Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Miss ​Marple ezen szereplése a harmadik regénye volt, eredetileg 1942-ben jelent meg. Több, másik történetben szereplő karakter is újra feltűnik benne, például a Bantry házaspár, Melchett ezredes és Slack nyomozó a helyi rendőrségtől, és persze Sir Henry Clithering, a Scotland Yardtól.
Legalább három szálon bonyolódik a történet, tele van rejtett humormorzsákkal, például, amikor Slack kárára, háta mögött poénkodik mindenki.
Nekem az a kiadás van meg, amelyik a Geraldine McEwan által játszott sorozat egyik részét képezi, így a sorozatbeli szereplők is beszámolnak pár oldalon a karakterükről. Nagyon izgalmas kiegészítő volt olvasni róluk, a kötetben mellékelt fotók mellett, hogy például mi alapján döntöttek Miss Marple ruháiról, vagy hogy mennyire legyen Mrs Bantry kisminkelve, felékszerezve.
5 csillag.
(kapcsolódó blogbejegyzés:
https://czenema.blogspot.com/2019/06/miss-marple-nyomoz-es-hercule-poirot.html )


tide
4.0/5

Ez ​a második Miss Marple regény, az előző novellás kötetben szépen kidolgozott környezetben, onnan jól ismert szereplőkkel. Még nem 100%, de már majdnem az igazi.

A könyvhöz írt Előszó igen érdekes, egy az egyben idemásolom. (Sokat mond az írónő módszeréről.)
“There are certain clichés belonging to certain types of fiction. The “bold bad baronet” for melodrama, the “body in the library” for the detective story. For several years I treasured up the possibility of a suitable “Variation on a well-known Theme.” I laid down for myself certain conditions. The library in question must be a highly orthodox and conventional library. The body, on the other hand, must be a wildly improbable and highly sensational body. Such were the terms of the problem, but for some years they remained as such, represented only by a few lines of writing in an exercise book. Then, staying one summer for a few days at a fashionable hotel by the seaside I observed a family at one of the tables in the dining room; an elderly man, a cripple, in a wheeled chair, and with him was a family party of a younger generation. Fortunately they left the next day, so that my imagination could get to work unhampered by any kind of knowledge. When people ask “Do you put real people in your books?” the answer is that, for me, it is quite impossible to write about anyone I know, or have ever spoken to, or indeed have even heard about! For some reason, it kills them for me stone dead. But I can take a “lay figure” and endow it with qualities and imaginings of my own. So an elderly crippled man became the pivot of the story. Colonel and Mrs. Bantry, those old cronies of my Miss Marple, had just the right kind of library. In the manner of a cookery recipe add the following ingredients: a tennis pro, a young dancer, an artist, a girl guide, a dance hostess, etc., and serve up à la Miss Marple!”


Nekem ​ez most tetszett. Van, aki elég kiagyaltnak találta a történet bizonyos részeit, de szerintem ez az átgondoltabb krimik közé tartozik. Az A.C.-könyvekben mindig lehet találgatni, hogy melyik sémát használja az írónő ezúttal, és ez alapján ki lehet totózni a gyilkos személyét. Ez külön egy izgalmas játék annak, aki szereti az ilyesmit. Ezúttal nem is volt olyan egyszerű a képlet, úgyhogy számomra izgalmas volt. Miss Marple-t pedig egyre jobban szeretem. Jó kis krimi, főleg egy nyugis hétvégére.


Ez ​volt az első Agatha Christie könyvem, amit originál nyelven olvastam, de meglepetésemre nem bizonyult valami nehéznek :) Miss Marple bűbályos volt, mint mindig, a megoldás pedig megint egyszer bebizonyította, hogy esélyem sem lenne a nyomozói szakmában (bár az eddigi krimikhez képest nem is tippeltem olyan nagyon rosszul :) ).


nalla
5.0/5

Miss ​Marple az örök kedvenc!


Annie_Miller
4.0/5

Ez ​a könyv volt a legelső angol nyelvű olvasmányom, és az első Christie-könyv, ami a kezembe akadt. Azért az bámulatos, hogy Miss Marple a regény feléig csak maszatol, majd az utolsó 30 oldalon ripsz-ropsz megoldja az ügyet, amelyen több nyomozó is dolgozik párhuzamosan.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

6.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók