Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Suba_Csaba
5.0/5

1926 ​Agatha Christie életének legrosszabb éve volt. Április 5-én meghalt szeretett édesanyja, Clarissa. December 3-án pedig csúnyán összeveszett férjével, Archie-val, aki közölte vele, hogy a hétvégét a szeretőjével, Nancy Neele-vel készül eltölteni, akit feleségül kíván venni. Ennek a pénteki napnak az estéjén Agatha hiába várta haza férjét a munkából, nem érkezett meg. Az ekkor már sikeres írónő fogta magát, autóba szállt és eltűnt a világ szeme elől. Másnap reggel kocsiját üresen találták egy füves lejtőn, a főúttól távol, orral a bokrokon fennakadva. A kocsi súlyától a bokrok összevissza törtek, de ezek akadályozták meg, hogy beleessen egy bányagödörbe. Az autóban Agatha szőrmebundáját, megrakott utazótáskáját és jogosítványát találták csak meg, az írónő viszont szőrén-szálán eltűnt.
Agatha eltűnését a család és a barátok rossz előérzettel fogadták, nyilvánvalóan fogalmuk sem volt az eltűnt asszony hollétéről.
A rejtélyes eltűnés egész Angliát lázban tartotta, még civil önkéntesekkel is átkutatták a surreyi dombvidéket. A korabeli sajtó pedig elemében volt, hihetetlen gyorsan kapták fel a sztorit, számtalan spekuláció látott napvilágot. Például a férjet egyenesen gyilkossággal vádolták meg.
Mit tudhat a titkárnő, Charlotte? Milyen levelet tüntetett el a férj, Archie? Mi köze Agatha eltűnéséhez sógornőjének, Nannek? Ezekre a kérdésekre adja meg a választ Jared Cade könyve, ami részletesen bemutatja az eset előzményeit, az eltűnés körülményeit, a korabeli újságcikkekben megjelent információkat, és a legendássá vált eset utóéletét is, egészen az írónő halálig.
Mivel a szerző rendkívül jó ismerője az írónő életművének, így a könyv kitér azokra a novellákra és regényekre is, amelyekben tetten érhető Agatha magánélete. Ezeket a részeket kifejezetten élvezet volt olvasni.
Számomra ez a könyv legalább annyi izgalmat és feszültséget tartalmazott, mint bármelyik Christie-krimi. A könyv végén a függelék részben kronológiai sorrendben láthatjuk az írónő műveit, színdarabjait, az alkotásaiból készült mozi- és tv-filmeket, valamint élete fontosabb eseményeit.
Agatha Christie rajongóknak kötelező olvasmány!


kuliga
4.5/5

Érdekes ​olvasmány volt A. C. életéről, és nem csak arról a bizonyos rejtélyes 11 napról szólt.
Sok könyvének megismerhettem ahátterét, személyes vonatkozásait, bár néha szívtam a fogam, hogy azt én még nem olvastam, de nem volt zavaró szerintem ettől még élvezhető lesz a krimi. Külön díjaztam az Agatha életmű taglalását, jól hasznosítható, ha szeretném elolvasni, megnézni az összest :)


NewL
3.5/5

Szeretem ​az Agatha Christie könyveket, de sohasem olvastam utána az írónőnek. Mivel (mint szerintem mindenkit) lenyűgöznek a rejtélyek, kíváncsi voltam mit írnak arról a 11 “hiányzó” napról, amiről eleve ennek a könyvnek a fülszövegében olvastam először.
A maga módján érdekes, rengeteg ténnyel, és valószínűleg ugyanannyi találgatással megírt történetet olvastam. És mivel ez a bulvárkodás sohasem vonzott igazán, most egy kicsit sajnálom, hogy a kezembe vettem, mert mint a filmszínészek esetében, az íróknál sem az érdekel, hogy milyen az életük, hanem hogy mit nyújt a művészetük.


Krumplicsku
3.0/5

Christie ​fan vagyok, pontosabban a krimijeit szeretem, bár inkább a mennyiség*minőség szorzata az, amitől igazán becsülendőnek tartom a munkásságát, a romantikus könyvein (meg azért pár krimin is), érezni, hogy nem annyira jó, mint inkább termékeny író…
Olvastam már pár életrajzot róla, egyet tőle, meg láttam az eltűnéséről a filmet is, de szerintem egyszerűen nincs annyi az életében, hogy ezt ennyiszer el kelljen, lehessen sütni.. És persze ez is egy full életrajz, nem csak a cím szerinti hiányzó 11 nap…. amiről meg persze nem is sokat tudunk meg (nem is tudom, mit lehetne megtudni :-D? ), leginkább a felmerült teóriákat, barátit, rokonit, rendőrségit, újságíróit, mint a valóságot, hisz ahogy a könyvben is elhangzik Christie sohasem beszélt erről… de egyedül ő tudhatta, hogy mit és miért tett.
Ráadásul, nem is épp a legizgalmasabb, legpezsgőbb stílusban megírt full életrajz ez (nem akarok se rosszindulatú lenni, sem csak erre kenni, de a végén annyi derül ki, hogy az illető úr vm vetélkedőt nyert, ahol az ÖSSZES A.C.-s kérdésre tudta a választ, amiből én úgy sejtem, egy témába bolondult valakiről, és nem profi íróról, újságíróról van szó) És persze a tények is, amiből dolgozott: nem csak senki nem él ma már azok közül, akik a címadó 11 napot átélték, hisz ilyen van, a történteket mégis ki lehet deríteni. De ahogy fent is írtam, meg ő is írja milliószor: a tárgyban mindig is ködösítés volt, ehhez jönnek az ún. szubjektív igazságok (valaminek úgy mesélte az anyukája, hogy…), meg a ferdítések. Ha mindezt nem is az érintettek, de azok leszármazottjai mesélik, hallomásból… és ehhez kiderül az is, hogy a mi írónk a család egyik ágának (nem A.C. lányának, hanem a fogadott lányának leszármazottjaival, azaz A.C. sógornőjének unokájával és annak férjével beszélt.
Mikor meg a regény kb. utolsó harmadához közeledtem, elcsodálkoztam: A.C. élete már erősen közelített a végéhez, de még egy csomó oldal hátra volt… hát mi lesz még ott?
A könyv utolsó negyede gyakorlatilag egy enciklopédia lett (nem tudom, kinek van igénye ilyen szintű A.C. tudásra, talán A.C. vetélkedők felkészítőjén hasznos lehet, hogy tudja, hogy mondjuk az Öt kismalac 1954-es argerntin filmfeldolgozásában ki játszottak és ki rendezte?)
Sajnos, én többé-kevésbé ezen is átrágtam magam, így sikerült az egyik (ha jól emlékszem 1975-ös Éjféltájt feldolgozásról) azt olvasnom a szerző tollából, hogy senkinek, akinek ÉP ÉLETFELFOGÁSA VAN, nem is tetszhetett, a film méltán megbukott. (az illető filmhez nem volt szerencsém, akár még az is lehet, hogy valóban felháborítóan kiforgatta az eredeti történetet, ezért tiltották le a címet, és ezért a szerzőnek ez a nem épp objektív véleménye…. de ugye számos klasszikust dolgoznak fel “felháborító” módon (valakiknek az, másnak meg nem), illetve, ha azt nézem, hogy még az agyon dícsért A.C.`s Poirot és A.C.`s Miss Marple sorozatban mennyi ferdítést követtek el a forgatókönyvírók (nota bene, pont a kedvenc A.C. történetembe, az Éjféltájtba is sikerült Miss Marple beleszuszakolni), akkor nem tudom, mennyiben értelmezhető azon igyekezet, hogy A.C. történeteket csak egy az egyben lehet megvalósítani (pl. nem helyezhető át a cselekmény ideje)


Érdekes ​és igaznak tűnő elmélet Agatha eltűnésével kapcsolatban. Bár, ha belegondolok nem szép dolog AC rajongóként elolvasni ezt a könyvet, hiszen Ő sosem akarta, hogy ezek a dolgokat megtudják az emberek.


altagi
4.0/5

Nagyon-nagyon ​régóta halogattam ezt az olvasást, a gondom az volt, hogy
1. nem olyan nagyon érdekel engem az a 11 nap…
2. ehhez képest ez egy elég masszív kötet.
Egyik pontban sem tévedtem, mert a könyv azon kívül, hogy cirka 4 alkalommal körbefutja a témát, hogy “ja, hát jól eltűnt a Christie nénje, de a kis huncut közben itt-és-itt volt, és aztán meg ezt-meg-azt mondta”; ezen felül valóban nem sokat foglalkozik a címadó időszakkal, hanem egészen igényes és olvasmányos módon ismerteti meg az olvasót az előzményekkel és következményekkel.
A terjedelem valóban indokolatlan, és amit én feltétlenül kihagytam volna, az kb. nettó 50 oldal, ami arról szól, hogy melyik regényben hogyan köszön vissza akármi is Agatha Christie életéből, és egyébként meg ez a regény még arról is szól, meg a gyilkos kicsoda.


mosolytó
3.0/5

Másra ​számítottam. Vagy legalábbis a teljesen végigvett életrajza nem érdekelt Agathának – hiszen azt már olvastam párszor. De magával a tizenegy nappal sem vagyok megelégedve. A végén azért a könyveinek jegyzéke és minden más összerendezése hasznos.


kkolos
4.0/5

Hiteles…….


Zsaklin
4.0/5

Érdekes ​kis könyv, az biztos. Jó hosszú ideig húztam az olvasását, de nem baj :D
Nem tudom, hogy mennyire hiteles a sztori, de számomra elég meggyőző volt. Tetszett, hogy megtudtuk regényeinek a hátterét is, és hogy – mint a címben is írva van – lehullt a lepel a nagy titokról. Őszintén szólva, nagyobb meglepetésre számítottam, mert elég kézenfekvő volt a megoldás, Agatha heves titkolózása az esetről tette nagy szenzációvá az eltűnését. Sajnáltam szegény nőt, nem volt túl boldog élete…
Mindenesetre örülök, hogy sokat megtudhattam a világ legjelesebb krimiírójáról.


meseanyu
4.0/5

Nem ​tudom mennyire hihetőek a könyv állításai (Laura Thomson legalábbis megcáfolja egyes elemeit Agatha Christie életrajzában), mindenesetre nem bánik kesztyűs kézzel szegény Agathaval.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

45.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók