Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


mcgregor
5.0/5

Nagyon ​jó értékeléseket olvastam a könyvről és felkeltette a kíváncsiságomat. És bár ez egy sorozat második része, azt gondolom, hogy magában is olvasható, az elhelyezett utalások az első kötet történéseiről elegendőnek bizonyultak a megértéshez (és egyben egy leendő olvasáshoz is). Gregor Man űrhajós – aki egy Földhöz hasonló, de távoli bolygón, egy alacsonyabb technológiai szinten álló (kicsit a sumérra hajazó) társadalomban, a Földre visszatérő társai által kényszerűen hátrahagyva egy városállam vezetője lesz – önmagában is érdekes figura. Igazi humanista, aki jó és releváns kérdéseket tesz fel a hatalom természetéről, a civilizációk egymásra hatásáról, a háború és a kereskedelem törvényszerűségeiről, a szövetségek és a riválisok közti határvonalról, vagy az átadott technológiai tudásból fakadó össztársadalmi következményekről. Bár egy másik bolygón játszódik, mégis a Földön megtörténtekhez hasonló (szinte alternatív) történelmi regényt olvasunk, de a sci-fi jegyek is megmutatkoznak. A világa pedig olyan sajátos hangulatot áraszt az idegen népekkel, a felfedezésre váró kontinensekkel és területekkel, ami anno történelmünk korai felfedezőit is elvarázsolhatta, és a “fehér foltok” fáradhatatlan feltáróivá emelte őket. Az egyidőben teljesen eltérő fejlettségi szinten álló népek sora az archaikus (paleolit és neolit kultúrájú) törzsektől az ókori városállamokat és birodalmakat idéző hatalmakon át a szinte középkorit idéző társadalmakig egy bűvös kaleidoszkópját adják az emberi fejlődés lépcsőinek. Maradandó olvasmányélmény.


marschlako
5.0/5

Vagy ​bele kell nyugodnunk, hogy a valóság ebben a világban igazságok és véletlenek ismeretlen arányú keveréke, amit egy vak és süket óriás rázogat fületlen cserépkorsóban?

Mindig is gondban voltam, melyik kötetet szeretem jobban, s ezt úgy szoktam feloldani, hogy mindig azt, amelyiket éppen olvasom. De talán nem is kell sorrendet felállítani, hiszen két annyira különböző könyvről van szó, mindegyikben más fogott meg. Kétségtelen tény, hogy a Távoli Tűz sokrétűbb, nagyobb ívű történetet ír le, de Nogo {{és az őserdei/folyami road-movie}} miatt A Viking visszatér mindig is feledhetetlen marad számomra.

Miként a Távoli tűz is. Mindig is szerettem az ókori történeteket – játszódjanak a Föld bármely pontján -, sőt, magam is előszeretettel találtam ki idegen bolygók népeinek történelmét, melyet térképekkel is gazdagon illusztráltam, s talán éppen ezért komoly előnnyel indultak azok a könyvek, melyekben térkép is volt a történethez mellékelve, hiszen ezek előrevetítik a barangolás ígéretét. A Távoli tűz mindezt be is váltja, hiszen Avana népe bejárja a kötethez mellékelt térképet, sőt még azon túlra is tekinthetünk.

Mindehhez persze hozzá jön még egy zseniális történet, egy tépelődő, lelkiismeretére hallgató, égből jött Isteni Úr, aki a földi technológia (és a demokrácia) vívmányaival igyekszik segíteni népe fejlődését, s közben megőrizni a békét. Hogy ez mennyire sikerülhet neki, az már egy másik, érdekes kérdés. Mindenesetre, ha lehet, ebben a történetben még jobban megszerettem Gregor Mant, aki több ezer évnyi előnyével együtt sokkal esendőbb, sebezhetőbb, emberi karakterré vált annál, mint amilyen az előző kötetben volt. De nem csak az ő személyét szerettem nagyon, hanem az egész világábrázolást, elsősorban a déli part városállamainak mindennapjait – főleg persze Avanáét -, s azt a fantasztikus történetet, melyet e köré épített Zsoldos Péter.


J_Goldenlane
5.0/5

Istenkirály ​vagy Babilon városában – mihez kezdesz vele?

Az a szép a sci-fiben, hogy efféle kérdéseket nem csak feltehet, de teljesen konkrétan meg is válaszolhat. Gregor Man űrhajós egy nem is túl távoli jövőben, és egy, a Földhöz kísértetesen hasonló, de elmaradottabb civilizációjú bolygón hagyják a tásai, mert sebesülése miatt nem élné túl a visszautat. A következő űrhajóra pedig, ami hazaviheti, hosszú éveket, évtizedeket kell várnia, és ezt az időt egy ókori szinten álló városállam vezetőjeként éli végig. (Ezt a várost első olvasásra a Közel-kelet nagy, ókori városaihoz hasonlítottam, a folytatásokat olvasva meg inkább az aztékokkal állítottam párhuzamba, de végül is mindegy. Avana egy ismerős város egy idegen bolygón.)

És itt merül fel a kérdés, amivel gondolom, mindenki eljátszott már képzeletben; mit csinálsz, ha egy városnyi elmaradott szinten álló embert vezethetsz megkérdőjelezhetetlen teljhatalommal?

Gregor Man humanista választ ad. Úgy érzi, felelősséggel tartozik értük, és megpróbálja jobbá tenni az életüket. Leginkább technikai újítások bevezetésével, kereskedelmi kapcsolatok építésével, orvosi tudásának átadásával, és ez egészen jól megy neki. De ezen újítások társadalmi változásokat is magukkal hoznak, és itt válik igazán nehézzé és veszélyessé a feladat. Mert a város arisztokratái és nincstelenjei egyaránt örömmel fogadják az életüket megkönnyítő technikai fejlődést, ám senki sem érti, hogy növekvő erejüket kihasználva miért nem igázzák le a szomszédokat, hogy csak egy kérdést vessek fel azok közül, amit az istenkirálynak meg kell válaszolnia.

A kötet a Gregor Man-trilógia második része, de én ezt olvastam először, és mindenkit megnyugtathatok, értettem (és élveztem) minden sorát. Ha valaki a tökéletesség híve, akkor azért javaslom, hogy kezdje az elején a trilógiát, de mondom, a kötet magában is megállja a helyét.

Tiszta szívvel ajánlom sci-fi kedvelőknek, történészeknek, és minden más menthetetlen álmodozónak!


csartak
5.0/5

Ennek ​a regénynek először a címe ragadott meg, sokat ígérő volt, olyan elvágyódó: Mi is az a távoli tűz? De aztán furcsán alakult a viszonyom vele. Első negyedében csak forgattam, mi végre az ez sok név és város, kik ezek az emberek, mi ez sok elbeszélés? Aztán azt vettem észre, hogy folyton agyalok rajta, olvasni akarom, végül álmodtam vele, Avana tengerparti utcáit járom.
Zsoldos érdekes fantáziavilágot teremt fantázialények nélkül. Azt az érzést kelti, hogy egy letűnt korba pillantunk bele, mégpedig a társadalom és kultúra fejlődésébe. A nagy csaták, hódítások és a cserekereskedelem, a városállamok történetébe. Történelem íródik le a szemünk előtt, ami mégsem valódi, és ez adja meg a különlegességét, semmi sem szabhat határt a fantáziának. Mindezt olyan látomásszerű aprólékossággal, erős képi világgal, töményen átadva, egybefüggő vízióként.. csak csodálni tudom.
Délután van, amikor befejezem a könyvet. Ha kinézek az ablakon, parkolót, autókat, siető embereket látok. De volt egy másik világ, az emberiség hajnalán, ahol valaki agyagtáblára írta a történelmet. És ezt jó volt elolvasni.


Bazil
5.0/5

Négy ​és fél csillag volt ez majdnem a végéig, de aztán a vége, az mindent vitt!*
Tehát annyira nem voltam elájulva, mint amekkora kultusz övezi ezt a könyvet. Talán kicsit szerteágazó a történet, rengeteg személy és helyszín nevét kell megjegyezni, rengeteg alakot mozgat és sok-sok év után térünk vissza némelyikhez. Még jó, hogy e-bookban olvastam és mikor homlokráncolva néztem némelyik nevet, hogy ki is ez?, akkor csak rákerestem, és voilà. Ilyen ez a modern technika.
Aminek nagy szerepe van a történetben is. Itt ugyan csak az eleje, meg a vége tudományos meg fantasztikus, a történet nagy része szimplán csak történelem. Az emberiség történelme. Jó, momentán nem a Föld nevű bolygón, de egy hasonlón.
Jó, hogy megíródott, és még jobb hogy olvastam. Elképzelni sem tudom, mi jöhet a harmadikban?

*Először csak annyit akartam értékelés gyanánt, hogy: Isteni! Uram. De ezt csak az értheti, aki olvasta, így kicsit megembereltem magam.


KingucK
4.5/5

Életem ​folyamán nem igazán jutott el hozzám Zsoldos híre, ez részint az én hibám, mert eddig nem sok sci-fit olvastam. Viszont egy ekkora mértékű és tehetségű magyar író miért nincs jobban benne a köztudatban?!
Visszatekintve a három regény közül ez a rész fogott meg a legjobban.
Azért nem kapott maximális csillagot, mert túl sok minden volt bezsúfolva a történetbe, ezért néhol nem is haladtam olyan gördülékenyen.
Egy zseniálisan felépített alternatív történelmet láttam egy ismeretlen bolygón, kicsit belülről és kicsit felülről nézve.
Ajánlom mindenkinek!


Isley
5.0/5

Míg ​elődje, A Viking visszatér egy ízig-vérig izgalmas túlélő kaland egy barátságtalan, kannibál előemberektől és vadállatoktól hemzsegő fullasztó dzsungeli világban, addig a Távoli tűzben Gregor Man már olyan partra ér a Gáma bolygón, ahol kozmikus szinten már inkább csak pillanatokkal vannak lemaradva az ottani tengerparti népek a XXV. századi Földhöz képest. Ez a kozmikus pillanat objektíven évszázadokban mérhető, a kulturális különbség mégsem teszi lehetetlenné a kommunikációt és a közeledést egymás irányába, hisz az ókori városállamok szintjén állhatnak. Ami zseniálissá teszi a regényt az az, hogy Gregor Man harminc évig tartó Avanában tartózkodása során megannyi tettével járul hozzá választott városa és hazája kiemelkedéséhez, ami a földi ember nemcsak hangoztatott, hanem rengeteg mesterség, különböző városokkal való kapcsolatfelvétel, szakértelem, oktatásreform, eszközhasználat-fejlesztés együttes eredményén keresztül bemutatott intelligenciájának köszönhető. Avana felemelkedése Gregor, vagy inkább az égből jött Isteni Úr regnálása alatt ragyogóan szemlélteti, hogy egy ember hatása meddig terjedhet ki, milyen az igazi hatalom, ami nem öncélú, és komplett kontinens soha nem látott felvirágzását eredményezheti. Így a Távoli tűz miközben tényszerűen sci-fi regény, de legalább ennyire epikus történelmi regény is.


AOD
4.5/5

Hiába ​egy trilógia középső kötete, önállóan is olvasható, az előzményekre lehet következtetni ahol kell.
Bár nem a klasszikus értelemben vett sci-fi, mert egy másik bolygón járunk, de mintha időutazást tettünk volna a földközi-tengeri városállamokhoz, egy mai író teljesen máshogy aknázta volna ki a lehetőséget.
Gregor Man végig szimpatikus volt, át lehetett érezni a dilemmáját ami a tudás átadás felelőssége miatt érzett.
Jól öregedett a mű, egyedül talán a nők teljes hiányán érződik a kora. {{Kb a harmadánál feltűnt, hogy semelyik szereplőnek “nincs” családja, sosem említik feleségüket, gyereküket, illetve gyakorlatilag egyetlen női szereplő van a történetben.}}
Mindenképp pótolni fogom az első és a harmadik rész olvasását.


mongúz
5.0/5

Nehéz ​rá szavakat találni. A hátlapon nagy történelmi regényekhez hasonlítja valaki ezt a regényt. Ez jogos is, tényleg olyan. De méginkább: ez valóban egy történelmi regény. Elhanyagolható részletkérdés, hogy egy kitalált világ történelméről szól. Ez pedig Zsoldos zsenijének köszönhető. Elképesztő, hogy mennyire aprólékosan és részletesen végiggondolt, kidolgozott álvalóság ez. Bámulatos és megdöbbentő, hogy az író minden egyes esemény és részlet következményeivel gondolt és azokat mindenre kiterjedően kidolgozta. Mintha tényleg egy múltbeli eseményt írna le, hiszen akkor természetes lenne, hogy tökéletesen látja az egyes részletek következményeit. Csak itt az van, hogy az egészet ő találta ki, hogy ezek az események csak az ő fejében léteztek. Érted…?!
Azonban nem csak egy eseménysorról szól ez a regény, hanem arról is, hogy hogyan lesz az eseményekből történelem, illetve, hogy az utókor a rendelkezésre álló hiányos leletekből, valamint a töredékes és szubjektív írásos emlékekből a legnagyobb valószínűséggel teljesen téves következtetésre jut. Hogy valószínűleg az általunk ismert legtöbb történelmi tény – még a legutóbbi időkre vonatkozóan is – egészen egyszerűen csak nem úgy volt.


zamil
5.0/5

Az ​író ott folytatta, ahol az előző résznél abbahagyta Gregor Man életútját, aki a bolygón ragadt.
A Gáma egy egyedülálló bolygó, ahol több, különböző fejlettségi szinten, kulturális szinten, léteznek egymás mellett civilizációk. Már találkoztunk az ősközösséggel, most megismerhettük az ókor városait (akik néha a görög városállamokat idézték nekem, a maguk viszálykodásaival, harcaival), és a vörös hajúakat.
Főhősünk, aki sokkal fejlettem civilizációból származik, rányomja a maga kézjelét Avana város életére, és így egy emberöltönyi történelem részese, irányítója lesz. Szinte felgyorsítja a fejlődést, hisz csak a történelem órákra kell visszaemlékeznie, de ez a fejlődés sem érheti el a, másik kontinens uralkodó népét, a vörös hajúakat, akik csak idő kérdése és hódító szándékkal megérkeznek. Szépen felépített történet, tele csemegével, fordulatokkal. Zsoldos Péter nem az az író, aki a karaktereket pátyolgatja, ha kell kegyetlenül kiírja, egy egyszerű mondattal. (Nekem személy szerint Nogo elvesztése ilyen volt.)
Eddig a sci-fi hiánya miatt nem volt öt csillagos a könyv, de akkor az utolsó résszel mindent megváltoztatott. Hatalmas húzás, le a kalappal.
Külön öröm volt számomra, hogy az első kiadás van meg, ami még kisebb illusztrációkkal is meg van tűzdelve. Emelt az olvasási élményen.
Összességében azt kell mondjam aki kedveli a sci-fi, fantasy műfajt, annak el kell olvasnia.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

7.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók