Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Joshua182
3.0/5

”…első ​a hivatás, a második meg ennek a hivatásnak az álcája. Álca, amely ugyanúgy része lényének, akár az árnyéka.”

Találó a cím, mert maga a könyv is egy svindli.

Stephen King ajánlása a borítón krimit ígér ugyan, ám ez inkább egy családi dráma, a simliskedés lélektanát boncolgató írás, amelynek a végére kicsit befurakodik a krimi néhány eleme is, de alapvetően a rossz útra tért egyén helyzetének kilátástalanságát mutatja be egy anya-fiú kapcsolaton keresztül. Egy traumákkal tarkított gyermekkor után túl korán szülő, az alvilág által behálózott fiatal anya, és „szépreményű” fia, a jó képességű Roy sajátos viszonyán keresztül kapunk egy újabb bizonyítékot a fiatalkori környezet bődületes jellemformáló erejére, ezáltal pedig az eleve elrendeltség illúziójára.

A svindler szerepet játszik, egy igazán jó esetében pedig látszólag nem tudjuk eldönteni, hogy mikor teszi ezt, valójában mindig, olyannyira, hogy a végén már saját magának is nehézséget okoz megkülönböztetni ezeket a szerepeket, előbb-utóbb elkerülhetetlenek a hibák, és megállíthatatlanul halad az elkerülhetetlen vég felé. Ezt a folyamatot élethűen mutatja be a könyv, a végén lévő csavarra pedig nem számítottam, mégsem vagyok elégedett, mert kb. a háromnegyedéig enyhe letargiába süppedt szemlélőnek éreztem magam, amin a WW2 utáni időszak Amerikájának javarészt lehangoló leírása sem segített.

A téma ugyan erőteljes és elgondolkodtató, de hajlamos voltam beleunni, és csak a végére pörgött fel kellőképpen. Ezt ellensúlyozza, hogy rövidsége miatt gyorsan és könnyen fogyasztható. Eredetileg 3,5 csillagra gondoltam, de szigorú leszek, és maradok háromnál, mert azt szeretem, ha egy könyv végig fenn tudja tartani az érdeklődést, itt viszont akadt bőven „holtidő”. Ennek ellenére nem mondanám rossz könyvnek, csak olyan… na, értitek… A filmet még nem láttam, de per pillanat nem is érzek fékezhetetlen vágyat, hogy megnézzem.


B_Viki23
3.0/5

Igen ​gyenge krimi, már ha egyáltalán ezt annak lehet nevezni. Mindenesetre egyszeri olvasásnak elment, de semmi több, maradandó élményt nem ad.


Egyszeri ​olvasásnak elment.


egy_ember
4.5/5

Roy ​Dillon egy kedves, szimpatikus férfi, kifejezetten tehetséges ügynök, aki remekül manipulálja az embereket. Szerény körülmények között él, kerüli a feltűnést, vonzódik egy kedves ápolónőhöz, és élete lehetősége előtt áll, mert hamarosan kinevezik értékesítési igazgatónak.
Roy Dillon egy aljas csaló, aki piti kis svindlikkel veri át a balekokat, viszont olyan jól csinálja, hogy komoly tőkét halmozott fel. Szerény körülmények között él, kerüli a feltűnést, nála évekkel idősebb szeretője határozottan az anyjára emlékeztet. Mindkét nő a törvény másik oldalán próbál érvényesülni, nem is rosszul.
Roy Dillon önmaga rabszolgája. Felépített magának egy személyiséget, és abból él, hogy ezt árúba bocsájtja. De képtelen megszabadulni ettől az alaktól, sem a nagyobb svindlik, sem a tisztességes élet felé nem vezet számára út.
Roy Dillon a 60-as évek Los Angelesében él, de kietlen és kegyetlen világa lehetne bárhol és bármikor.

Jim Thompson nem volt sikeres ember. Sokféle munkával próbálkozott és közben írt. Első sikeres regénye a Killer inside me lett 1952-ben. Ezután szinte évente jelentek meg könyvei, de a népszerűség ellenére a hivatalos és anyagi elismerés elmaradt. Ezért aztán minden adandó írói munkát elvállalt.
Jim Thompson vérbeli egzisztencialista krimit írt, igazi, jó kis noir regényt.


zyzmut
3.0/5

Tetszett ​is, meg nem is.
Olvastam volna még, meg nem is.
A címe számomra megtévesztő; naivan azt hittem, hogy szélhámosságokról, trükkökről is fogok majd olvasni. Végül is át lettem verve, hiszen nem azt kaptam, amire számítottam, így akár tökéletesnek is mondhatjuk a címválasztást. :)
Egy biztos: az utolsó pár oldalért megérte végigrágni azt a százvalahány oldalnyi cselekménytelenséget.


Tetszett, ​bár nem lesz a kedvencem. Nagyon drukkoltam a végén Roynak, hogy sikerüljön. Hiszen csak egy torok??? Bájos hozzáállás.


kvzs
-/5

Érdekes. ​Tipikusan az a könyv, amiről nem igazán tudom eldönteni, hogy tetszett vagy sem :) De inkább az igen felé hajlok. Majd megemésztem :)


italianman
4.0/5

Én ​sem szeretem a hosszú leírásokat olvasni, úgyhogy rövidre fogom.
Rövid ,de pörgős és pont elég csavart tartalmaz. Engem végig letudott kötni(180 o.).
Számomra vonatregény(ott szerettem olvasni).


Garofano
3.5/5

Tetszett ​is, meg nem is. Jó volt a történet alapötlete, az elgondolkodtató eszmefuttatások, azonban az olyan, számomra értelmezhetetlen megfogalmazások mint például „a bűn ájtatos gyászolása” stb. sokat levontak a könyv élvezeti értékéből. Sokszor nem tudtam hova halad a történet, azonban ahogyan váltakozott múlt és jelen, úgy bontakozott ki a szereplők élete, egymáshoz való viszonyuk. A főszereplő Roy figuráját megszerettem, megvetettem, megsajnáltam. A könyv egyharmadánál egy pillanatra a feszültség is megjelent, a csattanó pedig egyszerűen tényleg kellett a végére.


henryhill
0.5/5

Ponyvább ​a ponyvánál. Teli van hiátussal a cselekmény. Bizonyára szándékosan de ez a fajta nemtörődömség a részletekkel kicsit rosszul esett. Volt egy-két mosolyogtató pillanata, egyfajta hangulat de ez nagyon kevés volt. Thompsontól a Szökés jobban tetszett. Gondoltam ez is jó lesz, mert a belőle készült film is igencsak nívós volt, de jelen esetben nem ragadtatott el az író. Pedig van stílusa csak ezt jobban ki kellett volna aknázni.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

6.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók