Ajax-loader

Hol ​volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy folyó. Azt a folyót az ezer évekig mellette élő népek csak úgy hívták, hogy Tisza anya. A Kárpátokból vidáman táncoló lábbal, hegyről völgybe, virágos rétek között, a maga csörgedező nótáira ereszkedik le a tokaji hegykúpig, és dalára számos folyó, patak szalad belé, mitől megerősödik. Tokajnál már mint gondos gazdasszony, minden jóval fölpakolva indul sok száz kilométeres birodalmába, hogy a Dunával összeömölve a tengerig jusson. Ott sem áll meg. A nap tűző sugaraitól felhővé gomolyodva visszajár, hogy fölülről nézze, mit hogy cselekedett. Az ő járása-kelése révén éltek az erre való népek, akiket a Tisza anyaként táplált. Háznak, hajónak, tüzelőnek való fát hordott nekik a saját föntebbi erdeiből. Nádat termett, benne ezernyiféle madarat költetett, s vadat, asztalra valót. Érlelt sokféle gyümölcsöt, adott százféle halat a partjain meghúzódó embereknek.
Ám a Tisza óriási vízi birodalmában az évszázadok során nemcsak a megélés termet meg, hanem a mese is. Sok csöndes téli estén, mécsvilágnál véghetetlen hosszúságban gombolyodott a selyme. Sok egymás után következő nemzedék más bölcsességgel nem bírt, mint a mesék tanulságaival. A mesékben benne lakott az ismeret, számtalan tanítás a megélés lehetőségeiről, a jóságról, a jótettről, a gonoszságról és az igazságról. Az igazság ritka félénk madár. A valóságban alig jutott hozzá az ember, ám vágyódott utána. De csak a mesékben tudott a rajta esett sérelmekért igazságot venni. A mesékben jóvátevődött, ami a valóságban soha. A mesékben a gonosz meglakol a bűnös csúful megfizet, a jóravaló, jó cselekedetű ember megjutalmazódik.
A régi mesetermő rétek ritka szép virágait a kutatók összegyűjtötték a mai és eljövendő olvasóknak. Arany László, Ortutay Gyula, Bálint Sándor, Katona Imre gyűjteményeiben köszönthetjük az egykor vadon termett meséket. A dél-alföldi meseirodalom legtöbbet Kálmány Lajos szegedi papnak köszönhet; ő még személyesen válthatott szót a régen élt mesemondókkal.
E kötettel a Móra Kiadó a Hetedhét Magyarország című népmesesorozatot bocsátja útjára. Az elkövetkezendő kötetek egy-egy magyar tájegység mesekincsének legszebb, legjellemzőbb darabjait tartalmazzák majd.
A Legeltetés a három sárkány pusztáján a dél-alföldi, Szeged környéki mesék gyűjteménye; Tóth Béla gondozásában, Csáky Lajos ihletett illusztrációival adjuk közre.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók