatóit, és tájékoztat a háziállatok mesterséges megtermékenyítéséről is.
John M. Mehrtens - A világ kígyói
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Molnár Andrea - Molnár József - Kecsketenyésztés
A Kecsketenyésztés első kiadása óta, számos kérdés és probléma vetődött fel. Az ezekre adott válaszok, a sikeres kecske tartás alapjához tartoznak. Reméljük, a könyv bővített második kiadása teljesebbé teszi a kecsketenyésztők ismeretét és ezzel hozzájárulunk a sikeres kecsketenyésztéshez, - tartáshoz.
Ismeretlen szerző - A charolais fajta és magyarországi tenyésztése
Átalakulóban lévő mezőgazdaságunkban egyre fontosabb szerepet játszik a szaktudás. Hazánk ökológiai adottságai kiválóan alkalmasak a legeltetéses állattartásra, így a húsmarha tartására, tenyésztésére is. Ez idáig kevés számú olyan könyv jelent meg, amely valamely szarvasmarha világfajta hazai tenyésztésének történetét és eredményeit taglalja. A charolais húsmarha egyike azon fajtáknak, amely a nagy tömegű, sovány marhahústermelés szempontjából a legkiválóbb. Szakkönyvünk célja a charolais fajta bemutatása, honosítási folyamatának, hazai tenyésztési és termelési eredményeinek ismertetése annak érdekében, hogy a gyakorló szakemberek, vállalkozók, egyetemi oktatók és hallgatók egyaránt jól hasznosíthassák az ismereteket.
Michael Lohmann - Bogarak, szitakötők, pókok és más ízeltlábúak
Képes ismertető több mint 200 ízeltlábúról.
Ismeretlen szerző - Állattenyésztés 2. - Baromfi, haszongalamb
Az állattenyésztési kézikönyvek második kötete a tyúk, a pulyka, a gyöngytyúk, a lúd, a kacsa és a haszongalamb tenyésztését, valamint a baromfikeltetés tudnivalóit foglalja össze a legautentikusabb szerzők tollából. Az állat eredetétől kiindulva ismertetik a háziasítás történetét, az állat küllemét, alkati sajátosságait, értékmérő tulajdonságait, ápolásának módjait, tartása feltételeit, gazdaságos takarmányozását, gondozását, tenyésztését és szaporítását. A fajtákat a tartás célja szerinti csoportosításban mutatják be. Az egyetemi hallgatóknak szánt kézikönyvet egyaránt jól hasznosíthatják az állattartó gazdák és a legújabb állattartó technológiák bevezetése előtt álló nagygazdaságok.
S. Peter Dance - Csigák és kagylók
A Határozó kézikönyvek segítik Önt a természet tisztább és pontosabb megismerésében. Használatukkal könnyedén eligazodhat az állat és növényfajok, valamint az ásványok világában. Ez a kötet több mint 500 tengeri puhatestű faj házának vagy héjának a fotóját tartalmazza, tömör leírás kíséretében. A Határozó kézikönyveket egyszerű használni, élvezet nézegetni. Minden korosztály természetismereti könyvtárában helyük van.
Juliet Clutton-Brock - Emlősök
A Határozó Kézikönyvek sorozat kötetei a természet megismerésében segítik az Olvasót. A gondosan válogatott színes fényképek, a rövid, lényegre törő leírások segítséget nyújtanak élő és élettelen környezetünk, a növények, az állatok, a gombák, az ásványok és a kőzetek világának megismeréséhez. A könnyen használható, szép kivitelű és tartalmas Határozó Kézikönyvek egyetlen természetet kedvelő Olvasó könyvtárából sem hiányozhatnak.
Jürke Grau - Reinhardt Jung - Bertram Münker - Bogyósok, vadon termő zöldségnövények, gyógynövények
A kötetben található növények botanikailag különböző fajokat képviselnek, ugyanis a szerzők célja az volt, hogy olyan növényeket ismertessenek, melyek táplálékként szolgálhatnak, illetve a gyógyításban használhatók. A könyv tagolása is ennek alapján történt, második helyre szorítva a biológiai rendszerezés szempontjait. Elöl a vadon termő bogyósok két csoportja áll - ehető és nem ehető fajok - színük szerint csoportosítva. A vadon termő zöldségnövényekről (saláta- és hagymafélék, csalán, sóska, különböző libatopfélék, turbolya stb.) szóló részt növénygyűjtésre vonatkozó tanácsokkal vezetik be a szerzők és ételreceptek gyűjteményével zárják. A kötet terjedelmesebb részét a gyógynövények ismertetése teszi ki, melyeket gyakorlati tanácsok, valamint a kötetben ismertetett gyógynövények táblázatos áttekintése egészítenek ki. A kötetben valamennyi növény általános ismertetése az élőhelyre, az elterjedésre, virágzási időre, valamint a felhasználásra vonatkozó adatokat is tartalmaz. Színes fotók segítik az azonosítást, a tájékozódást pedig a Névmutatón kívül eltérő színű lapvégek biztosítják.
Martin Camm - Mark Carwardine - Bálnák és delfinek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.