Ajax-loader

Félre ​az útból mindenki! Oroszország elnökének tanácsadója hajt itt!

Ignatyij Priszjadkin szürkécske szocreál író volt a hatvanas-hetvenes években, akit az események egy emberjogi bizottság élére sodortak a gorbacsovi időkben. Ügyesen kihasználva véletlenül szerzett hírnevét, átmentette magát az új rezsimbe: az „elnök” kinevezte emberjogi tanácsadónak, kizárólag taktikai szempontokból, hogy valakit azért megõrizzen apparátusában a „demokratikus” erőkből.

Priszjadkin elüldögél az irodájában, élvezi az orosz hatalmi elit kiváltságait, nemzetközi konferenciákra jár, és közben csak attól retteg, hogy kiderül: nem működik már az agya, s lassacskán szenilis trotli lesz belőle. Legszívesebben hagyná a csudába az egészet, ám felesége hihetetlen energiával irányítja politikusi karrierjét. A derék asszonyság ráadásul egyszer csak rádöbben, hogy most már egészen más szinten zajlanak a politikai machinációk, magyarán sokkal nagyobb pénzekről van szó, és ők minden kiváltságukkal együtt is már-már koldusszegények a zavarosban ügyesen halászó új politikusokhoz képest. Ettől kezdve ilyen-olyan fogadásokon hallott fantasztikus vagyonszerzési ötletekkel kínozza férjét – szegény Ignatyijunk azonban egyre kevésbé igazodik el a világban.

Ráadásul Priszjadkin egy kölni konferencián egyszer csak bírálni kezdi az oroszok csecsen-politikáját, s ez bizonyára nem fog tetszeni az elnöknek… Vajon lehet-e valaki egyszerre emberjogi harcos, az elnök hű embere és az orosz irodalom élő klasszikusa?

Andrej Malgin a nyolcvanas években tűnt fel mint a Lityeraturnaja Gazeta éles tollú kritikusa. Aztán belevetette magát a politikába, képviselő lett, majd alapított egy újságot Sztolica néven, amely következetesen bírálta például a csecsen háborúkat… Malgin később különböző üzleti vállalkozásokba fogott, s aztán megírta ezt a regényt, amelyben az orosz politikai elit életmódját, mentalitását ábrázolja, s amely a 2005-ös év egyik legnagyobb könyvsikere lett Oroszországban. Méltán: ha Malgin nem is egy új Gogol, de annyira hitelesen és szuggesztíven, olyan kegyetlen iróniával írja le az újorosz politikai elit életét, hogy az ember azt érzi: ebből a könyvből többet megért a politika – legalábbis a posztkommunista politika – működéséről, mint akárhány politológiai tanulmányból.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

17.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók

  • Nem szerepel egyetlen kollekcióban sem.