Ajax-loader

Magyarország ​a világháború után kiesett a XX. századi világgazdaság fő gazdasági, műszaki, technikai, technológiai, tőke-, tudományos és műszaki transzfer- stb. áramából.
Szerves fejlődést hordozó történeti eredetű (társadalmi, gazdasági, szervezeti) úgynevezett finomszerkezeteit is – túlnyomórészt erőhatalmi, akarati tényezők – vetették szét (ipar és mezőgazdaság viszonylatában stb.)
Ugyanezen erőhatalmi akarati tényezők rendőri felügyelet alá helyezték a társadalmat, a gazdaságot. Már a kormányzati koalíció felszámolásával likvidálták a külön érdekű társadalmi csoportok pártképviseletét, politikai érdekképviseleti szervezetét, a csoportok közötti kapcsolattartás egész mechanizmusát. Felszámolták a vallási és kulturális autonómiák történetileg képződött szervezeteit, ezek gazdasági alapjait, feloszlatták közösségeiket, s tevékenységüket ellenségesnek minősítették. Szétvetették az önkormányzatokat, s a civil szféra minden területén lehetetlenné tették az önszerveződést és az önkormányzatot. Felszámolták a racionális gazdálkodás történetileg kialakult érték-, tulajdon- és jogrendjét, szervezeteit, intézményeit, s minden módon önszabályozó mechanizmusait. Az egyénből kiölték a kezdeményezést, az oktatásból a kreativitást. Tudatosan szétzúzták a társadalmi öntudat nemzeti jellegét, s a nemzeti öntudat társadalmi összetartó erejét stb.
Mindezek azt jelenthetik, hogy a jelenlegi zsákutca inkább tévút, aminek kényszerű kijelölésében az erőhatalmi politika, a törvénytelenségek és koncepciós ügyek, az eddig feltártaknál is végzetesebb, fontosabb és meghatározóbb szerepet játszottak.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

6.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók

  • Nem szerepel egyetlen kollekcióban sem.