Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


akire
5.0/5

Hogy ​mi marad végül – nekem erről szólt ez a könyv, na meg arról is, hogy mi van közben. A címadó novella főhősnője például egy olyan (nyelvezetéből ítélve bevándorló) hölgy, aki egy lakásban – s magában a világban is – egyedül hagyva veszi fel a küzdelmet életéért, és amikor utolsó kincsétől, egy daltól is megfosztják, még akkor is van/marad számára tovább. Mert legyen nekik dzsessz, nekünk meg túlélhetőség. A fülszövegben a következőt írják Jean Rhys-ről: “Legvonzóbb tulajdonsága az ösztönös formaérzék: írásai pont ott kezdődnek, ahol kezdődniük kell, és pontosan akkor érnek véget, amikor megtették a dolgukat.” Én viszont az emelném ki, hogy az írónő az írásaiban mindvégig éreztetett egzisztencialista bizony(talan)ságot nem teszi zárt térré, az utolsó kitett pont nála nyitás a végtelen felé. …és ezzel, mégha nem is optimista véget feltételez, mégis optimista hozzáállást tanúsít, feltételezve, hogy (még) van jövő.


Ez ​egy novelláskötet, amiért én speciel igen hálás vagyok az Európa Kiadónak (1980). Életművet átfogó a kötet, a pályakezdő 1927-es kötettől a 81 éves korában megjelent kötetig válogat. Nekem nagyon tetszett. Van benne kedves, meg komoly, meg egyszerű történet meg bonyolult történet, öregedésről szóló, szegénységről és kitaszítottságról szóló, több ars moriendi is (az sose egyszerű), de rossz nincs benne egy se. És bármikor is írta, pályája elején, végén, pedig hosszú karrier, mindegyik nagyon sajátos stílusú, amit –valószínűleg az egzotikum és az apróságok iránti vonzódás miatt- Katherine Mansfieldhez tudok kicsit hasonlítani, már ha muszáj, de akár hasonlíthatnám fordítva is, nem hierarchia. Nagyon egyedi, felismerhető stílus és szerintem nagyon modern – a tematikája is, de az is, ahogy végig játszik a vendégszövegekkel és a többnyelvűséggel. Budapest is szerepel egy kelet-európai „roadmovie”-ban, úm. Ritz Hotel, Orfeum, egy Ilonka nevű szubrett és Károly király hazatérése. (Életrajzi ihletésű novella)
Raquel Meller is szerepel! http://moly.hu/karcok/517727, milyen jó, hogy rögtön tudtam, miről van szó :)


Jean ​Rhys a XX. századi angol próza egyik mestere, különös hangulatú novellái is bizonyítják ezt.Dominikán született, az akkori angol gyarmaton, Nyugat-India írásainak gyakori helyszíne, nagyon szeretem a leírásait, az ott játszódó történeteket.Később Európában is élt. a novellákban megjelenik az I. vh. utáni Párizs, London, de még Bécs, és egy villanásra Budapest is.
A szereplők ábrázolásánál érezhetők az életrajzi elemek, ám különleges figurák is megjelennek, sokszor csak hétköznapi helyzetekben, de néha különös szituációkban is.
Nagyon örülök, hogy itt a Moly-on megismertem Rhys műveit!


tgorsy
5.0/5

Az ​első novellákon érződik Maugham hatása, de nem zavaróan. Novellák, összefüggés nélkül, és mégis kirajzolódik az asszony (nem a nő, az asszony. Nem attól lesz valaki asszony, hogy férjhez megy. Most nagyon érzem mi a különbség a nő és az asszony között) élete.
Nincsenek nagy drámák, sírások, hisztik. Csak úgy megtörténik. Veled, általad.
Ilyen az asszony élete. Olyan Maughamos, ironikusan szerető távolságtartással ábrázolva.
Jean Rhys jó író. Nagyon jó.


Véda
4.0/5

Soha ​nem olvastam még Jean Rhys-t. Ezek, elbeszélések voltak egy könyvben. Egyébként bár a cím nem pontos, de tényleg dzsessz volt. De nem az a jókedélyű doo-bee-doo Sinatrától, hanem az a belemélyedős, sodró, mélyre rántó és mélyebbről szóló Miles Davis.


M_Titi
5.0/5

Nem ​igazán vagyok egy nagy novellaolvasó, mert mindig úgy érzem, hogy amikor már magaménak tudhatnám a történetet, az véget ér. Itt viszont, minden egyes történetre kíváncsi voltam.Bár különböztek egymástól az elmesélt sorsok, mégis összekötötte őket a közös hangulatuk, így kicsit olyan volt, mintha egy regényt olvastam volna.
Úgy érzem az angolok meglettek dorgálva az írónő által,de hát minden népre ráfér ez kicsit.
Könnyen lehetett olvasni és gyorsan is tudtam vele haladni. Kifejezetten örülök neki, hogy rátaláltam erre a kis csodára.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók