Ajax-loader

Ízes, ​sőt néha vaskos a stílusa Aziz Nesinnek, a néhány év alatt híressé vált török humoristának. A török író, ahogy mondani szokták, nevén nevezi a gyereket, nem kertel, és nem riad vissza a hétköznapok közönséges élményeitől, hőseit sem az előkelők világából válogatja. Legfőbb elbeszélésében, ezekben a hangvételükben trufákat idéző írásaiban, a török városlakókat mutatja meg, a bürokratizmus útvesztőjében bukdácsoló kisembert és a szegény újságírót, szerkesztőt, és nem utolsósorban a környezetet, a légkört, amelyben élnek. Ötletek és események zsúfolódnak egy-egy történetében, és bár ábrázolásmódja néha túl közvetlen és szókimondása számunkra már-már szokatlan, eléri célját, mert megnevetteti olvasóit. Aziz Nesint olvasva, akaratlanul is párhuzamot vonunk a bürokratizmus honi múltjával és még ma is fel-felbukkanó csökevényeivel, el-elgondolkoztat bennünket számunkra ismeretlen-ismerős világból érkező humoros tudósításaival. Írásaiban egy-egy pillanatképben a mai török élet tárul elénk.
AZIZ NESIN:
török humorista 1915-ben született Istanbulban. Életében sok mindennel foglalkozott: volt fényképész, könyvkereskedő és laptulajdonos. Leghosszabb ideig az újságírói pályán dolgozott. Ma is egy török napilap munkatársa. Törökországban mintegy harminc könyve jelent meg. 1956-ban Olaszországban a humor nagydíjával tüntették ki írásait, és azóta művei nagy példányszámban jelentek meg a világ majd minden táján, többek között oroszul, németül és olaszul is.
A török irodalomban a humor és a szatíra hagyomány. Aziz Nesin írásai ezt az élő, egészséges, a maradiság, a szegény emberek életét megnyomorító bürokratizmus ellen irányuló hagyományt folytatják a mai török irodalomban.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók