A nagysikerű, 160 grammos szénhidrátdiéta: Kedvencek… sorozatának legújabb kötete most húsmentes fogásokat varázsol az asztalunkra.
Nehéz kérdés, különösen szénhidrátdiéta esetén, lehetséges-e hús nélkül jól lakni. Mit ehetünk akkor, ha egy-egy étkezés erejéig szeretnénk száműzni tányérunkról a legfőbb szénhidrátszegény alapanyagot, a húst?
Kell-e egyáltalán a húst száműzni. Le kellene róla mondanunk végleg vagy elég, ha hetente pár alkalommal inkább a zöldségeket részesítjük előnyben?
Ezekre a kérdésekre ad választ a könyv, mind a dietetikai, mind a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve. A könyvben található receptek pedig a népszerű szerzőtől megszokott módon látványosak, gyorsan és egyszerűen elkészíthetők és nagyon finomak. Legyenek húsmentes kedvenceink is!
Kapcsolódó könyvek
Lénárt Gitta - Lúgosítás élő ételekkel
A legtöbb betegség oka szervezetünk elsavasodása. Lénárt Gitta legújabb könyvében 4 lépésre bontott, részletes programot nyújt olvasóinak, akik testük öngyógyító és önfenntartó erőit aktivizálva szeretnének átállni a lúgosító étrendre. A folyamatot a nyers konyha fotókkal gazdagon illusztrált, legfinomabb receptjeivel támogatja. Szerencsére egyre több ember ismeri fel, hogy az életmód szoros összefüggésben áll az egészségünkkel, és sejtjeink csak akkor boldogok, ha megfelelő üzemanyaggal tápláljuk őket. És mi a legmegfelelőbb üzemanyag? Ami természetes, tápegész, ahogy a természet létrehozta, a nap megérlelte: zöldségek, gyümölcsök, magok, csírák, friss hajtások. "Kedves Olvasó, ha szeretné saját kezébe venni egészsége alakulását, kérem, tartson velem, kövessen a könyvben leírt program végrehajtásában. Ismerje meg a hagyományos - savasító - étrend alternatívájaként kínált természetes, bázikus étrend alapanyagait, ételkészítési eljárásait! Lépésről lépésre bővítse ki étrendjét finomabbnál finomabb új ételekkel, melyek nemcsak az egészségét segítik visszaszerezni, hanem igazi gasztronómiai élményt is nyújtanak." Lénárt Gitta
Frank Júlia - A legfinomabb vegetáriánus ételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Tusor András - Salátástál
A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett megtalálhatók a salátakészítés szabályai, a felhasználható fűszerek és ízesítő anyagok, a Magyarországon is termesztett, ám ennek ellenére kevéssé ismert zöldségfélék, valamint 26 féle salátaöntet elkészítésének leírása.
Rosta Erzsébet - Vegetáriánus konyha Indiában
Ha létezik a vegetáriánusok számára kedvező hely, akkor India biztosan ilyen, e szubkontinens ugyanis tobzódik a hús nélküli ételekben, a kizárólag növényi alapanyagokból készített fogások sokszínűsége valósággal meghökkentő, annak ellenére, hogy az általános hiedelemmel ellentétben nem minden hindu veti meg a húst. A vallásos hinduk azonban tojást, sőt tejterméket sem esznek. Bár a húsfogyasztástól való tartózkodás India egészére közel sem jellemző, a világon ez az egyetlen olyan ország, ahol a húsevést erkölcsi alapon, az ahimszá vagyis az erőszakmentesség elvére hivatkozva utasítják el. Az ahimszát, amely elsősorban az indiai dzsainok körében alapvető morális erény, a hinduk és a buddhisták egyaránt mindig nagyra becsülték. Bár a buddhisták "ne ölj!" parancsa nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is vonatkozik, sem ők, sem a hinduk soha nem követelték meg olyan mereven az ahimszá betartását, mint a dzsainok.
A szigorú értelemben vett vegetarianizmus manapság elsősorban az árja, illetve a későbbi muszlim befolyástól érintetlen déli államokra, valamint Gudzsarát államra (69%) jellemző, ahol - miként azt önéletrajzában Mahatma Gandhi írja - "... erősen elterjedt a dzsainizmus, hatása mindenütt és mindenben érezhető volt. Sehol másutt Indiában, sem Indián kívül nem fogadták olyan irtózással és ellenállással a húsevést, mint Gudzsarátban a dzsainák és a Visnu-hívők."
Ezzel szemben napjainkban a lakosság mindössze 25-30 százaléka vallja magát teljesen vegetáriusnak. A vegetáriánusok magas száma a már említett Gudzsaráton kívül Rádzsasztán (60%), Pandzsáb-Harijána (54%) és Uttar Pradés (50%) államokra jellemző, míg a sor másik végén egyaránt 6%-kal Kerala, Orissza valamint Nyugat-Bengál állnak, ahol - tengerparti államok lévén - a hal igen olcsó táplálék.
A közel 1 milliárd lelket számláló Indiában a vegetárius hindukon kívül a fennmaradó 70-75%-ból a lakosság egykilencedét kitevő muszlimok vallása a sertéshús fogyasztását tiltja, a keresztényekre semmiféle húsevési tilalom nem vonatkozik, de - ellentétben a vallásos hindukkal - a marhahús kivételével a szikhek is bármilyen húst ehetnek.
Lénárt Gitta - Élő édességek II.
Avokádós lime-torta? Kesujoghurt? Citromos mákgolyó?
Csupa nyersből? "De hát ez finom!" Persze, hogy finom!
Lénárt Gittát aligha kell bemutatni az olvasóknak, hisz szinte minden évben újabb kötettel, tévészereplésekkel, előadásokkal, tanfolyamokkal gyarapítja a nyerskonyha követőinek táborát.
Az _Élő édességek_ 2011-es megjelenése óta folyamatosan kísérletezett, újabb izgalmas nyers édességeket alkotott. Az elsősorban gyümölcsökből és olajos magvakból álló desszertek nemcsak egészségesek és rendkívül finomak, de gyönyörűek is! Nem tartalmaznak lisztet, tojást és hozzáadott cukrot, hőkezelés nélkül az alapanyagok is teljes értékűek maradnak. Elkészítésük roppant hálás feladat, mert lényegesen egyszerűbb, mint a hagyományos sütött édességeké.
A kötetből azonnal választ kaphatunk a legfontosabb kérdésekre:
- Mivel édesítsünk?
- Milyen alapanyagokat használjunk?
- Mely konyhai eszközökre lehet szükségünk?
- Hogyan készítsünk nyers magtejeket házilag?
- Miként aszaljunk gyümölcslapokat?
A természetes alapanyagú, színpompás poharas krémek, gyümölcsökkel díszített torták és piték étvágygerjesztően mutatnak bármilyen családi vagy baráti összejövetelen. Sikerük garantált, hiszen bátran falatozhatunk belőlük, és varázslatosan finomak!
Hargitai György - Vegetáriánus ételek
Egy rendkívüli igényességgel összeállított sorozat egyik kötetét tartja kezében az olvasó. A receptek válogatásánál törekedtünk arra, hogy változatos - az egyszerűbb illetve a nehezebben elkészíthető - ételek kerüljenek könyvünkbe. Reméljük, a PRÍMA SZAKÁCS mindenki számára megfelelő bevezetés a főzés örömeibe.
Széll Tamás - Megint segít a séf
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Kocsis Dóra - Zero waste konyha
"Képzeld el, hogy kinyitsz egy könyvet, ami nemcsak a konyhai hulladékcsökkentés rejtelmeibe vezet be, hanem segít is azokból a szezonális alapanyagokból főzni, amik hazánkban megteremnek.
Egy könyvet tele olyan húsmentes ételekkel, amelyek elkészítéséhez nincs szükséged sem nehezen beszerezhető, sem csomagolt, sem messziről érkező alapanyagokra.
Egy könyvet, amelynek segítségével megtapasztalhatod, hogy a környezettudatos táplálkozás ízletes és változatos, egy olyan örömteli alkotómunka, ami a bolygónak és nekünk is jó.
Egy könyvet, amit bármikor fellapozhatsz, ha nincs ötleted arra, hogy mit kezdj az ételmaradékaiddal, vagy hogyan használd fel azokat a zöldségrészeket, amiket eddig kidobtál.
Egy könyvet, ami a vásárlási előkészületektől a megfelelő tároláson át az egyszer használatos konyhai eszközök kiváltásáig minden témában a segítségedre lesz.”
Egy ilyen könyvet álmodott meg Kocsis Dóra, ezt tartod most a kezedben, kedves Olvasó. 164 ízletes recepttel, több száz energiaspóroló, környezetvédő, hulladékcsökkentő tippel és egy olyan elméleti bevezetéssel, amelynek segítségével bárki számára könnyedén átláthatók és megérthetők lesznek a környezetvédelem és a táplálkozás összefüggései.
Hévizi Dóra - Hévizi Ákos - Jövőd a tányérodon
Elképesztően egyszerű a vegán étkezés, ha akad a polcon egy változatos, keménytáblás receptkönyv.
A könyvünk segítségével egyszerű, könnyen elkészíthető receptekből válogatsz – akkor is, ha épp szakadozik a net
Készen állsz?
Vida Kata - Idei, hazai, zöld
Ez az egyedülálló vegetáriánus és többségében vegán receptgyűjtemény bizonyítja, hogy hazai alapanyagokból is könnyű színes és változatos fogásokat készíteni. A diós céklakrém, a kéksajtos cukkini, a currys sárgarépakrém mellől elmaradhatatlan – nagyrészt gluténmentes – snackek is ideálisak a különféle diétát tartók számára is. A recepteken kívül rengeteg hasznos tippet is kapunk a zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez.
VIDA KATA főállásban pszichológus. Babramegy blogját nyolc éve indította el, 2020 nyarától a 444.hu egyetlen gasztrobloggere. Rovatot vezet a Street Kitchen magazinban, és nagy sikerű közel-keleti, grúz, zsidó lakáséttermeket szervez. Tudja, hogy ezek a zöldségkrémek egészségesek, de szerinte sokkal fontosabb, hogy nagyon finomak.
Verhóczki István - Vegetáriánus szakácskönyv
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
F. Horváth Ilona - Vegetáriánus ételek
Egy jó szakácskönyvet onnan lehet felismerni, hogy minden alkalomra - legyen az többfogásos ünnepi ebéd, váratlan vendég vagy hétköznapi vacsora - használható recepteket ajánl. F.Horváth Ilona receptjeit ezért úgy állítottuk össze, hogy kezdő háziasszonyok, vállalkozó szellemű férfiak és gyakorlott szakácsok is egyaránt hasznosan forgathassák. Szakácskönyvünk az ételek elkészítését egyszerűen, lépésről-lépésre mutatja be, mellette pedig feltünteti a kalóriaértéket, az elkészítéshez szükséges időt, és azt, hogy mennyire terheli meg a pénztárcát. Így az olvasó könnyedén kiválaszthatja az ízlésének, tudásának és az alkalomnak leginkább megfelelő ételt.
Horváth Éva - Szepesi Dóra - A fiatalodás művészete
Ki ne szeretné megőrizni vagy visszanyerni fiatalságát, rugalmasságát, lendületét, egészségét, testi-lelki harmóniáját!? Sokszor azonban nem tudják, mit is tehetnének mindezért. Ebben a tanácstalanságban kíván segíteni Életmód sorozatunk legújabb, átdolgozott, kibővített kötete,amelynek szerzői azt vallják, hogy a makrovegetáriánizmus új távlatokat nyithat egy merőben új életmód felé, amely a Vízöntő korszakának megfelel. Ősi forrásokból merít, ötvözi a makrobiotika és a vegetárius diéta elemeit, de korok és égtájak táplálkozási tapasztalatát is befogadja és harmonizálja.
Lénárt Gitta - Szivárvány szakácskönyv
A nyers, azaz élő táplálkozás nagy előnye, hogy kíméli és takarékoskodik az enzimkészletünkkel. A főtt, feldolgozott élelmiszerek emésztése, hasznosítása igen nagy megterhelést jelent szervezetünknek, míg a nyers ételek tartalmazzák a saját megemésztésükhöz szükséges enzimeket. Az enzimek igen hőérzékenyek, 45 Celsius fok felett elpusztulnak, azért ha élő ételt szeretnénk, azt ne hevítsük fel ennél jobban.
Lénárt Gitta, a nyers táplálkozás magyarországi szakértője izgalmas, új receptjeinek hozzávalóit ezúttal szárítmányokkal és szuperételekkel gazdagítja, amelyeknek köszönhetően akkor is vitalizáló, nyers ételeket és italokat varázsolhatunk az asztalra, ha épp nincs a kezünk ügyében friss zöldség vagy gyümölcs.
A kíméletes aszalással elkészített zöldség- és gyümölcsszárítmányokat, porokat, a kiemelkedően magas tápanyagtartalmú szuperétkeket alapanyagként és fűszerként is használhatjuk a kötetben szereplő gyümölcs- és zöldségturmixok, levesek, pástétomok, főételek és édességek elkészítése során. Gitta receptjeit egyszerűen nem lehet megunni!
Táplálékaink gyógyhatásairól külön fejezetben olvashatunk, hasznos információi segítik azokat az olvasókat, akik nem csak az íze és karcsúsító hatása miatt választják a nyers konyhát, hanem további lépéseket kívánnak tenni a tudatos táplálkozás útján.
Janits-Szabó Virág - Örömfőzés
Nincs nő, aki ne vágyna arra, hogy egy kicsit bűbájoskodjon az étellel:
gyógyítson, erőt adjon, felrázzon vagy éppen elcsitítson. Az Örömfőzés
szerzője egy közismert ,,városi jógi", aki szerint a főzés, a tálalás, a család
táplálása tökéletes és praktikus eszköz a belső harmónia megéléséhez -
nem beszélve arról, hogy finomakat enni jó dolog. Ez a könyv nem egy
újabb ezoterikus útmutató, vagy egy buddhista iskola kézikönyve; sokkal
inkább személyes hangvételű, érdekes és pikáns szakácskönyv, jó ételek-
kel, gyógyfüvekkel, színekkel, ízekkel, energiákkal, meglepő ötletekkel és
egyszerű meditációs gyakorlatokkal.
A könyv a legfontosabb emberi érzések és vágyak szerint oszlik fejeze-
tekre: Öröm, Nyugalom, Nőiesség, Férfiasság, Csábítás, Életerő, Gyógyu
lás, Megtisztulás. A tematikus fejezetek receptjei, gyógyfű-kalauzai és
lelki gyakorlatai arra vezetik rá az olvasót, hogyan élheti meg és adhatja
át ezeket az érzéseket a főzés, az ételkészítés révén. A könyv stílusa töké-
letesen adja vissza azt a hangulatot, amikor egy városi jógi a saját kony-
hájában, főzés közben beszélget velünk, apró fortélyokat, ügyes praktiká-
kat osztva meg, és tanulságos történeteket mesélve. Praktikus ötlet, hogy
a könyvben külön fejezet ismerteti a főzéshez használt különféle alapanya-
gok, növények vagy éppen hétköznapinak tűnő fűszerek testi-lelki hatását.
Verő Juli - Jámbor Zsóka - Évszakok ízei - 365 recept hús nélkül
A hús nélküli zöldségételek egyre népszerűbbek Magyarországon. Egyre többen ismerik el a vegetarianizmus előnyeit. Vannak, akik kisebb-nagyobb betegségeik miatt térnek át a hús nélküli étkezésre, vannak akik azért, mert szeretnének megszabadulni felesleges kilóiktól.
A számtalan szakácskönyv között alig akad olyan, amely kizárólag az itthon kapható és megfizethető alapanyagokból kínál ízletes és változatos ételeket. Ez a könyv éppen ezt tűzte ki célul - olyan ételek receptjeit közli, amelyek igazodnak a Magyarországon megszokott ízekhez, a hazai piachoz és nem utolsósorban a pénztárcánkhoz.
A kötetben 365 receptet talál az olvasó, évszakok szerinti felosztásban. A zöldségalapú vagdaltak, pástétomok sora bizonyítja, hogy némi mogyoróval, mandulával vagy napraforgómaggal miként pótolhatjuk a húst, akár szója nélkül is. A húspótlók mellett széles skáláját találhatjuk a különféle rakott tésztáknak, jól fűszerezett leveseknek, főzelékeknek és salátáknak, de nem hiányoznak a választékból a kevés kalóriát tartalmazó, főként gyümölcsből készült édességek, desszertek sem.
Ahhoz, hogy a könyvet haszonnal forgassa a kedves olvasó, elsősorban önmagát kell megismernie. Másképp kell étkeznie, ha az alakjára szeretne vigyázni, és másképp, ha az egészségét szeretné rendbe hozni, illetve megőrizni. Reméljük, hogy a receptek kedvet csinálnak a hús nélküli étkezéshez, a régi vegetáriánusoknak pedig új ötletekkel szolgálnak. Jó étvágyat kívánunk mindazoknak, akik elfogadják ajánlatunkat!
S. Deli Magda - Szója konyha
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Nagy Réka - Ökoanyu a konyhában
Egyesével csomagolt füge, paradicsom tálcán, egy fürt spanyol szőlő műanyag dobozkában. Elképesztő mennyiségű szemetet hurcolunk haza csomagoló anyag formájában, és számos olyan tárgyat veszünk meg, amit sosem fogunk használni. Ökoanyu ezúttal is fontos problémákra világít rá, fáradhatatlanul kutatja fel az újabb trendeket, jár a teflon, a pálmaolajat tartalmazó pattogatott kukorica rejtélyének nyomában és beszámol a reményteli tendenciákról. Rengeteg apró trükköt, ötletet kapunk alapkonyhánk felszerelésére, a kamra és a hűtőszekrény optimális kialakítására, a biztonságos élelmiszerek beszerzésére figyelembe véve a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat.
És hát a könyv húsmentes ételei! Egyszerű, de pont ezért nagyszerű levesek, főételek, könnyű tavaszi saláták, ínycsiklandó kencék és krémek, nyalánkságok és frissítő italok sorakoznak - a szerző bájos "szösszeneteivel" fűszerezve -, melyekből hiányzik a hús és még sincs egy percig sem hiányérzetünk.
Virágh Ursula - Patyi Árpád - Mikrohullámmal mesterfokon
Egészségesen akar táplálkozni?
Kedveli a növényi alapanyagokból készült, vegetáriánus ételeket?
Ízletes, zamatos húsételekre vágyik?
Gyorsan el akar készülni a főzéssel-sütéssel?
Új, különlegesen ízletes ételek receptjeivel találkozhat e kötetben, s a modern háziasszonyok kedvencében, a mikrohullámú sütőben, percek alatt el is készítheti őket.
Lénárt Gitta - Élő aszalványok könyve
A nyerskonyha menükínálatában talán az aszalás útján készített ételek a legizgalmasabbak. Ez a titka azoknak a ropogós, ízes kekszeknek, kenyereknek, gyümölcs és tortalapoknak, amiket kóstolva vacsoravendégeink hitetlenkedve kérdezik: ez tényleg nyers? A legnagyobb sikert az aszalt és a friss zöldségek, gyümölcsök kombinációi aratják. Így született a nyers pizza, ahol a magokból és zöldségekből alkotott ropogós, fűszeres aszalt alapot különböző szószokkal, zöldségkel és magsajttal gazdagítjuk. Vendégeink körében biztos siker a nyers torta, az aszalt tortaalapból, krémes töltelékből és gyümölcsökből álló finomságokat a vonalaikat óvók is lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatják.
A konyhaművészetnek ebben az ágában talán még hangsúlyosabban érvényesül a szakács kreativitása.
Lénárt Gitta kedvenc receptjei közül válogatott, amelyekkel bátran bővíthetjük otthoni menüválasztékunkat. Az aszalványok könyve nagy segítség a nyerskonyha mellett elkötelezett olvasóknak, a glutén, szója és állati termékektől mentes diétán élőknek, ugyanakkor mindenkinek, aki szereti a gyorsan elkészíthető, egészséges és legfőképp finom ételeket!