Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Bazil
4.0/5

A ​háromnegyedes ritmus meg a polka-vágták bűvöletében teltek az utóbbi heteim, legalábbis, amikor a könyvet a kezembe vettem.
Még Újévkor – persze a bécsi újévi koncert hatására – kezdtem bele a könyvbe, mert… meglepődve vettem észre, miközben a koncertet néztem, hogy nekem ez határozottan tetszik. Lehet, hogy lenyűgöztek a külsőségek, a díszletek, a bevágott jelenetek, de… azért csak a zene a lényeg. A keringők sodrása, a polkák vérbő, szilaj rohanása, a hagyomány, a stílus, az elegancia… És a végén a Kék Duna, meg plusz ráadásként a Radetzky mars!
Szóval a Strauss dinasztiáról szerettem volna többet megtudni, meg egy kis Monarchia-hangulatért is ácsingóztam, aztán… eleinte nem nagyon kaptam meg ezeket.
Különben is gyanúsak nekem ezek a dupla-szerzős könyvek, főleg, ha szépirodalomról van szó. Mert ki a felelős a terjengős, túl-részletezős stílusért? És ki a ludas abban, hogy a zeneműveket, ami mégiscsak a lényeg – csak címek mentén, érintőlegesen kapjuk meg? Hogyan osztják meg egymás között a szerzők a szöveget? Én írom a párbeszédeket, te meg a leírásokat. Én írok az öreg Straussról, te meg a fiatalabbról. És ki írt a többiekről?
Aztán csak-csak belerázódtunk – írók meg én, és úgy a felétől – lehet, hogy szerepet játszott ebben az is, hogy Strauss felvételeket hallgattam olvasás közben, – elkezdett sodorni magával a történet. Persze továbbra is voltak lagymatag elkalandozások a fő iránytól, de mindig követte ezeket az unalmasabb részeket egy-egy csúcspont, például jött az An der schönen blauen Donau, majd később a Denevér keletkezésének leírása, nem is beszélve a Cigánybáró Jókai kötődéséről – és ezek kellő kitartást adtak a többihez.
Kicsit nehezen adta meg magát a könyv, de aztán egyszer csak én adtam át magam a hangulatának, a könyvben felhalmozott rengeteg tárgyi tudásnak, bár az irodalmisága talán nem tökéletes, kissé lazán szerkesztett, kissé csapongó, kissé túlbonyolított.
De a legfontosabb, hogy számomra eddig ismeretlen Strauss darabokra irányította a figyelmemet. És ez éppen elég. Mert azért végül is: a zene a lényeg!


Minka
4.0/5

A ​keringő és a Strauss-család regénye – A keringő megjelenéséről és fénykoráról nagyon részletes képet kapunk ebben a könyvben, de sajnos a Strauss család életéről ezt már nem mondhatom el. Felületesen megírt regény ebből a szempontból. Sajnálom, mert többet érdemelt volna a család. Az adatok megvoltak, az írók rendelkezésére álltak, mégis úgy döntöttek, hogy elég, ha a függelékben közlik. Ezt leszámítva fantasztikus könyv.


Még1Fejezet
4.5/5

Amellett, ​hogy fantasztikus zenészekről/zeneszerzőkről szól, akik igazán maradandót alkottak, elbűvölő a regény légköre, a hiteles korrajz – itt-ott történelmi utalással – és nem lehet megállni, hogy ne a youtube-on köss ki Strauss-okat keresgélve:)


milcsi
4.0/5

Nagyszerű ​rajz a XIX.sz. Bécsről és a Monarchiáról. Nagyon jó ahogy leírja az előzményeket, és a keringő virágkorát. Végigkíséri a család történetét, és emellett a monarchia tündöklését és bukását. Tetszett, hogy bepillantást kaptunk a színház életébe, az impresszáriók harcába, de leginkább ifj. Johann Strauss embersége.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.3
átlagos pontszám i
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók