Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


aram76
5.0/5

Gyengéim ​a történelmi regények. Ebben megkaptam mindazt, amit szeretek az ilyen könyvekben. Valós történelmi szálra felfűzött történet, benne korhű megjelenítése az eseményeknek, emberek életének. Oké, hogy a párbeszédek, pillanatnyi érzések a megtörtént eseményekből ihletett kitalációk, de mindig csak pont annyi, ami még hihetővé teszi az alap történetet. Szerettem, jó volt.


Heruska
4.5/5

Lenyűgözött ​a korabeli világ bemutatása, hogy mennyire egyszerűek voltak az emberek. A történet maga tetszett, bár voltak benne jelenetek, amikkel nem értettem egyet. A borító gyönyörű, már csak ezért is megérte elolvasni. Kíváncsi vagyok a folytatásra :)

Teljesen átéltem ennek az asszonynak az életét olvasás közben.Hihetetlen,hogy min megy keresztül,mégis megtalálja a maga lelki megnyugvását.Csodálatos nő lehetett akkor is,ha a könyvben leírtak csupán töredéke valóságos is.Katrine,egyszer még visszatérek hozzád.


anesz
4.5/5

borító: ​5
tartalom: 4
szereplők: 4
stílus:4
élmény:4
mondanivaló: 5

Lehetetlen, hogy ne hasonlítsam össze a könyvet a Fortuna mosolyához, amit múlt év végén olvastam, mert ugyanakkor játszódik és a szereplők is átfedik egymást. Nagy kedvencem Gabla műve, és ott John és Katherine mellékszereplők voltak, persze fontos szereplők, mégis többet kaptam belőlük, mint itt, ahol főszereplők, és ott a történelmi háttér is jobban kidolgozott volt. Ezért a fél csillag levonás.
Nekem nagy üzenet volt, hogy hogyan fogja vissza magát valaki és maradjon a helyén egy olyan tehetség, aki többre is hivatott lenne, jobb vezetője lenne a népének. Mégis hűséges és képes a hatalomvágyát visszafogni, ezért nagyon tisztelem és csodálom Johnt, akit utólag azért megjutalmazott a történelem. Katherine jellemfejlődése pedig megsüvegelendő. A kapcsolatuk varázslatos. Sokáig tartott amíg rászántam magam az olvasására, de megérte.


Dr_Szöszi
4.5/5

A ​könyv minkét részének olvasása közben úgy éreztem, mintha visszacsöppentem volna a középkorba. Teljesen beleéltem magam az adott korba, szinte együtt éreztem a főhősnővel. Továbbá jó volt, hogy tényleg valós eseményeken alapul, ezáltal nagyon hiteles az egész mű. A történet folyása elég lassú volt, de persze ettől a könyvtől nem is váható el, hogy nagyon akciódús legyen.


Calendula
4.5/5

Tetszett, ​hogy korhű volt, olyannak mutatta a középkori Angliát, amilyen valójában lehetett. A történetet is szerettem, mindig érdekes valós történelmi alakokról olvasni. :)


tamikasipke
4.0/5

Nehéz ​ezt a könyvet önmagában értékelni, mivel eredetileg a második résszel együtt egy könyv, de megpróbálom.
Olvastam már kb. másfél éve, de akkor valahogy nem ütött akkorát, most viszont – talán jobb hangulatban voltam hozzá – így nagyon tetszett.
Kis történelem, kis romantika, és egy összességében egész jól megírt történet (ami nagy részben valós is).
Aki szereti a történelmi romantikusokat, annak kötelező darab ez a klasszikus regény.

Teljes értékelés a második rész után! :)

A könyv második része inkább történelmi volt, mint romantikus, és nagyon jó képet festett a Wat Tyler féle felkelésről. Az első könyvnél már kutakodtam a wikipedian, szóval a befejezés nem volt ismeretlen számomra, mégis az írónő nagyon jól megírta Katherine vívódását és végül magára találását.
Jó kis történet volt. :)


MezeiMarcsi
5.0/5

Értékelés ​a 2. rész után.

Mindkét rész tetszett.Kerek lett a történet.Az első részben a főszereplő még fiatal, és naív, de a 2. részben egész jól kialakult a személyisége,és amennyire tehette,önálló életet élt, önálló döntéseket hozott. Mielött még meguntam volna a törénelmi dolgokat,már váltott is,és a szerelem kapott főszerepet.Még mielött romantikus regénnyé lépett volna elő,ismét váltott a történet. Tetszett. Teljesen beleéltem magam,és amikor éjjel a legvégénél tartottam,teljes csend volt, szinte hallottam a szívem dobogását,és szorítottam a happy end-ért.
Ami még nagyon fontos,történelmileg nagyon hiteles.


Nagyon ​tetszett :-D – a fél pont levonás csak amiatt hogy olyan lassan indult. Egyébként tényleg olvastatja magát. Jó volt, na.

Mindenképpen érdemes elolvasni hiszen az első kötet sok kérdést hagyott maga után: vajon mi lesz Kat további sorsa – az egy csillag levonás azért jár, mert kevésbé volt lebilincselő mint az első.


Rooxy
4.5/5

Egyik ​kedvenc műfajom a történelmi regény, és ez az egyetlen, ahol a szerelmi szál sem zavar annyira. Valahogy csak még jobb lesz tőle az egész regény, pedig egyáltalán nem vagyok oda a romantikus könyvekért. Ez a történet magáva ragadó volt, végig azon a sok-sok oldalon keresztül. Lehet hogy a leírások olykor soknak tűnnek, de a többi rész maximálisan kárpótol érte. Letehetelen, szórakoztató, olvasmányos.


Ez ​egy jól megírt, nagyon is élvezhető történelmi regény. Középpontban két történelmi személyiség helyezkedik el: John of Gaunt, Lancaster hercege, (III. Edward angol király fia) és Katherine Swynford de Roet, Lancaster herceg szeretője, majd életük vége felé: a felesége. A XIV. századi Anglia a regény színtere, így számtalan izgalmas esemény forgatagába kerülünk a szereplők által. Mivel John of Gaunt fontos pozíciót foglal el az udvarnál, miközben Katherine szinte végig távol marad a közszerepléstől, a történések politikai megközelítését a herceg szemszögéből látjuk, Katherine sorsának alakulása pedig lehetőséget nyújt arra, hogy a másik oldalról, a köznép szemszögéből is lássuk az eseményeket. A regény azon részei, amelyekben Katherine sorsát követjük nyomon, sokkal egysíkúabbak, lassúbbak, és egy sokkal inkább körülhatárolt térben zajlanak; viszont Lancaster herceg élete egy tágabb képet és egy fordulatosabb eseménysorozatot tár elénk. Ezért is éreztem úgy, egyfelől, hogy a regény első kötete valahogy kevésbé érdekesebb és a cselekmény is lassan halad előre, míg a második kötetben minden felgyorsul és egyik váratlan fejlemény követi a másikat. Másfelől, többször is eszembe jutott, hogy a könyv igazi főszereplője John of Gaunt, Katherine csak „ott van” mellette, már amikor. John esetében a közszereplése van előtérben, Katherine-nél pedig a lelkivilága. Ugyanakkor jobban belegondolva ezek az ellenpontok és hangsúlyok teszik egyszerre kiegyensúlyozottá és összetetté a regényt. A szerelmi szál, bár fontos része a regény konstrukciójának, szerencsére nem nyomja el a többi elemet. Ott van a szemünk előtt a két főszerepelő kapcsolata, annak alakulásának minden mozzanatát egészen közelről végigkövetjük, de semmi sincs túlzottan kiemelve, elemezve, vagy túlromantikázva. A megfelelő helyet foglalja el a regény gazdaságában, ami – mint említettem- történelmi regény, és ehhez is tartja magát.

Amennyire én utána olvastam, a szerző hűen követi a történelmi eseményeket, jól visszaadva a XIV. századi angol társadalmi környezetet, melyet egész komplex módon mutat be, hiszen a királyi udvartól, a kialakuló londoni polgárságon át, egészen a jobbágyok életéig, minden közeget megismerhetünk; a történelmi események politikai megközelítését – a mellékszereplők kidolgozottságának köszönhetően – több szemszögből is megítélhetjük. Vallási konfliktusok, felkelés, háború és diplomácia, udvari intrikák: a szerző mindezt érdekfeszítő módon tárja elénk.

A karakterek kidolgozása is nagyon jó. A főszereplők esetében, Katherine az, aki több átalakuláson is végigmegy, miközben nyilván vannak alapvető személyiségvonásai, amelyeket végig megőriz. John személyisége már egy kialakult felnőtt államférfi személyisége, amikor megismerjük, és ő nem sokat sőt, egyáltalán nem változik a regény során, de ez nem is zavaró: ő egy amolyan biztos pont, akár politikai személyiségként tekintünk rá, akár magánemberként. A regény egyik nagy csábereje számomra az volt, hogy több mellékszereplőt is – akik szintén történelmileg valós személyek – közelebbről megismerhettem, hiszen az írónő minden lehetőséget kihasznál, hogy szerepeltesse, vagy megemlítse őket, ott ahol módja van rá, vagy ahol a történet megköveteli. Így például, egész intim közelségbe kerülünk Geoffrey Chauserrel és házasságával Katherine nővérével, Phillipa de Roet-tal (mellékesen megjegyzem: emiatt kezdtem el olvasni a Canterbury meséket, mert nagyon megtetszett Chaucer személyisége, és kíváncsi lettem, miket is ír). Chauser verseiből olvashatunk idézeteket a regény szövegében, vagy egy-egy fejezet mottójaként, és szerintem ez is nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a szerző tapintható távolságba hozza a kor hangulatát. De más mellékszereplők is jelentős helyet foglalnak el a regényben: a király és a szeretője, akinek nagy befolyása van az események alakulására is, a király többi fia, Lancaster herceg testvérei, Lancaster első és második feleségei vagy az 1381-es felkelés vezetői, mint például Wat Tyler.

Összességében elmondhatom, hogy kellemes időutazás volt számomra a regény elolvasása, sok új ismeretet szereztem, miközben kiélhettem azt a vágyamat, mely mindig elvisz a történelmi regények felé, hogy betekinthessek a kulisszák mögé. A történelmi regény műfaj kedvelőinek tudom ajánlani; úgy gondolom, nem fog senkinek csalódást okozni.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

19.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók