Rüdiger Dahlke orvos, terapeuta és Dorothea Neumayr konyhafőnök az érzékek, az élvezetek és az egészséges konyhaművészet birodalmába kalauzol el minket. A könyv alcíme: Főzzünk érzékeink örömére: 89 recept különleges alkalmakra. Varázslatos receptjeikkel minden kétséget kizáróan bemutatják, hogy az igényes, értékes alapanyagokból, nagy szeretettel elkészített étel testnek és léleknek egyaránt javára válik. Saját tapasztalataikat olvasóikkal megosztva vallják: könnyen összeegyeztethető, hogy az egészséges ételek ízletesek, szépek és megfelelő minőségűek legyenek. Egy kis ízelítő izgalmas gasztronómiai “útikalauzunkból”: – Jó gondolatokat és ötleteket ébresztő ételek – Stresszhelyzetben fogyasztandó ételek – Jó hangulatot keltő ételek – Szerelmet ébresztő ételek – Ételek, melyeket fogyasztva élvezettel fogyhatunk le – A boldog időskort támogató ételek.
Kapcsolódó könyvek
Margit Dahlke - Rüdiger Dahlke - Női egész-ség
A holisztikus szemléletű nőgyógyászat nagy hangsúlyt helyez a páciens egyéni felelősségvállalására a női archetípusú életfeladatok, problémák és betegségek kezelésében. Mert éppen ez adja meg a gyógyulás esélyét. A könyv segítséget ad az öngyógyító erők aktiválásához, és az emberi méltóság, életkedv és életcél újbóli megtalálásához. Néhány témakör a könyvből: női őselvek és archetípusok, megelőzés és korai felismerés, a fogamzásgátlás és problémái, szexuális problémák, a változó kor problémái, problémák a női test formájával.
Loren Cordain - Paleolit válasz
Ugyan kit ne foglalkoztatna a kérdés: hogyan fogyhatunk le, töltődhetünk fel és fiatalodhatunk meg mindössze hét nap alatt? Loren Cordain, a paleolit életmód koncepciójának elismert szaktekintélye legújabb könyvében elárulja a titkot, melyet nem csupán személyes tapasztalatai, hanem három évtizedes kutatói munkássága is hitelesít. Rávilágít például arra, hogy a napjainkban leggyakrabban előforduló krónikus megbetegedések zöme egy egyszerű életmódváltással elkerülhető volna, hiszen e betegségek javarészt azért fenyegetik civilizációnkat, mert mostani életmódunk gyökeresen eltér attól az ősi, genetikailag kódolt rendszertől, amelyhez a testünk egykor alkalmazkodott. Így történhet meg, hogy egyes bennszülött populációk tagjai, akiknek semmilyen kapcsolatuk nincs a civilizált nyugati világ polgáraival, hírből sem ismerik a túlsúlyt, az agyvérzést, a magas vérnyomást, a szív- és érrendszeri betegségeket, a kettes típusú cukorbetegséget vagy a pattanásos bőrt. Cordain meggyőző kutatási eredményekkel támasztja alá az állításait, és részletes magyarázatokkal szolgál, miért érdemes elhagynunk az étrendünkből a tejtermékeket, a gabonaféléket, a hüvelyes zöldségeket és a burgonyát. Sőt, hétnapos étrendmintájával kapaszkodót is nyújt a kezdő, vagy ötleteket a haladó paleósoknak. Egy biztos: ha - fokozott odafigyeléssel - betartjuk az általa javasolt alacsony glikémiás indexű, omega-3 zsírsavakban gazdag, fehérjedús étrendet, elbúcsúzhatunk a felesleges kilóinktól, a rossz közérzetünktől, ugyanakkor sokat tehetünk általános egészségi állapotunk javításáért is. Ez pedig talán megér egy próbát, nem igaz?
Rüdiger Dahlke - Az alvás mint ősi energiaforrás
Az alvás mindannyiunk számára óriási lehetőséget jelent. Ha helyesen használjuk, egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak lehetünk. A szerző tanácsait betartva, reggelenként szárnyalva ébredünk, ami egész napunkra jó hatással lesz, hiszen amilyen a kezdet, olyan a befejezés. Már a tartalomjegyzékből kiderül, hogy egy különlegesen részletes, mindenre kiterjedő, izgalmas útmutatót kapunk ahhoz, hogy valóban kellemessé, és élvezetessé tegyük az alvást, legfontosabb természetes erőforrásunkat.
Michael Pollan - Életadó ételeink
„Fogyasszon ételeket. Ne túl sokat. Főleg növényeket.” – foglalja össze Michael Pollan a helyes táplálkozás legfontosabb szabályait. Ám arra is felhívja a figyelmünket, hogy a feladat korántsem olyan egyszerű, mint ahogy ezek alapján gondolnánk. Mit értünk pontosan „étel” alatt? Milyen élelmiszernek tekintett termékek nem tartoznak bele a legnagyobb jóindulattal sem ebbe a kategóriába? És hogyan fogyasszuk el a valódi ételeket ahhoz, hogy sokáig megőrizzük az egészségünket?
A táplálkozáskutatás témakörében Michael Pollan ma a világ egyik legelismertebb gondolkodója. Könyvei, amelyek az egészséges táplálkozás legkorszerűbb elméleteivel ismertetik meg az olvasókat, a világ számos országában kerültek a sikerlisták élére. _Életadó ételeink_ című könyvét megdöbbent felvetései és hatékony, praktikus tanácsai mellett humoros stílusa teszi igazán élvezetes olvasmánnyá.
Polcz Alaine - Főzzünk örömmel!
"Polcz Alaine - talán éppen azért, mert az élettel szükségszerűen velejáró, de annak elkerülhetetlen végével, a halállal foglalkozik hivatásszerűen: a szó abszolút értelmében s elementárisan - életpárti.
Azaz: ételpárti.
Ez a könyve az örök női géniusz otthonteremtő, házi tűzhely körüli varázslástudományának és titkainak leleplezése- feltárása.
A maga módján egyfajta mágia. Egy hiteles személyiség konyha- és életvezetési kalauza..." /Szilárd Gabriella/
Bagdy Emőke - Bishop Beáta - Böjte Csaba - Rambala Éva - Hidak egymáshoz
"A béke nem a konfliktus hiánya, hanem a konfliktus kezelésének képessége" - írta Dan Millman, a "Békés harcos útja" című könyv világhírű szerzője. Ez a kötet éppen erről szól: miként kezeljük életünk kikerülhetetlen konfliktusait, hogy azok ne robbantsák szét kapcsolatainkat, hanem épülhessünk, erősödhessünk általuk - külön-külön és együtt is?
Minden egyes konfliktus lehetőség arra, hogy átmenetileg vagy akár végleg eltávolodjunk egymástól - ám fejlett empátiás készséggel és megfelelő kommunikációval egészen más eredményre is juthatunk. Ráadásul így nemcsak a kapcsolat, de a vitás helyzet kimenetele is jóval kedvezőbb lehet. Érdemes megtanulni ennek a mikéntjét, mert e képesség sokszorosan meghálálja az elsajátítására fordított erőfeszítéseket.
A Nyitott Akadémia-sorozat új kötetében gyakorlatias kommunikációs és konfliktuskezelési technikákat, inspiráló gondolatokat és szívmelengető történeteket egyaránt találhat az olvasó. A szerzők olyan hiteles személyiségek, akiknek egész élete és munkássága alátámasztja leírt mondataik érvényességét.
Jamie Oliver - Jamie természetesen
Beleszerettem a kertembe, különösképpen a veteményesbe! Bizony, tényleg megesett, hogy puszit adtam a legszebb, legritkább zöldségeimnek, egyik-másik fát talán meg is ölelgettem, és forró nyári napokon néha fülemet a földre szorítva hallgatom, hogyan nőnek a növények körülöttem.
Ha ezt bűnnek tartod, hát vess tömlöcbe, és dobd el a kulcsot! És mondok még valamit: soha ilyen jókat nem főztem, mint az idén. Káprázatos ötleteim támadtak az új receptek megalkotásában: ihletet merítettem mindenből, ami az utóbbi évben megtermett a kertemben.
Könyvemben több mint 100 új receptet találsz, meg némi ültetési és növényápolási tanácsot, ha esetleg neked is kedved szottyanna ahhoz, hogy egy kicsit bepiszkítsd a kezed! Olyan szakácskönyv ez, amely szerkezetében a négy évszakot veszi alapul: arról tájékoztat, hogy mikor melyik növény áll éppen rendelkezésre a kertben. A négy évszak fejezetei számos alcímmel tagolódnak, ezek a különböző alapanyagokról szólnak, gyorsan elkészíthető, könnyű és finom ételek receptjei sorakoznak bennük. Minden fejezet végéhez csatoltam pár apró, a növények nevelésére vonatkozó tájékoztatást is.
Jamie Oliver - Jamie vacsorái
Jó étel: jó élet! A Jamie vacsorái minden szakácskönyvtől, sőt minden könyvtől különbözik. Vannak, akik azt állítják, hogy a tűzhely után ez a könyv lakásuk legfontosabb berendezési tárgya. Aki hazaviszi Jamie vacsoráit, nemcsak százhúsz új recepttel lesz gazdagabb, hanem egy új életformával is. A Jamie vacsorái az egyszerű ételek szakácskönyve. Csupa olyan ötlet van benne, amelyek segítségével könnyebbé válik a főzés és az egészséges táplálkozás.
Victoria Boutenko - A nyers étel csodája
A könyv tartalmáról: a szerző két könyve található egy kötetben: A nyers család (Raw Family) az orosz származású Boutenko családról szól, akik 1990-ben emigráltak az USA-ba. Évekig a szokványos amerikai ételeket ették, aminek az lett a következménye, hogy mindannyian megbetegedtek. A végső rúgást az adta, amikor Viktória megtudta, hogy 9 éves fiának gyógyíthatatlan gyermekkori cukorbetegsége van, és élete végéig inzulin injekciókat kell kapnia. Kétségbeesve kereste az alternatív megoldást. Elkezdte megfigyelni az egészségesen kinéző embereket, és gátlásosságát legyőzve, megszólította őket. Egy nap meglátott egy sugárzó arcú, boldog hölgyet egy bankban, és tőle is megkérdezte, hogy ismeri-e a cukorbetegség alternatív gyógymódját. A hölgy története, hogy sikerült meggyógyulnia egy béldaganatból mégpedig 100%-osan élő, nyers ételek fogyasztásával megdöbbentő volt Viktória számára, de a szíve azt súgta, hogy az ő családja számára is ez lesz a helyes út. A könyvben mind a négy családtag a saját szemszögéből mondja el, hogyan változott meg örökre az élete...
Az Életet adó zöldek-ben (Green for Life), mely néhány évvel később íródott, Viktória a zöld levelekről és a belőlük készült turmixokról közöl meghökkentő információkat. Új nézőpontból közelíti az emberi táplálkozást, összehasonlítva csimpánzok és az emberek étrendjét. A Roseburgi kísérlet, melyet Viktória és Dr. Fieber végeztek el, feltárja a zöldturmix-ivás egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Rüdiger Dahlke - Rita Fasel - A lélek nyomai
Miért fordítanak az emberek annyi gondot a kozmetikára, a frizurájukra, a szakállukra, sőt még plasztikai műtétekre is? Azért, hogy ne olyannak lássák őket, amilyenek. Szeretünk rejtőzködni, hisz ki akarná kiteríteni a lapjait? Ugyanakkor azonban nagyon is szívesen lesünk bele mások kártyáiba. Kezünk, lábunk, ujjaink formája és alakja sok mindent elárul rólunk. Aki kezét az asztalra teszi, és csupasz lábát megmutatja, a kendőzetlen tényeket tárja fel. Mindenestül megmutatkozik az előtt, aki a jelekből olvasni tud. A kéz a magatartásról, a láb a kiállásról vall. Az eredményes élet szempontjából az előbbi mindenképpen döntő, a boldogsághoz azonban az utóbbira is legalább akkora szükség van.
Kezünk megmutatja, hogyan kezeljük magunk körül a világot. Lábunk elárulja, hányadán állunk önmagunkkal. Így vezet mindkettő lelkünk nyomára, feltárva jellemvonásainkat, életünk sorsformáló eseményeinek mintázatát, megvalósításra váró lehetőségeinket.
A Magyarországon már elismert szaktekintélynek számító német orvos, pszichoterapeuta és természetgyógyász, Ruediger Dahlke és szerzőtársa, Rita Fasel az archetípusok és az elemek tanának alapján vezeti rá az olvasót, miképpen ismerheti fel lelki feladatait, és válthatja fel a gátló mintákat.
Jamie Oliver - Jamie belevág
Könnyed variációk spanyol, olasz, svéd, marokkói, görög, és francia nemzeti ételekre.
Különleges receptek - könnyedén!
Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve befizettem egy marokkói repülőútra és eltöltöttem néhány rövid, de csodálatos napot Marrakechben. A marokkói ízek, a látni-, hallani- és szagolnivalók úgy hatottak rám, mintha friss levegőt szippantottam volna. Izgatottan, új ötletekkel megrakodva tértem haza. Az ösztöneim azt súgták, hogy több ilyen utazásra van szükségem... Nekivágtam hát a világnak. Saját változatomban adom közre az egyes országok legjellegzetesebb fogásait: a gazdag spanyol paellát, az egzotikus marokkói tagine-t, a zamatos görög salátát, a csodás svéd húsgombócot és az ellenállhatatlanul csábos francia édességeket.
Nyáry Krisztián - Így szerettek ők 2
Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel könyv lett, a kötetből pedig az elmúlt év egyik legnagyobb könyvsikere, amely elnyerte a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budai-díját és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fitz József-könyvdíját is. A második könyvben újabb 40 magyar író és költő izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati története szerepel. A szerző célja ezúttal is az, hogy az elmesélt szerelmei történetekkel kedvet csináljon a művek olvasásához.
Karinthy Frigyes fegyverrel a kezében szöktette meg férjétől első feleségét, Judik Etelt, miután párbajozott is miatta.
Jókai Mórt elmebetegnek akarták nyilvánítani rokonai, hogy ne vehesse el a nála 54 évvel fiatalabb Grósz Bellát.
Szabó Lőrinc azt tervezte, hogy hármasban fognak élni feleségével, és annak legjobb barátnőjével, Korzáti Erzsébettel, aki hosszú évekig a költő szeretője volt.
Füst Milán hatvan éven át tartott fenn szerelmi kapcsolatot Jaulusz Erzsébettel, de csak néhány napig éltek együtt.
Molnár Ferenc ollóval kivágta nadrágja térdeit, hogy bebizonyítsa: felesége, Vészi Margit nem gondoskodik róla.
Örkény István le akarta lőni első feleségét és annak szeretőjét, akik a brit hírszerzés ügynökei voltak, de pisztoly helyett mackósajtot vitt magával.
Rejtő Jenő két alkalommal is a gépírónőjét vette feleségül, akiknek estélyi ruhában kellett gépelniük.
Bródy Sándor szíven lőtte magát miután szeretője, Erdős Renée elhagyta.
Jászai Mari elhagyta a halálos beteg Reviczky Gyulát egy 18 éves fiatalember kedvéért, akit ő nevezett el Szomory Dezsőnek.
Móricz Zsigmond egy garniszállóra vitte az utcán megismert fiatal Litkei Erzsébetet, az Árvácska modelljét, aki ezután élete utolsó élettársa lett.
Néhány igaz mese magyar írókról és költőkről, amelyeket kevesen ismernek. Az Így szerettek ők második kötetében a szerző Csokonaitól Vas Istvánig, Dérynétől Déry Tiborig mesél el 40 történetet múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.
Jamie Oliver - Jamie konyhája
"Ez nem valami komoly, "tanuljunk meg főzni" jellegű tankönyv. Inkább arról van szó, hogy igyekszem a magam laza, nyílt hozzáállását megmutatni. Könyvem segítségével átélheted, mit jelent szakácsszakmát tanulni. De ne feledd: nem arról van szó, hogy profi szakáccsá válsz-e, tények, adatok, technikák tárházává. Azt szeretném, ha a saját utadat járnád, és rám úgy gondolnál, mint egy haverra, aki szükség esetén kisegít egy-két tanáccsal. Légy kreatív, és mint mindent, ezt is csináld vidáman!" (Jamie)
Ismeretlen szerző - Nagymama házipraktikái
Legyen szó befőttről vagy lekvárról, szépségápolásról vagy betegségek gyógyításáról, nagymamáinknak mindig volt egy jó trükkje, amivel igazán sikeresen oldották meg a problémákat. Most Ön is megismerheti ezeket a fogásokat, így olcsón és hatékonyan, természetes anyagok segítségével rakhatja rendbe házát, főzhet finomakat, vagy ápolhatja testét-lelkét.
Ilse-Maria Fahrnow - Jürgen Fahrnow - Az öt elemen alapuló táplálkozás
Hogyan találhatjuk meg az optimális táplálkozásmódot a különböző élethelyzetekre: a hétköznapokra és munka mellett, stresszhelyzetekre és fogyáshoz? A kérdésekre a válaszokat a könyvben ellenőrző lista segíti, hogy ki-ki pontosan meghatározhassa saját energetikai állapotát. Találhatók benne receptek és javaslatok a mindennapi táplálkozáshoz, gyerekeknek szóló ízletes ételekre vonatkozó ötletek, komplex test- és relaxációs gyakorlatok az öt elem egyensúlyának megteremtéséhez, közérzetünk javítása érdekében. Ajándék étkezési tanácsadó poszterrel!
Lénárt Gitta - Élő ételek könyve
Az élő – azaz nyers, 43 ºC fölé nem hevített – ételek fogyasztását ajánló új táplálkozási irányzat egyre növekvő népszerűségének oka elsősorban az azzal járó életmódváltozás áldásos hatásában rejlik. A hőkezeletlen, magas energiájú növények és gyümölcsök olyan „energiabombát” jelentenek szervezetünk számára, amely biztosítja egész napi aktivitásunkat. Növekszik koncentrációs képességünk, fizikai teljesítményünk, eltűnnek a gombás megbetegedések, bőrünk élővé, tisztává válik. Természetesen mindezek mellett ha igényünk van rá, ehetünk főtt ételeket is. A fontos az, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, s ezt nagy örömmel, megelégedettséggel tegyük! Ebben nyújt segítséget ez a Magyarországon úttörő könyv.
Jamie Oliver - A pucér szakács visszatér
Nem kétséges, hogy Jamie Oliver belopta magát szívünkbe az egyszerű, ízletes házi koszt iránti szenvedélyével. A pucér szakács viszatér - Jamie immár a harmadik magyarul megjelent szakácskönyve - külön fejezetet szentel a könnyen összeüthető, ízletes reggeliknek, a rágcsálnivalóknak, az egyszerű, de laktató salátáknak, valamint a nagyszabású sülteknek, halételeknek. És a desszertről sem feledkezik meg!
"Az egész könyv az otthoni főzésről szól, semmi köze az éttermi bűvészkedéshez. Rengeteg új ötletet, hozzáférhető alapanyagokat, vagyis maximális ízeket és minimális erőfeszítést kínálok. Mindenkiben bátorítani szeretném az ösztönös, magabiztos ételkészítést. Csak változtass, kövess el hibákat, tedd gusztusossá!" Jamie Oliver
Rüdiger Dahlke - Belső utazás
Ez a könyv összefoglalja azokat a vezetett meditációs módszereket, amelyeknek Nyugaton nagy hagyományuk van, és amelyeket a szerző tanfolyamain és a pszichoterápiában alkalmaz. Olvashatunk ellazító meditációkat, a mindennapi élet problémáit feldolgozó és gyógyító meditációkat, amelyek felhasználási lehetőségeit a könyv minden oldalról bemutatja. Külön foglalkozik a transz és a mély ellazulás hatásmechanizmusával. Az általános meditáció mellett találhatunk gyerekeknek szólókat is. Az egymásra épülő meditációkból álló ciklus segítségével megbékélhetünk testünk problémáival, annak lelki leképeződéseivel és helyrehozhatjuk a környezetünkkel való kapcsolatunkat.
Szendi Gábor - Paleolit táplálkozás és korunk betegségei
A múlt század derekán kezdett világossá válni, hogy valami nagy baj van a nyugati világ egészségével. A probléma előtt értetlenül állt a tudomány: a látszólagos fejlődés ellenére olyan veszedelmes kórok jelentek meg világunkban, amelyek pár évtizeddel korábban még ritkák vagy ismeretlenek voltak.
Szendi Gábor legújabb könyvében fejezetről fejezetre bontakoznak ki a nyugati civilizáció és egyes betegségek összefüggései. Ezek a bajok oly réginek tűnnek, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni: mindig is velünk voltak, és nem új fejlemények az emberiség történetében. Ám a gyökereket kutatva szinte kivétel nélkül azt tapasztaljuk, hogy történetük nem is oly régen kezdődött...
A paleolit táplálkozással foglalkozó kutatások és az evolúciós orvoslás újszerű felismerései teljesen átrendezik az emberről alkotott képünket: merőben új betegségelméletük érthetővé és sikeresen kezelhetővé teszi a nyugati civilizáció betegségeit. Szendi Gábor e tudományos eredményekre támaszkodva állítja: mivel a betegségek keletkezésének a táplálkozás az egyik sarkalatos pontja, ezért a paleolit étrend rendkívül hatásosnak bizonyulhat a kezelésükben.
A paleolit táplálkozás nem az élet vize és nem a bölcsek köve. Ám szemben más divatos fogyókúrás irányzatokkal - amelyeknek kritikája is helyt kapott e kötetben - nem is zavaros prófécia, hanem az ember tudományos alapokon nyugvó, újra felfedezett étrendje és életmódja.
Mezei Elmira - Paleolit receptek hétköznapokra
A paleolit diéta - nem is igazi „diéta”. Legalábbis ez derül ki MEZEI ELMIRA legújabb szakácskönyvéből, amellyel eloszlatja a paleo elvek szerinti sütéssel-főzéssel kapcsolatos, szokásos tévhiteket. Nem kell éheznünk, nem kell megvonnunk magunktól a finom falatokat, még véletlenül sem kell mindig ugyanazt fogyasztanunk, sőt, drágán és nehezen beszerezhető alapanyagokra sem lesz szükségünk. Ehelyett, ha megfogadjuk a szerző tanácsait, igen változatos, ízletes, és nem utolsósorban költséghatékony módját próbálhatjuk ki az egészségtudatos táplálkozásnak. Az ötletes levesek, hal-, hús- és zöldségételek, saláták receptjeit ebben a kötetben az évszakok szerint csoportosítva találja meg az olvasó, és - jó hír az édesszájúaknak - a fejezetekből a desszertek sem maradhattak ki. Akár hétköznapi, akár különleges ételt szeretnénk elkészíteni, ebből a szezonális szakácskönyvből ötleteket meríthetünk, és közben magunknak is bizonyíthatjuk: sütni-főzni csakis ilyen kreatívan érdemes.