A nyár forró napjaival és langyos estéivel a szabadban elköltött, könnyű étkezésekre csábít. Friss zöld- és más fűszerekkel a legegyszerűbb ételeket is zamatossá és különlegessé tehetjük, anélkül hogy órákat töltenénk a konyhában. A maláj saláta vagy a finom nyársak, amelyeket laza bogyósgyümölcs-gratinnal koronázunk meg – akárcsak e válogatás többi receptje – tökéletes befejezése lehet egy hosszú, forró nyári napnak.
Kapcsolódó könyvek
Ismeretlen szerző - Le Cordon Bleu - Főzőiskola ínyenceknek - Téli ételek
A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána gőzölgő gyömbéres rebarbaratorta. Bármit választunk, évezzük a téli hónapok kulináris örömeit!
Ismeretlen szerző - Le Cordon Bleu - Főzőiskola ínyenceknek - Egytálételek
Az egytálételeket szinte az egész világot mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők. Ez a könyv különböző országok különlegesen jóízű receptjeit kínálja, mint a lazacos-rombuszhalas fricassée vagy a báránygulyás paradicsomszószban, a marhahús flamand módra vagy az angol lancashire-i bárányegytál ropogósra sült burgonyával. Lepje meg bátran családját ezekkel a nemzetközi specialitásokkal!
Kate Morton - Az elfeledett kert
Egy kislányt magára hagynak 1913-ban egy Ausztráliába tartó hajón.
Lélek egyedül érkezik, csak egy kis bőrönd van vele, benne néhány ruhadarab meg egyetlen könyv - egy gyönyörű mesekönyv. A gyermeket befogadja a kikötőmester és felesége, és mint a magukét nevelik fel. Huszonegyedik születésnapján elmondják neki az igazságot, és "Nell", aki úgy érzi, hogy kicsúszott alóla a talaj, nekivág, hogy megtudja, ki is ő valójában. Kutatása során eljut a Cornwall partján álló Blackhurst Udvarházba, és nyomára jut a Mountrachet család titkainak. De csak Nell halála után folytatja a kutatást az unokája, Cassandra, és akkor áll össze a kirakós rejtvény valamennyi darabja.
Audrey Niffenegger - Az időutazó felesége
Amikor először találkoztak, Clare hatéves volt, és Henry harminc. Amikor összeházasodtak, Clare huszonkettő, és Henry még mindig harminc. Henry idő-eltolódási rendellenességgel született. Genetikai órája a legváratlanabb pillanatokban visszaáll, és még abban a másodpercben eltűnik. Ilyenkor elmúlt és eljövendő élete érzelmi csomópontjain találja magát, meztelenül, védtelenül. Sohasem tudja, mikor történik meg újra, sohasem tudja, hol köt ki legközelebb.
Az időutazó felesége a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi története. Clare és Henry felváltva meséli el történetüket. Rajongva szeretik egymást, megpróbálnak normális családi életet élni: biztos állás, barátok, gyerekek. Mindezt olyasmi fenyegeti, amit sem megakadályozni, sem irányítani nem képesek, történetük ettől olyan megrendítő és felejthetetlen.
„Azoknak, akik azt mondják, nincsenek igazán új történetek, szívből ajánlom Az időutazó feleségét, ezt az elragadó regényt, amely irodalmilag kiváló, szédítően fantáziadús, és észbontóan romantikus.”
Scott Turow
Ismeretlen szerző - Le Cordon Bleu - Főzőiskola ínyenceknek - Tésztában sült finomságok
Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden alkalomra pillanatok alatt elővarázsolhatjuk a megfelelő ételt: kényeztesse magát és vendégeit gombás vagy paprikás quiche-sel, szalonnás burgonyalepénnyel vagy sonkás gougere-rel.
Ismeretlen szerző - Le Cordon Bleu - Főzőiskola ínyenceknek - Muffinok
A könnyen elkészíthető, illatos, laza tésztájú, frissen sült muffin az egyik legnépszerűbb sütemény. A kis-, közepes és nagyméretű formákban számtalan változatban elkészíthető: édesen citrommal vagy bogyós gyümölcsökkel, fűszeresen olajbogyóval, rozmaringgal és sajttal. Ez a kötet bevezeti az olvasót jó néhány remek muffin elkészítésének titkába, amit aztán bátran kínálhat majd minden napszakban és minden alkalomra.
Stahl Judit - Gyors muffinok
Évek óta várták már a sütni és enni szerető olvasók, hogy Stahl Judit kötetbe gyűjtse kedvenc muffinreceptjeit. A könyvben olyan gyorsan elkészíthető, népszerű finomságok szerepelnek, mint a marcipános, az oroszkrémes vagy a puncsos muffin. A csokis muffinok is szép számban képviseltetik magukat. És ezentúl nem probléma villámgyorsan máglyarakás muffint készíteni, jöhetnek vendégek az előre összeállítható gyümölcsös muffinlepényekre, és sosem kell félni, hogy a rétes megreped, ha valaki helyette túrós rétes muffint süt. Ez az ötletes, szellemes szakácskönyv ugyanis valóságos muffin-biblia, és minden benne van, amire egy megrögzött muffinrajongó csak vágyhat. Ahogy eddig, Stahl Judit receptjei most is pontokba szedett, jól követhető, praktikus leírások, és mindig garantálják a sikert.
J. K. Rowling - Bogar bárd meséi
Ki ne ismerné Bogar bárd meséit? Hiszen e könyv minden valamirevaló varázslócsaládban ott van a gyerekek könyvespolcán, ugyanúgy, ahogy a mugliknál (vagyis a varázstalan népeknél) a Grimm mesék.
Bogar bárd itt olvasható öt meséjének mind megvan a maga mágusa, varázslója, s mindegyik más-más módon szórakoztat, nevettet vagy emlékezik meg halálos veszedelmekről.
Albus Dumbledorenak - A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola legendás igazgatójának - a mesékhez fűzött kommentárjai még élvezetesebbé teszik az olvasást, varázslók és muglik számára egyaránt.
_Egy különleges és varázslatos kötet a szerző, J.K. Rowling rajzaival._
Stahl Judit - Büntetlen örömök
Stahl Judit új szakácskönyve örömteli bizonyíték, hogy a jó ízek nem feltétlenül jelentenek egyúttal plusz kilókat is. Ebbe a kötetbe Judit azokat a kedvenc, alacsony kalóriatartalmú ételeit gyűjtötte össze, amelyeket lelkiismeretfurdalás nélkül megehetünk. A 300 kalóriás reggeli turmixitalok, az 500 kalóriás előre elkészíthető és munkahelyre dobozban magunkkal vihető ebédek, a 650 kalóriás gyors vacsorák, valamint a 250 kalóriás csábító édességek mind-mind igazi ínyencségek. Vagy ahogy Judit fogalmaz: "büntetlen örömök". Tehát szó sincs újabb csodafogyókúráról - ez a könyv azoknak készült, akik szeretnek enni, de örülnek, ha ez nem látszik meg rajtuk. Persze az is bátran fakanalat ragadhat, aki komolyan diétázik. Garantáljuk, hogy rég evett ilyen finomakat lelkiismeretfurdalás nélkül.
Carlos Ruiz Zafón - A szél árnyéka
A tízéves Daniel élete egy csapásra megváltozik, amikor egy hűvös hajnalon apja elviszi Barcelona szívébe, ahol az Elfeledett Könyvek Temetőjében felfedezi azt a regényt, mely döntő hatással lesz sorsára. A kötet titokzatos szerzőjének nyomait kutató fiú életében kalandos évek következnek. Minél több mindent tud meg Daniel a lenyűgöző könyv történetéről, annál inkább szaporodnak a rejtélyek. Különös módon élete minden fordulatát mintha a rajongásig szeretett könyvnek köszönhetné: az első szerelmet, a nagy kiábrándulást, új barátait és még inkább fenyegető ellenségeit, majd a szívét betöltő újabb nagy szerelmet. Az elveszettnek hitt könyv elfelejtett szerzőjének nyomdokain járva elszánt és veszélyes ellenfelekkel kell megküzdenie, mivel akadnak, akik bármire képesek azért, hogy a múlt sötét titkaira ne derüljön fény. A sodró lendületű epizódok váltakozó hangulatú sora sajátosan rabul ejtő kaleidoszkóppá válik: szenvedélyes romantikus jelenetek váltakoznak regénybe illően félelmetes fejezetekkel, melyek feszültségét vidám kópéságok oldják, és mindezek mögött kuszán húzódnak meg egy meghökkentően eredeti bűnügyi történet hálójának a szálai.
A spanyol szerző kirobbanó sikerű regénye hazájában alig néhány év alatt közel 40 kiadást ért meg, és példátlan népszerűségének köszönhetően mind a mai napig előkelő helyen áll az eladási listákon - hazájában éppúgy, mint több olyan országban, hol fordításban már megjelent.
Ismeretlen szerző - Francia kulinária
Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy ilyen igazán terjedelmes könyv, mint ez, sem elég valamennyi felsorolásához. Az ország minden sarkában meglestük a kulinária mestereit, hogy végignézzük, megjegyezzük, mitől minőség a minőség, s hogy megfejtsük az ízek titkát. A francia tájak szépsége és sokfélesége feltárta számunkra azokat az alapokat, amelyekkel a természet teremti meg az élvezet feltételeit, legyen szó körtéről, vajról, camembert-ről vagy pezsgőről, langusztáról vagy lencséről, borsról vagy csirkéről. Mindenütt szeretettel fogadtak, bepillantást engedtek a pincékbe, kamrákba, konyhákba, és megosztották velünk azt a tudást, amivel csak a gyakorlat ajándékozza meg az embert. Nekik köszönhető, ha ez a könyv valóban hiteles képet fest a francia életstílusról.
Ismeretlen szerző - Francia konyha lépésről lépésre
Franciaország a gasztronómia hazája. Gazdag kulturális hagyományait sikerült lefordítania a konyhaművészet nyelvére. Izgalmas, ínyenc ételeikhez mindig olyan bort kínálnak, amely kiteljesíti az ízeket és illatokat. A francia konyha a minőség és az elegancia szimbóluma. Henri Gault és Christian Millau 1973-ban adta közre kiáltványát Éljen az új francia konyha! címmel, amelyben többek között felhívják a világ szakácsainak figyelmét arra, hogy milliónyi étel vár még feltalálóra. S ezért a franciák mindent meg is tesznek.
Jill Colonna - Akarom, mert Makaron!
A gyönyörű fotók és jobbnál jobb receptek sokaságát rejtő Akarom, mert macaron! című könyvecske szerzője, a skót származású Jill Colonna közel 20 esztendeje Párizsban él. Ez azt jelenti, hogy nem a levegőbe beszél, amikor meggyőződéssel állítja: Te is készíthetsz igazi, párizsi macaront, akár egy született francia - hiszen neki már nagyon is sikerült! Jill így ajánlja a macaront a leendő függőknek: Ha egyszer elkészíted, a rabjává válsz. A macaron elképesztően finom, és egyedülállóan stílusos csemege. A családod és a barátaid is varázslat alá kerülnek általa: nyújtsd át nekik akár elragadó ajándékként vagy esküvői figyelmességként, lepd meg őket étvágygerjesztő és látványos macaron aperitiffel, amikor vendégül látod őket vacsorára, vagy rukkolj elő vele édes levezetőként az étkezés végén, mintegy megkoronázva azt. Csakhogy nem szükséges egy vagyont kiadnod macaronra, mert igenis el tudod készíteni Te magad! Jill lépésről lépésre, érthetően és kiválóan kalauzol végig valamennyi fázison, fanyar humorral osztja meg tapasztalatait olvasóival. Teszi mindezt azért, hogy bárki képessé váljon ezeknek az aprócska, ízekben és színekben tobzódó kis csodáknak az előállítására akárcsak egy született francia.
Joanne Harris - Fran Warde - A francia konyha
Anouchka, Madame Douazan, Simone nagynéni... Tévedés ne essék, ők nem Joanne Harris valamelyik regényének szereplői, hanem a francia konyha ínyencségeinek megihletői. Mint Framboise, az Ötnegyed narancs hősnője, Joanne Harris - francia gyökereivel együtt - is megőrizte a nemzedékről nemzedékre öröklődő családi recepteket, és szerencsére közkinccsé tette őket A francia konyha című szakácskönyvben. A raguk, sültek, saláták, torták és desszertek ellenállhatatlanul csábító gyűjteményéből semmi sem maradt ki, még a nagymama hagyományos kalácsa, vagy az olyan klasszikus francia finomságok sem, mint a marinált kagyló vagy a párolt hátszín. Az író, aki szeret főzni, és az egykori főszakács, aki szeret írni róla, együtt "főzte ki" ezt a különleges receptes könyvet. A francia konyha igazi családi hagyaték.
Ismeretlen szerző - Le Cordon Bleu - Főzőiskola ínyenceknek - Reggeli falatok
Hagyományos vagy különleges, egyszerű vagy igényes - ez a kötet számos ízletes ötletet kínál reggelire és villásreggelire, amelyekkel kényeztethetjük magunkat, de elkápráztathatjuk vendégeinket is. A friss palacsinta, a lazacos rántotta vagy a rákhússal töltött spenóttekercs a biztosan sikeres napindító falatok közé tartozik.
Aimee Bender - A citromtorta különös szomorúsága
Kilencedik születésnapjának előestéjén a mit sem sejtő Rose Edelstein, az iskolaudvari játékok és a zaklatott szülői figyelem perifériáján létező kislány beleharap édesanyja házi sütésű csokoládés citromtortájába, és rájön, hogy varázslatos képességgel rendelkezik: a süteményben képes megízlelni az anyja érzéseit.
Legnagyobb döbbenetére fedezi fel magában ezt az adottságot, az anyjából ugyanis – az ő életvidám, ügyes kezű, tevékeny édesanyjából – a lemondás és a kétségbeesés íze árad. Az ételek egyszeriben – és életre szólóan – veszedelemmé, fenyegetéssé válnak Rose számára. Bármelyik étkezésnél bármi kiderülhet. A bátyja, Joseph pirítósát képtelen megenni; a sarki pék sütijét harag ízesíti; a szőlődzsem savanyú nehezteléssel teli.
Átokkal is felérő adottsága révén a kislány olyan titkos tudás birtokába jut, amit minden család elrejt a világ szeme elől – az édesanyja családon kívüli életét, az édesapja elhidegülését, Joseph hadban állását az egész világgal.
Ám Rose felcseperedvén mégis megtanulja hasznosítani ezt az adottságát, és rájön, hogy vannak olyan titkok, melyeket még az ő ízlelőbimbói sem képesek érzékelni.
A citromtorta különös szomorúsága sziporkázó mese arról, hogy milyen mérhetetlenül nehéz tiszta szívből szeretni valakit, akiről túlságosan sokat tudunk. A szívszorítóan mulatságos, bölcs és szomorú történet azt bizonyítja, hogy Aimee Bender olyan író, akinek káprázatos prózája a mindennapi élet furcsaságait veszi górcső alá.
Aimee Bender két ízben kapott Pushcart-díjat, 2005-ben Tiptreedíjra jelölték. Számtalan antológiában jelentek meg írásai, műveit eddig tíz nyelvre fordították le. Los Angelesben él.
Jonathan Safran Foer - Rém hangosan és irtó közel
Ha netán az ember egy lángoló felhőkarcolóból kényszerül kiugrani, nem árt, ha aznap a madáreledeles trikóját viseli, mert akkor a madarak rászállnak, és a levegőben tartják. Ugyancsak életet menthet az olyan toronyház, amely képes liftként a földbe süllyedni, hogy még akkor is épségben le lehessen jutni a legfelső emeletéről, ha nekirepül egy utasszállító. Ha pedig mégis bekövetkezne a legrosszabb, hasznos lehet egy speciális csatornarendszer, amely a párnákból egy hatalmas víztározóba vezetné a könnyeket, mert akkor a rádióban beolvasott vízállás alapján mindenki tudná, hányan sírták álomba magukat bánatukban.
Talán nem véletlen, hogy ilyen egyszerre mesébe illő és baljóslatú találmányokról ábrándozik Oskar Schell, a Rém hangosan és irtó közel kilencéves főszereplője, aki a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban veszítette el imádott édesapját. De mi mást tehetne egy szülőjének hiányával küszködő, fékezhetetlen fantáziájú kisfiú? Nos, például nagyszabású nyomozásba kezdhet: mert miután Oskar apja holmijai között egy "Black" feliratú borítékra bukkan, benne egy kulccsal, elhatározza, hogy felkeresi New York összes Black családnevű lakóját, és kideríti, miféle titkot őriz a kulcshoz tartozó zár.
Jonathan Safran Foer világszerte nagy sikert aratott, generációkon átívelő regénye kreatív ötletek és fantasztikus fordulatok egyedülálló gyűjteménye - magával ragadó történet sorsfordító találkozásokról és tragikus elválásokról, szeretetről és gyászról, az elveszett gyermekkori biztonság újrateremtésének vágyáról és a felnőtt élettel járó veszteségek elkerülhetetlenségéről.
JONATHAN SAFRAN FOER (sz. 1977) amerikai író. Felsőfokú tanulmányait a Princetoni Egyetemen végezte filozófia szakirányon, jelenleg a New York-i Egyetemen tanít kreatív írást.
Havas Dóra - Lila füge szakácskönyv
Az egyik legnépszerűbb hazai gasztroblog a Lila Füge - szerzője, Havas Dóra pedig az egyik legismertebb gasztroblogger. Kimondottan könnyen elkészíthető, fantáziadús, izgalmas, szerethető receptjeit ezrek olvassák naponta az interneten. Most végre csokorba gyűjtötte legújabb kedvenceit - 75 olyan ételt, melyek még sehol nem voltak olvashatók. A szerző utánozhatatlan, és oly népszerű stílusában megírt recepteket a blogtól megszokott, kiemelkedően magas színvonalú fotók egészítik ki ebben a látványos, tartalmas és jól használható szakácskönyvben.
Kazuo Ishiguro - Ne engedj el...
Különös körülmények között nevelkednek a világtól elzárt magániskola, Hailsham növendékei. Noha minden szempontból kitűnő nevelést kapnak, tanáraik mintha egyszerre tartanának tőlük és szánnák őket. A diákok megtanulják, hogy különlegesnek számítanak, és hogy kiváló egészségük megőrzése nem csupán önmaguk érdeke, hanem a társadalomé is. Ám furcsa módon a külvilágról, melyet majdan szolgálniuk kell, szinte semmit nem tudnak. S ahogy múlnak az évek, az idillinek tetsző elszigeteltségben lassan ráébrednek, hogy az egyre gyakrabban megtapasztalt félreértések, zavaró ellentmondások hátterében sötét titok bújik meg.
Az egykori diák, Kathy, harmincas évei elején idézi fel hailshami emlékeit, amikor felbukkan az életében két régi iskolai barátja, Ruth és Tommy. Miközben megújul és megerősödik barátsága Ruthszal, parázsló tinivonzalma Tommy iránt pedig szerelemmé kezd érni, az elfojtott emlékek nyugtalanítóan a felszínre törnek, s a visszatekintés felismerései következtében a barátoknak újra szembe kell nézniük a gyermekkoruk hátterében rejtőző igazsággal, mely egész életüket meghatározza. Ám a drámai őszinteségű szembesülés talán túl későn érkezik el mindhármójuk számára, kapcsolatuk szövevényének szálait már nem bogozhatja szét megnyugtatóan.
A _Napok romjai_ szerzőjének megtévesztő egyszerűséggel kibontakozó remekműve rendkívüli érzékenységgel tárja elénk a remény és az elfogadás, beletörődés időtlen drámáját. A visszafogott nyelvezet csalóka látszata mögött páratlan érzelmi mélység rejlik, melyet kiaknázva Ishiguro merészen újszerű megközelítésben vizsgálja egy napjainkban igen aktuális társadalmi kérdés erkölcsi szempontjait.
A regény számos nyelven óriási sikert aratott, 2005-ös megjelenését követően rövid időn belül több jelentős irodalmi díjat is elnyert, és a _Time_ magazin beválogatta a száz legjobb angol nyelvű regény közé.
Ismeretlen szerző - Le Cordon Bleu - Főzőiskola ínyenceknek - Piskóták és más sütemények
A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett. Könyvünk receptválogatása lehetőséget nyújt arra, hogy vendégeit akár genovai piskótatortával, akár hűtött, gyömbéres-sárgarépás süteménnyel, akár mindenki kedvencével, a fekete-erdei tortával lepje meg.