Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


mrsp
5.0/5

Az ​Állatfarm már jó ideje rajta van a Kindle-mön angolul, de eddig sosem volt kedvem nekikezdeni, nem volt annyira világos, miről is szólhat, és egyáltalán nem ilyennek képzeltem. De aztán elolvastam a barátnőm erről a könyvről tartott előadását, és meggyőzött, hogy el kell olvasnom. És nem bántam meg.

A történelemtanulás során mindig a diktatúrákat tartottam a legérdekesebbnek. Hogy mi vezérel arra valakit, hogy uralma alá hajtsa a világot, hogy miért engedelmeskedik mindenki az önkényuralomnak, és hogy hogyan is torzul az egész társadalom egy ilyen politikai rendszerben. Szóval nálam ez a téma már alapból telitalálat volt. Orwell nagyon jól döntött, hogy emberek helyett állatokkal “játszatta” el a szerepeket, így még nagyobbat ütött és még durvább volt a cselekmény alakulása. Hiszen az embereknél egyértelmű, hogy vannak gonoszak, számítóak, önérdekből cselekvők és birkaként követők többek közt, de az állatok társadalmában nem feltétlenül ez az első, amire gondolnánk. Szóval nekem ez nagyon tetszett.

Először kicsit meglepődtem, mert azt hittem, hogy a regény nagy durranása, a farm elfoglalása lesz majd a tetőpont, és nem is értettem, miért történik meg ilyen hamar és hirtelen. De rájöttem, hogy ez a könyv nem elsősorban a farm elfoglalásáról szól, hanem hogy a hatalom hogy torzítja el az ember (ebben az esetben az állat) értékeit.

Tetszettek a rejtetten humoros mondatok, a nagy csattanók, a ki nem mondott igazságok és hogy nem csak egy, de 10-15 szereplő személyiségfejlődését is végigkövethettük. Nagyon megdöbbentem a végkifejleten, nem is tudtam hova tenni a dolgokat. Bármikor szívesen újraolvasnám, kedvenc lett.


Komoly ​mű, ami felejthetetlenül beleégett a memóriámba. Egy diktatúra kialakulása, egy kegyetlen rendszer születése, melynek szereplői állatok. Állatok, mint vezetők, és állatok, mint a rendszer áldozatai, akiket az elnyomás lassanként felőröl. All animals are equal, but some animals are more equal than others.


Agatha_Emrys
5.0/5

Újraolvasás, ​ezúttal eredeti nyelven.
Megérte, mert bár eddig is tudtam, hogy az állatok nevének jelentősége van, most esett le a szóvicc.
Amikor [spoiler] Hógolyót elűzték a farmról [/spoiler] az volt az a pillanat, amikor things started snowballing, avagy a snowball effect elkezdődött.

Még mindig zseniális.


PuPilla
5.0/5

Undorítóan ​zseniális.
Vannak mondatai, amik örökre bevésődtek. A lezárása tökéletes… majdnem könnyeket csalt a szemembe az ablaknál álló állatokkal is, de Boxernél is…

Bővebben: http://pupillaolvas.blogspot.hu/2013/08/hany-lab.html


Szabina11
5.0/5

Sose ​bízz a malacokban, a kis korrupt, manipulálós…
Őszintén meglepett a könyv, nem vagyok hozzá szokva ehhez a politikus műfajhoz, de Orwell nagyszerűen kifejezte a kommunizmust, és az orosz forradalmat, a szereplők, és ahogyan cselekednek, minden nagyszerűen volt kitalálva.
Az ahogyan az egyenlőség, és a hét parancsolat változott idővel, a disznók által, akik szintén változnak pontosan utal a valóságra. Orwell kiválasztott bizonyos állatokat, akik tökéletesen reprezentálják az akkori személyeket. Összességében egy remek könyv, szerintem bárki aki felveszi, érdekesen jónak fogja találni.
Én azt vártam azt a csodát, hogy hátha Snowball vissza tér, és boldog vég lesz, de ez a szín tiszta valóság volt.
Érdekes, és elgondolkodtató könyv volt, csak ajánlani tudom.


Véda
4.5/5

Minden ​#ember# állat egyenlő, de egyes #emberek# állatok egyenlőbbek a többinél. Örök igazsággá vált. No comment.


Klasszikus, ​gigantikus, korszakalkotó.
Az 1984-et már tiniként elolvastam, ez eddig kimaradt, de ami késik nem múlik. :)
Egy olyan digitális verziót sikerült elolvasnom, amelynek a végén Orwell ajánlása, magyarázata is szerepel, érdemes volt ezt és a hátterét elolvasni, így egyértelmű, hogy a Szovjetunióról szól. Bátor húzás volt Orwelltől, mert a 2. világháború alatt a szovjetek Anglia szövetségesei voltak, így nem illett kritizálni Sztálint és barátait.
Pedig ez a könyv kritika a javából. Az állatok fellázadnak az emberi elnyomás ellen, átveszik a farm felett az irányítást, a disznók lesznek a vezetők, felvirágoztatják az Állatfarmot, ahol néhány év alatt még nagyobb disznók lesznek, mint amilyen az Ember volt még az ő idejében.
Megjelenik minden szörnyűség, amit hallottunk, olvastunk, tanultunk, és ugyan ez most épp a Szovjetunióról szól, ugyanúgy behelyezhetnénk akár Kubába, Kínába, Észak-Koreába és még sorolhatnám sokáig. Ijesztő, hogy mire vagyunk képesek, ha hatalom kerül a kezünkbe és amikor már a sok sem elég.
Egyedül azért nem adtam 5*-ot, mert inkább elbeszélő jellegű a stílusa, lehetett volna több a párbeszéd. Talán akkor kicsit jobban tudtam volna kapcsolódni a szereplőkhöz. Bááár, így is eléggé riasztó, amit felvázol- talán pont így véd meg attól, hogy jobban fájjon?!


Eszter_04
5.0/5

Hihetetlen, ​hogy Orwell 1945-ben ilyen tisztán tudta látni a dolgokat.
5 csillagos mű, inkább meseszerűbb, mint az 1984, jobban is tetszett ebben a formában. Míg az 1984-ben kész diktatúrával találkozunk, itt leírja a folytonosságot, a kialakulását és hogy hogyan lettek egyesek ‘egyenlőbbek’ a többieknél.
A kommunizmus elemei (a vezér éltetése, a szimbólumok és a propaganda) ugyanúgy visszaköszönnek, mint a szereplők. Szerintem ez tipikusan egy olyan könyv, amit több életszakaszban is el kell olvasni.


itschristine
5.0/5

Nagyon ​szeretem még mindig.
Magyarul már olvastam három évvel ezelőtt, akkor is nagy hatással volt rám, ez most sincs másképp. Kegyetlen, őszinte, ijesztő. Kiválóan reflektál az emberekre, a politikára, a világ működésére, mindezt egy állatokról szóló regény köntösébe csavarva.
Az egyik kedvenc idézetem belőle: “All animals are equal, but some animals are more equal than others.” Pontosan így. 1945 óta ebből a szempontból nem sokat változott a világ. A történelem ismétli önmagát és ez a körforgás felettébb szomorú.
Kötelező olvasmánnyá tenném itthon, sokat lehet belőle tanulni. Orwell egy zseni, nem hiába kedvencem az 1984. Többet kell olvasnom tőle. És ti is olvassatok tőle!


Eszter_S
5.0/5

Eredeti ​nyelven <3
Nagyon jól összerakott mű. Szörnyű volt olvasni, ahogy a disznók a meggyőző hazugságok és a terror erejével uralmuk alá hajtják a farmot, és ezáltal a gyűlölt gazda szintjére süllyednek.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
4.3/5

Statisztika

19.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók