Ajax-loader

Az ​Ivo Dzsima-i csatáról, a második világháború csendes-óceáni hadszínterének egyik legvéresebb ütközetéről nagyon sokat írtak már, filmeken is többször megjelenítették – de japán feldolgozást még sohasem olvashattunk róla. Ezt a hiányt pótolja most Kakehasi Kumiko japán újságírónő könyve, amelyet nemcsak hogy számos nyelvre lefordítottak, hanem Clint Eastwood Levelek Ivo Dzsimáról című filmjének is egyik alapjául szolgált.

Az apró, vulkáni hamuval borított sziget, Ivo Dzsima azért volt kulcsfontosságú a japán hadvezetésnek, mert amíg japán kézen volt, megnehezíthette az amerikaiak számára a honi főszigetek bombázását, lévén félúton a Mariana-szigetek és Tokió között.

A sziget parancsnoka, Kuribajasi Tadamicsi tábornok nem a sztereotip fanatikus japán katona volt. A legtöbb japán parancsnokkal ellentétben nem volt hajlandó öngyilkos banzájrohamokban, értelmetlenül áldozni fel harcosai életét, hanem félévi kemény munkával bonyolult barlang- és bunkerrendszert építtetett ki, és amolyan partizánháborúra rendezkedett be. Mindenben csak annyi kényelmet engedett magának, mint alárendeltjeinek. Minden emberében tudatosította, hogy amíg élnek, otthon levő szeretteik életét könnyítik, hosszabbítják meg. Ebből következett, hogy a háromszoros létszám- és sokszoros technikai fölényben levő amerikai haditengerészet és tengerészgyalogság egyik legvéresebb veszteségét szenvedte el itt, s hogy az amerikaiak által néhány naposnak jósolt csata több mint egy hónapig (1945. február–március) elhúzódott.

A húszezer japán szigetvédő és elsősorban parancsnokuk harctéri életét (és előéletét) ismerhetjük meg ebből a lenyűgöző könyvből, amelynek nyersanyagát különféle korabeli levelek és a túlélőkkel, valamint családtagokkal készített interjúk alkotják. Kakehasi műve elnyerte a rangos Oja Szoicsi-díjat.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók