Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Lali
5.0/5

Nekem ​eddig ez a legjobb könyv a Gordianus sorozatból (időrendben olvasom elölről).
Mondhatnám, hogy ínyencként csettintek, ha jellemezni akarom.
Ez az eddigi “legkrimisebb” történet a sorozatban, kellő kalanddal, történelemmel és emberábrázolással megspékelve.
Nekem az külön jólesett, hogy sokszor előre lehetett érezni a végkifejleteket, de úgy, hogy erre igazából közvetlen utalás nem történt. Hogy egy kicsit bevont minket ezzel a történetbe, mintha valahol együtt mesélnénk.
Rég olvastam ilyen jó kalandkrimit, csak ajánlani tudom a szórakozásra, kikapcsolódásra, izgalomra és művelődésre vágyó molytársaknak! :-)


Habók
4.5/5

Megint ​alig krimi, de megint ókori Róma. (Ámbár az a krumpligombóc… és Clodius hívei, mint huligánok…) És tökéletes érti és félelmetesen leírja a tömeghisztériát. Nyomozás kevés, csak történnek az események, amiket Gordianus vagy hallgat, vagy személyesen megtapasztal, de ezúttal csaknem a könyv feléig inkább csak sodródik. Minimális nyomozás csak azután történik, viszont a szilánkok összerakása már (Poirot-módszerrel) zseniális. Az viszont új, hogy nyomozásának, illetve a nyomozás eredményének szinte semmi hatása – a történelem csinálja saját magát. (Talán ezért tetszettek jobban Gordianus családi életének részletei – no, azok a helyükön voltak.!)


tgorsy
4.0/5

Ha ​csak krimi lenne, fél csillagot se adnék rá. Gondolom Saylor a nyomozást csak fedő sztorinak szánja az ismeretterjesztéshez. Annak viszont zseniális.
Kaptunk egyszer egy naptárt, amit Pompei romjai díszítettek, s minden képhez volt egy hajszálvékony fedőlap, ezt ha ráhajtottad, akkor az ókori Pompei, “eredeti” képét láttad. Ilyen ez a könyv. Róma a legapróbb részletekig.


Hollóhát
4.0/5

Végre ​egy jobb rész, a Catilina rejtélye után már kezdtem elveszíteni a reményt… Persze az elnyújtott bírósági tárgyalást most se lehetett megúszni – #hőbölgő ökölrázás Cicero irányába#. A nyomozás tekintetében nem kell nagy dolgokra számítani, a megoldás viszonylag kézenfekvő, összességében mégis kellemes. Az igazi vonzereje maga Róma. A köztársaság a végnapjait éli, a hatalomért folytatott versengésben megelevenednek a történelem nagyjai: Cicero, Pompeius, Marcus Antonius, és természetesen Caesar. Szegény Gordianus egyik tábortól a másikig hánykolódik, beszól, akinek teheti, és mindvégig igyekszik semleges maradni. Közben családfői kötelességei is igen érdekes döntés elé állítják.


tengshilun
4.0/5

Egyrészről ​hozta azt a formát, amit #Stephanus# Steven hozni szokott. Több cselekményszál, a rejtély legvégére hagyott teljes feloldás, a döbbenetes történelmi tudás, ami izgalmas hátteret ad a cselekménynek (kivéve egy alkalmat, amikor Gordianus és családja krumpligombócot esznek; kíváncsi is vagyok, hogy a szerző nézett-e be valamit, vagy esetleg a fordító “bűne”) mind-mind élvezetessé teszik a könyvet. Ami mégis levon az értékéből, az a néhol szükségtelen helyzetek, szituációk beillesztése, túltárgyalása. 50 oldallal rövidebb változatban kifogástalan lehetne.


Szeretem ​Gordianust, és az ókori Rómát, ahogy színesen-szagosan megelevenedik a lapokon. Ez a történet mégis egy kicsit nyögvenyelősen ment nekem, talán túl nagy ívet akart leírni, hiszen itt nem csak egyszerű gyilkosság történt, hanem egy birodalom sorsa forog kockán, és Gordianus olyan hírességekkel dolgozik együtt, vagy épp ellenük, mint Pompeius, Cicero és Marcus Antonius. Szövevényes politikai és személyes érdekek ütköznek össze, hősünk emberrablóknak esik áldozatul, de végül csak kiderül az igazság. Kérdés, hogy hasznára lesz-e valakinek.
Gordianus családi jelenetein szórakoztam a legjobban – hiába, a felesége és a lánya mellett alig jut szóhoz a derék nyomozó, valamit Davust, ezt a jóindulatú, de kissé buta óriást és az ő beszólásait. Na meg a végkifejletet :)
Talán nem a sorozat legjobb darabja, de nem vette el a kedvem a többitől, sőt!


Lisie87
4.0/5

Ha ​krimiként kéne értékelném, akkor elég gyengén szerepelne. Ha az ókori Róma politikai helyzetének ismertetőjeként, akkor csillagos 5-ös. Az előbbiből szerettem volna egy kicsit többet. A történet 3/4-éig annyira nem is történik semmi izgalmas, aztán {{elrabolják Gordianust és a fiát}} kicsit beindul. A legjobban az lepett meg, hogy {{ Diana terhes lett :D}}. Hát nem is tudom, valahogy többre számítottam. Volt, hogy erőt kellett vennem magamon, hogy kézbe vegyem…


Aliko
5.0/5

Bevallom ​meglehetősen rég olvastam már Saylortól és ezt a kötet még akkor sem vettem kézbe, amikor kvázi maratont tartottam a könyveiből. Hiába faltam meglehetős fanatizmussal a Gordiánus sorozatot a középiskola alatt sajnos a könyvtárban meglehetősen gyér volt a felhozatal és akadtak részek, amiket sosem vehettem kézbe. Most egy kihívásnak hála kicsit pótoltam a mulasztást és bevallom újra megtaláltam azt, hogy mért is szerettem én ezt akkor annyira.

Érkezik egy ókori krimi, ahol ahogy a könyv címe is mutatja egy gyilkosság történik a Via Appian, amit Gordiánusnak kell kibogozni. Lesz itt korrupció, épület felgyújtás, lincselés és fosztogatás na meg persze nyomozás. Kapok nagyszerűn kidolgozott karaktereket és egy történelmileg fedhetetlen regényt ahol a krimi szál nagyszerűen fel van építve. Imádtam!


latinta
5.0/5

Még ​mindig Gordianus-fan vagyok!


Nate
5.0/5

Egy ​könyvsorozat 10. köteténél sok meglepetés már nem érheti az olvasót. Adottak a karakterek, és a közöttük lévő dinamika. Az író mégis képes egy magasabb szintre emelni a történetvezetését, ami eddig nem minden esetben sikerült neki. Élnék a gyanúperrel, ugyanis ebben igen nagy szerepe lehet annak, hogy éppen melyik történelmi eseményhez nyúl, ugyanis a lángokban álló Róma, valamint Clodius halálának körülményei igen hálás alapot nyújtanak egy kiváló történet megírásához.
Igazság szerint nehezen tudtam letenni a könyvet, és ebben nagy szerepe volt a Gordianus és fia (Eco) között kiválóan működő dinamikának (kettejük élcelődése, és közös nyomozása különösen jó), valamint az olyan karakterek megjelenésének a történetben, mint például Pompeius vagy Marcus Antonius, nem beszélve Clodius politikai ellenfeléről Milóról, és a szinte elmaradhatatlan Cicero is újfent tiszteletét teszi.
Mindeközben Saylor úgy adagolja az olvasó számára a rómaiak hétköznapi működésének tényeit, hogy azt még az is megjegyzi, aki a történelemkönyvét nem szívesen nyitotta ki. Ezt nevezem én hatékony történelemtanításnak.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

12.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók