Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


cicus61
4.0/5

Nagyon ​szeretem az ókori világban játszódó könyveket, különösen Egyiptomról. Különösen Hatsepszutról :) Persze, a történelmi regényeknél tudom mi lesz a vége, de akkor is szeretem követni, hogy éltek akkoriban. Ez a könyv is ilyen volt, nagyon jól megírt történet. Hogyan lett a lányból fáraó, milyen ármányok, árulások segítették, vagy hátráltatták. Nagyon szerettem.


tgorsy
5.0/5

Ritkán ​tudok ilyen jó történelmi regényre bukkanni. Pontos, korhű, nincsenek anakronizmusok. nem esik abba hibába, hogy kitalált párbeszédekkel teszi hiteltelenné (előttem), a szereplőket. Remek jellemrajzok, amiket megintcsak alátámaszt, de nem kilométer hosszú, senkit nem érdeklő lábjegyzetekkel, hanem olvasmányos magyarázatokkal.
Passuth László és Mika Waltari közé tenném. Passuth történelmi hűsége. Waltari olvasmányossága. Bizonyos szempontból jobb, mint a Szinuhe. Ha ez nem számít szentségtörésnek még magam számára is?!


monseigneur
5.0/5

Igazi ​nagyívű, nagyterjedelmű,színes-szagos történelmi regény méghozzá a jobbak közül. Filmszerűen elmondott történésekkel,bonyolult karakterekkel,sokszálas cselekménnyel. Nagyon élvezetesnek találtam az író stílusát,vártam mikor olvashatom tovább. És hát sokkal durvább mint vártam tőle,szinte kéjes gyönyörrel kínozta a szereplőket.
A hükszosz hódításból csak nem rég talpraállt Egyiptomban járunk,ahol nagy horderejű dolgok közelednek. Az események felkavarják a Nílus völgyének sok évszázados homokját. Mire a por eloszlik,az ország mindörökre megváltozik,és visszatérő szereplők negyede halott. {{Ez a szám csak növekszik majd a későbbiekben}}
Antagonistáink kálváriáját azonban nemcsak a közeledő összecsapás formálja,egymásnak is lehetőség szerint időröl időre oda szúrnak. Közös bennük,hogy mindegyiküknek végig kell járniuk sorsuk útját,a felemelő és lesujtó pillanatokkal együtt. Néhányuk számára ez az út a trón felé visz,néhányuknak egészen mást szántak. Uralkodók és főtanácsosok,papok és udvaroncok,katonák és közemberek tetteikkel,gondolataikkal formálták a birodalom történetét.


Virágszépe
5.0/5

Színes, ​érdekes, kihívásokkal teli az élet i.e. 1500 tájékán Egyiptomban. Különböző politikai érdekek, csatározások után Hatsepszut, az első nő kerül a trónra, aki fáraóként uralkodhat és teremt békét az országban.Igazán részletes, érdekes a történet, átfogó képet kapunk a birodalom életéről, szertartásokról, katonai összecsapásokról, de a hétköznapi életet is megismerjük, az egyes munkafolyamatok leírásából, például nagyon érdekes volt a bíborfesték készítésének bemutatása. A regény végi jegyzetben még sok pontosítás, adat, magyarázat szerepel. Igényesen megírt, hiteles, mégis kalandos, mozgalmas történet.


Ez ​egy fantasztikus könyv. Egyrészt mert óriási kutatómunka áll mögötte: az írónő nem csak a könyvtárakat és lexikonokat búja, hanem saját szemével látta mindazt, amit megelevenít a könyvében: a Királyok Völgyét, Hatsepszut és Szekmen sírját, Théba maradványait.
Másrészt minden van benne: barátság, bajtársiasság, hűség, áldozat, politika, vallás, cselszövés, ármánykodás, árulás, szerelem, alázat. Egyszerű emberek és istennek hitt uralkodók elevenednek meg a lapokon. Félelmetes, mire nem képesek az emberek, fáraók, katonák és papok egyaránt, ha a mélységes hitük vezérli őket.
Ami nagyon tetszett a történetvezetésben, az a különböző sorsok megjelenítése – ezek a sorsok, az emberek útja olykor teljesen váratlanul keresztezték egymást, néhol együtt haladtak, máshol egymással szemben, és ezek a találkozások mindegyik fél útját befolyásolták.
Hatsepszutról igazán valós képet kapunk. Eleinte egy trónörökös, egy nő, aki képes szeretni és áldozatot hozni a szeretett férfiért. Később, amikor hatalomra jut, még ott van benne ez az ember, aki szeret, aki érez, de aztán a hatalom a fejébe száll, elhiszi, hogy ő egy isten, mindenki felett áll, és talán e vak hit miatt egyedül marad és bukik el.
III. Thutmózisz, a testvére és férje igazi katona – tud küzdeni és veszíteni is, kegyetlen, semmilyen eszköztől sem riad vissza – őt a hatalomvágy, az uralkodni vágyás vezeti, hadat üzen nem csak Hatsepszutnak, hanem az egész világnak is.
Harmadik nagyon fontos szereplő Szenmut, egyben ő a legmegosztóbb is, szerintem. Eleinte nagyon szimpatizáltam vele, megfontolt, bölcs férfi. Aztán eléri az elkerülhetetlen: belekóstol a hatalomba, és még többet és többet akar. Pályája csúcsán néha még előjött belőle az ember {{pl. amikor kislánya, a trónörökös hercegnő meghalt}}, de bukása után, halála perceiben már csak szánni tudtam. Ő egyébként azért is érdekes karakter, mert teljesen nyíltan ki merte mondani kételyeit: valóban léteznek-e az istenek, mi is vár az emberekre a halál után, mi az az örökkévalóság? És mégis arra vágyott, hogy az idők végezetéig emlékezzenek rá az emberek.
Két kedvenc karakterem lett, de egyik sem volt főszereplő. Egyik Unasz, a szobrászmester, aki végsőkig hajlandó volt elmenni, hogy megmentse szerelmét. Másik pedig Szekmen, az egyszerű parasztember, aki Thutmózisz, a fáraó szemébe merte mondani, hogy a hadjáratokba bele fog rokkanni a nép.
Egyiptom mellett más kultúrákba is bepillantást kaptunk: Tyrrusz és a főníciaiak élete, Kréta szigete, Punt és Marib városa mind-mind hiteles leírást kaptak.
Maga a könyv nagy kedvenc lett, de két hibát megemlítenék. A jegyzetek a könyv végén kaptak helyet (amúgy jó, hogy voltak, mert egy csomó mindent megtudtunk belőlük), és állandóan lapozgatni kellett. Másrészt egy térképnek örültem volna, ahol a helyszíneket, a folyókat, kikötőket, gátakat, karavánutakat jelölik, hogy el tudjam helyezni, hol is vagyunk pontosan. Mindezek ellenére csak ajánlani tudom a könyvet mindenkinek!


Bazil
5.0/5

Az ​egyik legjobb ókori környezetben játszódó történelmi regény, amit (eddig) olvastam! Szerintem van olyan jó, mint például a Quo Vadis, de talán, hogy magyar szerzőt is mondjak, a Fogsággal is versenyezhet. A Szinuhéhoz nem tudom mérni, mert azt még nem olvastam, de hamarosan sort kerítek rá, már csak az összehasonlítás miatt is.
Ki ez az író? Számomra (és az internet számára is) nagyjából ismeretlen. Gyorsan megszereztem a másik könyvét is (arról is csak jókat olvastam itt), de ennyi…, többet nem írt?
Ez a regény pedig lenyűgözött. Egyrészt nagyszerű a történet, kalandos, romantikus, hősies, sok szereplős, – oly annyira, hogy egy-két szereplőről, azért elfeledkezik a végére -, az ókori ismert világ sok–sok helyszínén, városaiban, (sivatagban, tengereken, templomokban, szent helyeken, sírkamrákban, palotában, meg még ki tudja, hol) játszódik, és közben az író elmagyarázza jegyzetek formájában, hogy mit-miért is olvasunk, az idézett sírfelirat például hol is található, hogyan illeszkedik a történetbe, tehát hasznos, és fontos plusz információkat kapunk. Csak az volt a bajom, hogy mindig a könyv végére kellett lapozni ezekért a jegyzetekért, nem a lap alján voltak, hanem egyben a könyv végén. És mennyire kellett volna egy térkép az első és a hátsó belső borítókra, bemutatva a helyszíneket. Persze erre ott a Google, vagy az ember fejében lévő tudás! :)


Cactuska
5.0/5

Fantasztikus ​könyv!! Rengeteg Egyiptommal kapcsolatos könyvet olvastam már, de ez az egyik legjobb. Az írónő fantasztikus érzékkel szövi a cselekményt. Érdekfeszítő, nagyon olvasmányos könyv. A szereplők mind létező emberek voltak, hitelesen ír a Thuthmoziszok hatalmi harcáról is. Hatsepszut pedig mindig is a kedvenc fáraónőm volt. :) Zseniális könyv!


andi75
5.0/5

Soha ​nem gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni egy Egyiptomról szóló könyv. Annak ellenére varázsolt el, hogy nem találtam benne egy igazán szerethető karaktert sem (talán Unaszt – de neki nem volt annyira hangsúlyos szerepe). És nem jobb attól sem, hogy tudom, az emberek ilyenek, nincs olyan, hogy valaki hiba nélküli.
A könyv végén van egy rész, amikor Szenmut már menekül és a kényszerpihenőnél az üldözői felől érdeklődik, a pap rávilágít: “Senki nem üldöz, te űzöd magadat.” Jó lenne, ha ez tényleg így működne minden rosszat elkövető esetén, ha a lelkiismeret nem hagyná nyugodni őket…


lizzizi
5.0/5

Nagyon ​tetszett, sajnáltam, amikor vége lett. Olvasmányos, érdekfeszítő valakinek mindig drukkoltam. Hol ez a karakter vált szimpatikussá, hol az. Tutmózisz, Hatsepszut, Szenmut, Ranofer. Mindegyik változott ide-oda. Mondjuk Tujut végig utáltam, Szekment, Metut meg sajnáltam.
Kell még ilyen könyv, ha lehet többre csillagoznám.


Őri_András
5.0/5

Meglepően ​jó történelmi regény! Nem akarok spoilerezni, de aki szereti az egyiptomi sztorikat, az mindenképp olvassa el! Mika Waltari Szinuhe-ra hajaz a sztori, csak másik fáraók alatt játszódik. Ugyanúgy bemutatja Krétát, és Egyiptom több szomszédját. Ugyanúgy tablót ad a teljes egyiptomi társadalomról, csak itt nem egy ember jár végig mindent, hanem több szálon fut a cselekmény.

A karakterek nagyon ügyesen vannak felépítve, szinte az összes élő ember volt, megvan a sírja, a szerző saját szemével látta a helyeket, a széljegyzetek legalább annyit érnek, mint a regény maga. Szóval élő emberek voltak, akikre rakott némi húst, kiszínezte az érzelmeket (bár lehet tényleg ilyenek voltak, de ez már a múlt titka marad).

Újabb példáját láthatjuk annak, hogy a történelemnél nincs jobb mesemondó. A könyv egyszerűen tökéletes!


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

19.3
átlagos pontszám i
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók