A mű célja, hogy a teljes értékű, egészséges baromfihús- és tojástermelés lehetőségeit adja át azoknak, akik az ökológiai baromfitartással kívánnak foglalkozni.
A mű végigkíséri a tyúk, pulyka, lúd, kacsa, gyöngytyúk ökológiai tartásának fázisait. Olyan részletességgel írja le a szerző a tartásmódot, hogy az is elkezdheti a baromfitartást, aki eddig nem foglalkozott ezzel. Erre a szabadban való, legeltetésre alapozott tartásmódra elsősorban az egész nap kapirgáló, őshonos magyar fajtákat ajánlja.
Az állatok egészségvédelmében az állatorvos szerző a megelőzést hangsúlyozza, a gyógykezelés területén pedig az alternatív gyógymódokat (homeopátia, fitoterápia, Bach-virágterápia, stb.) javasolja.
Kapcsolódó könyvek
Charles Dowding - Biokertészkedés a gyakorlatban
Tartalom:
Általános tudnivalók
Ásás, Gyomok, A biokertészkedés művészet, nem tudomány, Egészség, Szomszédok, Kerti munkák és szerszámok, Élvezzük a veteményeskert látványát!, Növénytársítások, Az évszakok váltakozása, Mit termesszünk a kertben?
A vetés és ültetés ideje
Minek van szezonja?, Magvetés és palántanevelés, Kiültetés szabadföldbe, Fátyolfólia, Kártevők,
Növények A-tól Z-ig
Áfonya, Alma, Articsóka, Bazsalikom, Bimbós kel, Bokorbab, Borsó, Brokkoli, Burgonya, Cékla, Cikória, Cukkini, Csemegekukorica, Cseresznye, Csicsóka, Dió, Disznóbab, Édeskömény, Ehető virágok, Endívia, Fejes káposzta, Fejes saláta, Fodros kel, Fokhagyma, Főzőhagymák, Füge, Galambbegysaláta, Görögdinnye, Josta, Kajszi, Kakukkfű, Kapor, Karalábé, Karfiol, Karósbab, Kelkáposzta, Kínai kel, Koriander, Körte, Köszméte (egres), Leveles kel, Lila hagyma, Lóbab, Málna, Mandula, Mángold, Meggy, Menta, Metélőhagyma, Mogyoró, Őszibarack és nektarin, Padlizsán, Pak choi (bordás kel), Paprika, Paradicsom, Pasztinák, Petrezselyem, Póréhagyma, Radicchio, Rebarbara, Retek, Ribiszke, Római kömény, Rozmaring, Rukola (borsmustár), Saláta bakszakáll és feketegyökér, Salotta (sonkahagyma), Sárgadinnye, Sárgarépa, Sóska, Spárga, Spenót, Sütőtök, Szamóca, Szeder, Szedermálna, Szelídgesztenye, Szilva és ringló, Szőlő, Tárkony, Tépősaláta, Tökfélék, Turbolya, Uborka, Vöröshagyma, Zeller, Zöldbab (futóbab), Zsálya
Wolfgang Scholz - Házi sajtkészítés
Aki juhot, kecskét vagy tehenet tart, előbb-utóbb kerülhet abba a helyzetbe, hogy a fölös mennyiségű friss tejet valamilyen módon feldolgozza, hosszabb tárolásra alkalmassá tegye. A különböző tejtermékek (joghurt, túró, sajt) készítéséhez azonban ismerni kell azokat a biológiai és biokémiai folyamatokat, amelyek segítségével jó minőségű és jó ízű termékeket kapunk. A könyv ezért nem receptgyűjtemény, hanem a legfontosabb alapismereteket közli a tejfeldolgozástól az eladásra kész specialitásokig.
Rasztik Viktória - Az ökokertek növényvédelme
Az egészséges növény és termés érdekében a szerző nagy hangsúlyt helyez a megelőzés lehetőségeire: az ellenálló fajták kiválasztására, a vetésforgó, a kedvező növénytársítás, a célszerű talajművelés, a helyes öntözés alkalmazására. Ismerteti az ökológiai gazdálkodásban is használható anyagokat, a magcsávázó szereket, a tenyészidőszakban kijuttatható növényi leveket, a kártevők elleni mechanikus védekezési módokat, a gyakori betegségeket, illetve a kártevőket és az ellenük való védekezés lehetőségeit. Nagy erénye a könyvnek, hogy gyümölcs-és zöldségfajonként írja le a növény igényeit, javaslatot ad a fajtakiválasztáshoz, az ápolási munkákhoz, a kórokozók és a kártevők elleni védekezéshez.
Várkonyi József - Áts Irén - Kecsketenyésztés kisgazdaságokban
A szerzők saját tapasztalataik és nemzetközi kapcsolataik alapján leírt gyakorlati javaslatai teszik igazán hitelessé könyvüket azok számára, akik az állatitermék-piacra szállítani akaró vállalkozóként választják a kecskét, ezt a különleges biológiai termelőeszközt. Ez a mű szakkönyv és szaktanácsadói kézikönyv egyszerre.
Szabó Ferenc - Húsmarhatenyésztés
Természeti adottságaink, külpiaci lehetőségeink arra ösztönzik a szakembereket, hogy mindent megtegyenek húsmarhatartásunk fellendítéséért. Kiváló gyakorlati és oktató-kutató szakemberek foglalták össze azokat az ismereteket, amelyek a korszerű, ökológiai szemléletű húsmarhatenyésztés alapját képezik. A könyvben megtalálhatók az ágazat jellemzői, a húsmarha értékmérő tulajdonságai, fajtái, a tenyésztéssel, elhelyezéssel, takarmányozással kapcsolatos tudnivalók, a szaporodásbiológia, a szaporítás, az állategészségügy kérdései, az állatok gondozásának, a hús feldolgozásának, értékesítésének lehetőségei.
Jávor András - Kukovics Sándor - Molnár Györgyi - Juhtenyésztés A-tól Z-ig
A könyv szerzői azoknak a szakembereknek a köréből kerültek ki, akik a juhtenyésztés elméletével és gyakorlati feladataival napi rendszerességgel foglalkoznak. A mű a legfrissebb tudományos eredményeket és a gyakorlati tapasztalatokat ötvözve ad választ a juh tartásának és tenyésztésének minden kérdésére. Az ábécébe szedett címszavak a következő gondolatkörök szerint rendszerezve kereshetők meg:
– Alapfogalmak
– Értékmérő tulajdonságok
– Juhhústermelés, húsminőség
– Tejtermelés, tejkezelés, tejfeldolgozás
– Gyapjútermelés, -kezelés, gyapjúminőség
– Jelentősebb magyarországi fajták és genotípusok
– A fajtatiszta tenyésztés és keresztezés szerepe az árutermelésben
– Biotechnológia, molekuláris genetika a juhtenyésztésben
– A juhok szaporítása – reprodukció
– Juhok takarmányozása
– A juhok elhelyezése, tartástechnológiája, az istállók berendezése
– A juhok viselkedése, bánásmód
– Juhok egészségtana
– A juhtartás gazdasági kérdései
Molnár Andrea - Molnár József - Kecsketenyésztés
A Kecsketenyésztés első kiadása óta, számos kérdés és probléma vetődött fel. Az ezekre adott válaszok, a sikeres kecske tartás alapjához tartoznak. Reméljük, a könyv bővített második kiadása teljesebbé teszi a kecsketenyésztők ismeretét és ezzel hozzájárulunk a sikeres kecsketenyésztéshez, - tartáshoz.
Adolf Hitler - Harcom
A Mein Kampf (Harcom) Adolf Hitler nemzetiszocialista vezető egyetlen, még az életében kiadott könyve, melyet landsbergi fogsága idején kezdett el írni, miután 1923-ban az ún. sörpuccsban való részvételéért börtönbe zárták. A könyvben áttekintette addigi pályafutását és megfogalmazta világnézetét, valamint politikai programját. A mű a nácizmus ideológiai alapvetése lett.
Hitler magát a könyvben nem politikusnak, hanem programadónak (Programmatiker) ábrázolta. Eszerint „a programadó feladata nem az, hogy az ügy teljesíthetőségének különböző fokait megállapítsa, hanem, hogy az ügyet mint olyan megvilágítsa: másként szólva: kevésbé kell törődnie az úttal, mint a céllal.” Továbbá: „[a programadó] jelentősége csaknem mindig csupán a jövőben mutatkozik meg, mivel ő nemritkán az, akit „világidegen” szóval illetnek. Mert ha a politikus művészete valóban megfelel a lehetséges művészetének, a programadó azokhoz tartozik, akikre áll, hogy az isteneknek csak úgy tetszenek, ha a lehetetlent követelik és akarják.”
Hitler ezzel az írással egy átfogó elméletet kívánt a nép elé állítani a marxizmus ellenében. Emellett úgy kívánta bemutatni addigi pályáját, mint ami pártja és az egész nép ideális vezetőjévé teszi őt a zsidóság, mint közös ellenség elleni összefogásban. Megerősítette az NSDAP 25 pontos programjának érvényességét. Megállapította, hogy a nemzeti szocializmus egyik elődjének számító Völkisch mozgalom sikertelen maradt és ideje lejárt; ezzel szemben az NSDAP modern, céltudatos gyűjtőmozgalommá vált, amely sikerrel tömörítheti a weimari köztársaság nacionalista és antidemokratikus erőit.
Szalay István - Papp Miklós - Hagyományos kisállattartás
A szerzők tenyésztésre ajánlják a magyar őshonos tyúk-, pulyka-, lúd-, kacsa- és gyöngytyúkfajtákat és a szabad tartásra alkalmas házinyúlfajtákat. Részletesen leírják a kül- és belterjes tartás lehetőségeit, a tojástermelés, a szaporítás, a keltetés, a felnevelés, a hizlalás feltételeit, módjait, illetve a nyúl tartását, tenyésztését, az egyes fajok takarmányozásának kívánalmait. S bár a természetes körülmények között élő, legelőn tartott állatok edzettek, jó az ellenálló képességük, mégis előfordulhatnak betegségek, fertőzések. A könyv záró fejezete az egészségvédelemről, a leggyakrabban felbukkanó betegségekről, tüneteiről, gyógykezelésükről szól.
Ismeretlen szerző - Vadászati enciklopédia
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Ismeretlen szerző - Juh- és kecskebetegségek
A szerzők mindenekelőtt a gyakorlati igények kielégítésére törekedtek. A betegségek közül a nagy gazdasági veszteséget okozó és a közegészségügyi szempontból fontosakat tárgyalják részletesebben. A klinikai és kórtani ismereteket úgy csoportosítják, hogy segítsék a betegségek felismerését. Ennek alapján lehetséges a nagy veszteségek jelentős csökkentése, az azonnali állatorvosi beavatkozás. A betegségek oktanáról, tüneteiről, kórjelzéséről, gyógykezeléséről és megelőzéséről egységes, könnyen áttekinthető képet kap az olvasó.
Szili István - Gombatermesztők könyve
Az eredményes gombatermesztéshez ma már komoly technológiai ismeretekre és felszerelésre van szükség. A Gombatermesztők könyve bemutatja a különböző termeszthető gombafajokat, termesztési módozataikat, a szükséges alapanyagokkal és termesztő-berendezésekkel együtt. Az egyes fejezetekben kiemelt szerepet kapnak a termesztés biztonságát meghatározó biológiai, higiéniai és növényvédelmi ismeretek. A könyv a szaporítóanyag, azaz a gombacsíra előállításával és a gombák tartósítási módjaival is foglalkozik. A három legnépszerűbb gombán (csiperke, laskagomba, shiitake) kívül még 22, kevésbé ismert gomba - téli fülőke, pleurothus tuberregium, buna-shimei, bocskorgomba, laskapereszke, bokrosgomba, lila pereszke, lepketapló, óriás harmatgomba, fodros káposztagomba, ízletes tőkegomba, süngomba, fenyő-kénvirággomba, pecsétviaszgomba, nameko tőkegomba, júdásfülegomba, déli tőkegomba, rezgőgomba, gyapjas tintagomba, kucsmagombák, ördögszekér laskagomba, szarvasgombák - leírását és a termesztésükhöz szükséges alapvető tudnivalókat is közli.
Sinkovics György - A házinyúl tartása és betegségei
A nyúltenyésztés csak az utóbbi évtizedekben vált intenzíven művelt és elismert állattenyésztési ágazattá hazánkban, magával hozva olyan új tartási és állat-egészségügyi problémákat, melyeknek egy része a mai napig megoldatlan vagy többféle módon értelmezhető. A szerző évtizedes, nagyüzemi nyúltelepeken töltött gyakorló állatorvosi tapasztalatait és közel két évtizedes, nemzetközi mércével is magasan elismert, hazai és külföldi kutatómunkáját foglalja össze. A közérthető nyelvezet és szerkesztés segít abban, hogy a könyv hasznos és gyakori olvasmánya legyen a kistenyésztőknek és a nagyobb telepeken dolgozó szakembereknek, de kézikönyve lehet azoknak az állatorvosoknak is, akik a mindennapi tevékenységük során találkoznak a házinyúl-tartás egészségügyi problémáival.
Ismeretlen szerző - A charolais fajta és magyarországi tenyésztése
Átalakulóban lévő mezőgazdaságunkban egyre fontosabb szerepet játszik a szaktudás. Hazánk ökológiai adottságai kiválóan alkalmasak a legeltetéses állattartásra, így a húsmarha tartására, tenyésztésére is. Ez idáig kevés számú olyan könyv jelent meg, amely valamely szarvasmarha világfajta hazai tenyésztésének történetét és eredményeit taglalja. A charolais húsmarha egyike azon fajtáknak, amely a nagy tömegű, sovány marhahústermelés szempontjából a legkiválóbb. Szakkönyvünk célja a charolais fajta bemutatása, honosítási folyamatának, hazai tenyésztési és termelési eredményeinek ismertetése annak érdekében, hogy a gyakorló szakemberek, vállalkozók, egyetemi oktatók és hallgatók egyaránt jól hasznosíthassák az ismereteket.
Egon Binder - Füstölés
Füstöléssel úgy tartósíthatók a húsfélék, hogy közben még különleges ízzel gazdagodnak. A könyv bemutatja a forró- és hidegfüstölési eljárást és a szükséges eszközöket, tanácsot ad a megfelelő minőségű fa, illetve forgács beszerzéséhez. Ezenkívül recepteket közöl a különböző húsfélék, kolbászfélék és halak elkészítéséhez.
Kóbori Judit - Vahid Yousefi - Kecsketenyésztők kézikönyve
Fülszöveg
A kecsketenyésztők kézikönyvének megjelenését nagy érdeklődés, várakozás előzte meg. A fokozott érdeklődés annak köszönhető, hogy az állattenyésztési szakmában az utóbbi időben gyökeres szemléletváltozás történt, és a valamikor "szegény ember tehenének" nevezett kecske sokoldalú hasznosíthatósága révén a mindennapi életben kivívta megérdemelt helyét. Így reményeink szerint e munkánk közreadásával eleget teszünk a szakemberek és érdeklődők igényeinek.
Nagy Mari - Vidák István - A kosárkötés magyar hagyományai
...Sok-sok lelkes ember gyűjtőmunkájának köszönhető, hogy ez a könyv létrejött.Magunk is harminc évvel ezelőtt indultunk első utunkra, hogy az utolsó idős mesterektől megtanuljuk a kosárkötés mesterségét, és összegyűjtsük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. Köszönjük mindazoknak, akik előttünk jártak, akiknek munkáját felhasználtuk, és ezzel hozzájárultak a kosárkötés hagyományainak megismertetéséhez, továbbadásához.
Albert László - Locsmándi Csaba - Vasas Gizella - Ismerjük fel a gombákat!
Könyvünk hozzásegíti az olvasót Magyarország gombáinak megismeréséhez: - Közel 200 fontos, ehető és mérgező hazai gombafaj bemutatása természetes környezetükben, élőhelyükön, színes felvételeken. - Az alaktan ábrák és a termőtesttípusok rajzai a fajok könnyű besorolását és gyors felismerését teszik lehetővé. - A leírásoknál szemléletes ábrák utalnak a gombák előfordulási idejére, termőhelyére, méretére, étkezési értékére, árusíthatóságára. - Tömör, lényegre törő fajleírás, a fontos tulajdonságok kiemelése. - Az ehető és mérgező gombapárra mindig oldalszám utal. A könyv nélkülözhetetlen segédeszköze a természetet járó embereknek, gombagyűjtőknek és piaci gombavizsgálóknak.
Ismeretlen szerző - Gyakorlati biogazdálkodás 2.
A második kötetet, az előzőhöz hasonlóan, a biotermesztés területén sikeresen tevékenykedő
biogazdák írták. Röviden összefoglalják gyakorlati tapasztalataikat, amelyeket saját
fényképeikkel illusztrálnak. Így könnyű tanulni belőle kezdőnek, gyakorlottnak egyaránt.
Kötetünk a kecsketartásról, a baromfi természetes keltetéséről, a biocsirkék, -jércék, -tojótyúkok
háztáji felneveléséről, a biotojásról, a boldog mangalicákról, a „vadmadár”
biogyöngyösről, a méhek és a méz csodálatos világáról szól. Érdekességként hozzáfűztük
még a külső és belső kemencék építésének, használatának leírását is.
Mindezt kiegészíti a biogazdálkodás szabályrendszerének ismertetése, amelynek feltételeit
minden biogazdának be kell tartania, ha valódi bioterméket szeretne előállítani, fogyasztani,
értékesíteni.
A színes képekben gazdag mű amellett, hogy kedvet ébreszt a biogazdálkodásra, sok jól
hasznosítható ötlettel szolgál nemcsak a kezdő, hanem a tapasztalt biogazdáknak is.
A Gyakorlati biogazdálkodás 1. című kötet a kertészeti, szántóföldi növénytermesztést, a
gyümölcsök, zöldségek tartósításának lehetőségeit mutatja be.
Oláh Andor - Biogyógyszerek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.