Ajax-loader

1996-os ​kiadás

Hazánk történelmében a királyok nagy szerepet játszottak – s közülük jó néhány, kiemelkedő tetteivel írta be a nevét a nép emlékezetébe – és a történelemkönyvekbe.
E királymondák irodalmi feldolgozásokból, néphagyományból, történelmi tényekből és az írói képzelet ötvözetéből születtek meg. Az elbeszéléseket népmesei elemek szövik át. Legjellemzőbb rájuk – az igen szép nyelvezeten túl – az életszerűség: a történelmi alakok emberi mivoltukban jelennek meg, a régmúlt korok mindennapjai tárulnak fel a könyv lapjain, s az olvasó bepillanthat a paloták és a kunyhók világába is.
A kötet történelmi személyiségei: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, IV Béla, Mátyás király, II. József, IV. Károly stb., valamint a fejedelem: II. Rákóczi Ferenc, illetve kormányzó-elnök: Kossuth Lajos történelmi szerepe közismert, ez e könyvben olvasható, róluk szóló történetek azonban kevésbé.
A történetek meghatározó eleme az egyszerű emberek bölcsessége, embersége és a hagyományokon alapuló erkölcsi rend. A népi felfogásnak megfelelően a mondabeli uralkodóknak szükségszerűen ezekhez az elvekhez kellett igazodniuk.
Külön erénye a könyvnek egy-egy hazai táj érzékletes bemutatása, valamint a néphagyományokon alapuló város- és falunevek eredetének magyarázata.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók

  • Nem szerepel egyetlen kollekcióban sem.