Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Hááááát….-tal ​nem kezdünk mondatot.
Ergo: De, hááát, igen!
Nehéz ezt kifejezni. Mert ambivalensek az érzéseim.
Egyszer: Igen! Igen!! Igen!!!
Másszor meg: Ejnye, donnerwetter! Ahogy mondaná a német.
Nyírő a székelység történetének egy sötét korszakának állított emléket. Ahogy utána olvastam, a tények szikárak, valósak, osztrák szereplői úgy szintén. Hogy a Zöld, vagy a többi család létezett-e nem kérdés. Bizton rengetegen voltak, kik elszenvedték az attackot.
A regény tiszteletadás. Csak túlírt és rendkívül száraz. Noch dazu, olykor, már-már unalomba fullad. Az érdeklődés lankad és bár a nyelvezet, a kifejezési mód csodálatos, ez ma már önmagában kevés az üdvösséghez.
A két és fél csillaggal, nem tudom, most dicsértem, vagy lehordtam. De komolyan!


szikszai_2
5.0/5

Ez ​a könyv teljesen más világba repített, mint a novellái. Azok nem tetszettek annyira, ez viszont most teljesen magával ragadott. Ilyen gyönyörű leírást a székelyekről, csak Koós Károly és Wass Albert műveiben éreztem.
Alig bírtam letenni és végig szorítottam, hogy a székelyek győzzenek az osztrákokkal szemben. Sajnos nem így történt, mint kiderült.
Cselekményes, szép ízes székely párbeszédek. Akit érdekel a székely nép története, ezt a könyvet ne hagyja ki. Remekmű!


nagybettina
3.5/5

Hű, ​eléggé hosszúra nyúlt ez az olvasás – de ez összességében nem a könyv hibája.
Az értékeléseket tekintve talán az író legnépszerűtlenebb könyve, bevallom félve álltam neki.
Ugyanakkor Nyirő az egyik kedvenc írom, s az álláspontomon ez a könyv sem változtat.
Sokszor több napon keresztül nem került sor a folytatásra, ez némileg kizökkentett, rontotta az olvasásélményt, mert újra fel kellett vennem a fonalat. Hozzáteszem, néha valóban a könyv miatt tettem félre, mert untam. Miután egyes részeket túl hosszassan taglal, egy idő után nem köt le. Többször úgy éreztem újra és újra ugyanazokat a mondatokat olvasom, csak épp más köntösbe bújtatva.
Alapvetően én a könyv “védelmére” szeretném terelni a szót. :D Tény, hogy nem a legjobb Nyirő könyv, amit olvastam, de megvoltak benne azok a mozzanatok, ami miatt szeretem az író történeteit. Leírásaival, a különböző életek, sorsok bemutatásával az ember lelkére hat. Erős jellemek bontakoznak ki, szerethető karakterek tűnnek fel – s ha nincs is döntő szerepük a történet alakulásában, biztos nyomot hagynak bennünk. A hazaszeretet amúgy is átjárja minden írását, itt viszont a történelmi vonatkozás miatt méginkább előtérbe került. S ha már a történelemnél tartunk; nem emészthetetlen, a korabeli viszonyok adta “kuszaságon” is felül lehet kerekedni. S ebben a tekintetben is pluszt adott, hiszen arra késztetett, hogy utánaolvassak, belemélyedjek eme tragikus esemény részleteibe, rákeressek a valós alakokra stb.
Ha legközelebb Madéfalván járok, biztos más érzés lesz az emlékmű előtt megállni. Eszembe fog jutni ez a regény.
Végül a csillagozásról; nem vagyok biztos a dologban, de a pillanatnyi benyomás és az író más műveihez hasonlítás után egy 3,5 ös ponttal zárok.


Zsinális ​nyelvezetű, gyönyörű leírásokkal teli könyv. Erdély, a Székelyföld és aszékelység történetének meismerése szempontjából egyszerűen kihagyhatatlan alapmű. Célszerű lenne iskolai kötelező olvasmánynak, e legalábbis ajánlott könyvnek betenni!

Ha lenne nemzeti filmgyártásunk, akkor ez a könyv minden bizonnyal felkeltette volna valamely rátermett filmrendező érdeklődését és ma már a világ legtávolabbi szegletében is tudnának Erdélyről, a Székelyföldről, az erdélyi magyarságról, ezáltal az erdélyi magyarság mai elnyomatása, autonómia küzdelme is nagyobb támogatást kapna a nemzetközi közvéleménytől.

Hogy Nyirő Józsefnek ebből a remekművéből még nem készült film (sőt még ötlet szintjén sem merült fel) egy hatalmas mulasztása a hazai filmművészetnek, amelyet mielőbb pótolni kellene!


dzsobacsi
3.0/5

A ​történelmi esemény miatt voltam kíváncsi erre a könyvre. Bár volt benne pár szép és érzékletes leírás, vannak benne jóízű, tréfás mondatok, de összességében rendkívül kusza.
A nevek és események zűrzavarából nehéz kihámozni, hogy mi is történt valójában.
Kár érte.


milcsi
0.5/5

Befejeztem. ​Ez borzalmas volt. Úgy hiszem, ez volt az első, és utolsó könyv amit elolvastam az írótól. Csak azért olvastam végig, és azért nem hagytam abba, mert érdekelt ez a gyászos történelmi esemény. Nyirő stílusa végig idegesített, egyszerűen borzalmas volt. Az állandó kicsinyítései, felnőtt nőnek testecskéje van, vagy az ellenpélda, minden idősebb ember, vén vagy vénecske volt. Szinte az őrületbe kergetett. Ez nem régies stílus, hanem végtelenül idétlen. Az utószó szerint a mű csúcspontja a mészárlás leírása. Én úgy álltam neki a könyvnek, hogy nem érdekelt az író politikai hovatartozása a II. világháború alatt. Azért nevetséges, hogy a mű méltatója szerint nem volt fasiszta, ugyanakkor tagja volt a Nyilas pártnak. De ettől még lehetett volna jó író. De a népirtás leírását olyan szadista beleéléssel ecsetelte vagy húsz oldalon, hogy egy normális érzésű embernek émelygett a gyomra. A belek kifordulásától a szemek kivájásáig csaknem húsz oldalon minden taglalva volt. Ezenkívül folyamatosan feltűntek nevek, az olvasó azt se tudja ki fiai, borjai. Össze-vissza ugrál a jelenetek közt, mindenhonnan előtűnnek különböző becenevek. De egyetlen normális jellemábrázolás nincs a könyvben. Pedig az olvasó szeretett volna valamit megtudni, akár a vérengzés kiagyalóinak jelleméről. Buccow halálánál ismét előjön az író szerintem nem igazán egészséges hajlama. Egyszerűen undorító és gyomorforgató ahogy ezt a haláltusát leírja. Az olvasó érzi, hogy az író élvezettel írja le ezeket a pillanatokat. Méltatója szerint ez a mű egy történelmi tabló erről a korról. Tudnék mondani kortársat, aki valóban tablót írt különböző történelmi korokról olvasói legnagyobb örömére. Lehetne mondani több magyar írót aki sokkal méltóbban tudott volna emléket állítani a székelység egyik legnagyobb tragédiájának. A történetet nem, de az írócskáját, stílusocskájával együtt szeretném minél előbb elfelejteni.


lygia
3.0/5

Azért ​kezdtem bele, mert kíváncsi voltam, az íróra, mert már sokat hallottam róla. Sajnos csalódnom kellett, nagyon nehezen sikerült végigrágnom magam a könyvön a nyelvezete miatt. 18. századi kifejezéseket és szavakat használ, és szótár kellett volna ahhoz, hogy minden szót megértsek.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
4.0/5

Statisztika

6.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók