Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Micsoda ​pernahajder ez a Kundera! Úgy látszik, ez az egy hasonlóság van közte és Hrabal között (meg hogy mindketten csehek). Elterjedt, hogy Kundera lila író, annyira elvont, hogy még az emberi ürülékről is tud mélyrehatóan filozofálni (lásd: Az élet elviselhetetlen könnyűsége). De ez félreértés. Mert bár ezek a bárgyú filozofálások ebben a könyvben is megvannak, de hogy ne legyen félreérthető: a szereplők szájába adva, így már teljesen egyértelmű, hogy humorral állunk szembe, és nevetni kell. Én annyit nevettem, hogy görcsbe állt tőle a rekeszizmom.

Akad ugyebár egy kis cseh fürdőváros, ahol a különc Skréta doktor a meddő nőket gyógyítja, sokszor sikeresen. (Nem mondom el, hogyan, de nagyon nevetek, ha rágondolok.) Itt aztán minden fontos szereplő összejön, van populáris jazz-koncert, világoskék tabletták, trombitás, féltékenység, szerető, szerelő, dúsgazdag amerikai, aki minden nőt megkap (különben nekem ő volt a kedvencem, majd megértitek, ha elolvassátok), egy disszidálni készülő volt kommunista forradalmár, abortusz-bizottság, pisilő kisfiús plakátok, meztelen nők, kékes fényű glória, detektív, jó borok és sajtok, szóval minden-minden.

Véletlenek, tragédia, komédia, mesteri (elkoptatott szó) jelenetézés, avagy dramaturgia, és az általam jól ismert Kundera-humor. Ezt tényleg olvassátok el, jó?


moni79
-/5

Régen ​olvastam ennyire nőgyűlölő könyvet, és az a szörnyű, hogy Kundera nagyon népszerű (vagy az volt), könnyen érthető, ezért sok emberhez eljut. A regényben a férfiak jellemzően “okos” filozófiai eszmefuttatásokat és vitákat folytatnak. Megideologizálják, hogy miért van joguk megcsalni feleségeiket, vagy megtermékenyíteni ismeretlen nőket (ezt teszi ugyanis az orvos, aki saját ondóját fecskendezi be a terméketlen nőkbe), vagy éppen, ha az áll érdekükben, abortuszra kényszeríteni a nőt. A nőket közben a szerző elsősorban azzal jellemzi, hogy szépek, gyönyörűek, esetleg kövérek; féltékenyek egymásra és férjeikre, függenek a férfiaktól, a nőgyógyászati vizsgálaton pedig kacéran viselkednek, és még a nemi erőszakot is élvezik.
Pl.: “Úgy érezte magát, mint az a lány, akit megerőszakolnak, s eközben elkapja a mámorító gyönyör érzése, mely annál erősebb, minél inkább helyteleníti…”
“A nő, aki hisz saját pótolhatatlanságában, és azok a nők, akik az egyetemes nőiesség leplébe burkolóznak, sohasem köthetnek békét egymással.”)

Ráadásul a könyvben található “bölcsességek” a coelho-i szinttel vetekszenek, és biztosan jól lehet belőle idézni olyan mondatokat, amikre életünk sorsdöntő eseményeinél emlékezhetünk.


Malbogian
5.0/5

Ezért ​a nagyszerű regényért már megérte szeretni Kunderát!


Flajmer
4.5/5

Látjátok ​feleim szemetekkel, mik vagyunk? Ha Kundera, magyar lenne (amit nem nehéz elképzelni, mert sajátosan közép-európai) akkor valahol Kosztolányival és Karinthyval tudnám elképzelni, ahogy kávézgatnak a Nyújorkban. Miért csináljuk ezt? Úgy értem futjuk az állandó köröket, nem merjük kimutatni azt, amit érzünk. Igazából érezni sem merünk. Pedig, legmélyen mindenki tudja, hogy felesleges ilyeneken görcsölni, hiszen már hányan voltak előttünk, akik ugyan ezeken akadtak fenn. Aztán mégis ezt csináljuk. Kundera pedig nagyon mélyen belelát ebbe, és hogyan ábrázolja! Mondhatom, mindannyian Kundera köpönyegéből bújtunk ki. Íme az ember!

Ja és, hogy posztmodern-e Kundera ezen könyve?
Nem


Kerol
3.0/5

Bár ​megfogadtam, hogy A lét elviselhetetlen könnyűsége után Kunderától soha, semmit, mégis megszegtem a szabályt, hátha… Nem volt olyan szörnyű, mint az első könyvélményem, de még mindig nem győződtem meg arról, hogy van bennünk valami közös az íróval. A karakterábrázolásokat szerettem, de a sok fölösleges filozofálás fárasztott, és nem véltem felfedezni benne a humort. Erősen próbálkoztam, de továbbra sem sikerült megszeretni Kunderát, némi keserű szájíz mellett nem hagyott mély nyomot bennem.


hencsa06
5.0/5

Nem ​igazán rajongtam eddig Kundera írásaiért, ez a könyve viszont megfogott. Van benne szerelem ,halál , politika, abortusz, félelem ,gyávaság egy kicsit összemixelve.
Nagyon életszerű,talán ezért is tetszik annyira.


rOy_Zomby
5.0/5

Kundera ​1972-es regénye. Egy fürdőváros unalmasan nyugodt életébe pillantunk bele. Kiderül, hogy az unalom és a nyugalom is csak a látszat. Jók a karakterek. Jók a szereplők belső őrlődései. Annyira emberi, annyira hétköznapi gondok, gondolatok, ám mégis mesterien és bátran előállva. Minden szereplő maga az olvasó is lehetne. Klassz volt. Ajánlom.


MrClee
4.5/5

Sok-sok ​szereplő, mégis pontosan tudja az ember, ki-kicsoda, még akkor is, ha az író (szándékosan) csak később árulja el, kiről van szó éppen. Azt hiszem, sok mindent újra kell gondolnom ezután.


nuskod
4.0/5

Nem ​olvastam sok könyvet Kunderától, mert valamiért engem nem fog meg annyira, de úgy döntöttem, hogy kísérletezek még vele, hátha lesz olyan könyve, ami számomra is tartogat mondanivalót.
A Búcsúkeringő szerencsére jó választás volt, a mély gondolatok és a szereplők érzései mellett az események is hangsúlyosak. Ha valakinek azért nem tetszett Kundera, mert eddig csak olyan könyvét olvasta, amit két hét után elfelejtett (mint én), annak ajánlom, hogy ne adja fel, olvasgasson még kicsit tőle. Azt kell mondanom, Kundera tényleg nem rossz. A Búcsúkeringő felejthetetlen.


Anibell
5.0/5

Férfiak ​és nők összekuszálják a saját életüket és persze egymásét. Ó mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha mernénk vállalni érzéseinket, nehéz helyzetünket, nem akarnánk becsapni a másikat vagy magunkat, akkor viszont nem születnének ilyen remek könyvek…
Egyaránt ajánlom azoknak akinek tetszett, és akinek nem tetszett A lét elviselhetetlen könnyűsége, ebben a műben sokkal több az esemény, és sokkal kevesebb az elemzés.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

21.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók