Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


pwz
5.0/5

A ​„Mi lett volna ha…?” kezdetű mondatok sokak szerint felesleges időtöltésre csábítják a velük foglalkozó embereket. Lehet. Én mégis most folytatom ezt a mondatot.
Mi lett volna ha a Sztrugackij-testvérek nem szapulják állandóan az ötvenes évek szovjet tudományos-fantasztikus irodalmát? Mi lett volna, ha egyikük felesége – talán Arkagyijé – megunva kettejük okoskodását, az egyik leningrádi séta alkalmával nem fakad ki, valahogy így:
„Csak jártatjátok a szátokat! Ha ilyen jól tudjátok, hogy hogyan kell ilyen történeteket írni, akkor nosza, írjatok Ti is, de jobbat, újabbat, mint a mostaniak! Egyébként meg fogadok veletek, hogy erre nem vagytok képesek!”
Hehehe! :D Ugye, _Cherchez la femme! _ Egyes fordításokban: _Keresd a nőt! _, míg máshol _A nő minden rossznak az oka! _ Szerintem a Sztrugackij-tesóknál inkább az előbbi fordítás a helyes. Ennek a fogadásnak köszönhetjük ugyanis azt az életművet, amit ránk hagytak a tesók. Ez a beszélgetés valamikor 54-55-ben lehetett. Ekkor túl voltak már néhány kisebb próbálkozáson, és két vagy három éve közösen gondolkodtak egy Vénusz-utazást bemutató tudományos-fantasztikus regényen. Néhány dolog már összeállt, de igazán a fogadás után indult el az írói munka. 1952-57 között készült a magyarul _A bíborszínű felhők bolygója _címen megjelent mű, majd két évig állt a kiadónál és rendesen átíratták, meghúzták, bővíttették a történetet az írókkal.
Most a Metropolis Média újra megjelentette a Delelő Univerzum (http://moly.hu/polcok/arkagyij-es-borisz-sztrugackij-delelo-univerzum) három kötetből álló előzménytörténetének első darabját. Újra? Igen, mert itthon eddig csak 1961-ben a Tábortűz c. folyóiratban és 1985-86-ban a Robur 9-10-11. számában jelent meg. Azok a kiadások a cenzúrázott verziókon alapultak. Most pedig az eredetihez közelit kaptak az olvasók. Én először a régit, a Robur-os verziót kaptam elő, hogy majd később összehasonlítsam az újabb verzióval.
Az biztos, hogy néhány helyen furán hat benne a kommunizmus dicsérete, valószínűleg azok voltak a cenzúrázott beszúrások, de ez majd kiderül. A felépítése hasonlít a Jefremov-féle Androméda-ködre (lásd, értékelésem: http://moly.hu/ertekelesek/981832), de jóval sötétebb, izzadságszagúbb képet fest a világűr emberi meghódításáról. Halál, sötét képek, őrület – a szovjet űrsikerek időszakában ez biztosan kiverte a biztosítékot a hivatalnokoknál, bár Jefremov nyilvános tetszésnyilvánítása jót tett a műnek.
A felépítés akár egy 18. századi földrajzi felfedezések korában játszódó műé is lehetne, csak a dimenziók mások, tükrözi az akkori tudományos hátteret és elgondolásokat. A végcél pedig nem a Földön, hanem a Naprendszer egy másik bolygóján, a Vénuszon van. Az idő az 1990-es évek vége, a 2000-es évek eleje – vagyis most…
Ezek után nagyon kíváncsi vagyok, hogyan gondolták eredetileg a tesók ezt a történetet…
/Ez az értékelés mindhárom Robur példánynál – 9-10-11 – olvasható./


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
kívánságlistán
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók