Ajax-loader

Ősi ​szövegekben gyakran előfordul ez a mondat: “Akinek szeme van a látásra…”. Vagyis az emberi lélekben néha olyan erősek az elhárító mechanizmusok, hogy néz, de nem lát. Ödipusz is azért bünteti meg a szemeit vaksággal, mert nem látták meg azt, amit a jóslatok alapján látniuk kellett volna. Ezt az állapotot nevezzük katasztrófa vakságnak.
Ennek következtében – akár egyénileg, akár kollektíven – sokszor túl későn reagálunk, akkor, amikor már a dolgokat nem lehet megváltoztatni, legyen szó egy férfi-női kapcsolat válságáról, valami lappangó betegségről, vagy aggasztó társadalmi folyamatokról. Előfordulhat – ahogy számtalansor elő is fordult már -, hogy tömegesen nem vesszük észre egy háború közeledését, egy diktatúra kibontakozását, egy gazdasági összeomlás fenyegetését, és még sorolhatnánk…
E vakság alapvető oka a félelem az elkövetkezőktől. De felhasználható – különösen a tömegkommunikáció segítségével – hamis illúziók keltésére, a tények meghamisítására, kincstári optimizmus keltésére.
“Ne csak nézz, láss is!” Ez a Mesterkurzus legújabb kötetének mondanivalója.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

25.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók