Ezeket a gyorsan és egyszerűen elkészíthető recepteke úgy válogatták össze, hogy még azoknak se kelljen lemondaniuk a saját készítésű, finom, friss, házias ételekről, akiknek igazán szűkre szabott a szabadidejük. A lépésről lépésre haladó utasítások megkönnyítik még a kezdők dolgát is, míg a szemléletességről a teljes oldalas, színes ételfotók gondoskodnak. A receptek végén hasznos tájékoztató található az egyes ételek tápanyagtartalmáról.
Kapcsolódó könyvek
Jamie Oliver - ...és egyszerűen csak főzz!
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent szakácskönyvével beköltöznek konyhánkba a The Naked Chef (magyar változatban Egyszerűen főzni) című tévésorozat vidám percei.
Jamie számára a főzés egyenlő a boldogsággal. Miközben fenségesen friss és szívdöglesztő ételek készítéséről dalol, mesél a barátokkal, családi körben eltöltött remek asztali együttlétekről is.
Hitvallása, hogy a finom, könnyű ételeket a legjobb alapanyagokból, a legkisebb felhajtással kell készíteni. Az ...és egyszerűen csak főzz! című szakácskönyv a fantasztikus saláták, tészták, húsok, halak, kenyértrükkök és desszertek tárháza. A könyv "Kényelmes kaják" fejezetében például bemutatja, hogyan készíthetjük el a tökéletes currymártást, ha úgy döntünk, otthon vacsorázunk, de megismerkedhetünk itt néhány régebbi Jamie-kedvenc átdolgozott változatával is – kipróbálhatjuk a Guinnessben főtt marhahúspástétomot, vagy kényeztethetjük magunkat pazar Jamie-palacsintákkal! A Hamari falatok receptjeinek segítségével a munkából későn hazatérve is összeüthetünk egy igazán egyszerű, ínycsiklandó vacsit. A Kölyökklub fejezet a gyerekeket csalogatja a finom falatok világába, arra buzdítva őket, kalandozzanak szüleikkel bátran a könyv ízvesztőiben – lapítsanak paradicsomot, loccsantsanak olívaolajat, magvaljanak olajbogyót, készítsenek röpke percek alatt kenyeret. Imádni fogják.
Élvezd az életet, kóstold meg… a boldogságot!
Ismeretlen szerző - 101 friss saláta
Miért kellene a salátáknak unalmasnak lenniük? Manapság annyiféle salátából és zöld fűszerből válogathatunk, hogy szinte kifogyhatatlan a kombinálásuknak és az ízesítésüknek a lehetősége, s akár mindennap új változatokat készíthetünk. Az ötletek tárházát gazdagítja a 101 friss saláta című szakácskönyv is, amely különböző, évszakokhoz illő salátákat ajánl. Ezeket a gyorsan és egyszerűen elkészíthető recepteke úgy válogatták össze, hogy még azoknak se kelljen lemondaniuk a saját készítésű, finom, friss, házias ételekről, akiknek igazán szűkre szabott a szabadidejük. A lépésről lépésre haladó utasítások megkönnyítik még a kezdők dolgát is, míg a szemléletességről a teljes oldalas, színes ételfotók gondoskodnak. A receptek végén hasznos tájékoztató található az egyes ételek tápanyagtartalmáról.
Lénárt Gitta - Élő édességek könyve
A szerző ezúttal a legsikeresebb édességreceptjeit osztja meg lelkes olvasóival.
Az élő ételekre jellemzően ezek a finomságok hőkezelés, sütés és főzés nélkül készülnek, így a bennük található értékes tápanyagok, vitaminok és enzimek továbbra is kifejthetik áldásos hatásukat. Az alapanyagaik között elsősorban rostban gazdag gyümölcsök és olajos magvak szerepelnek, nem tartalmaznak azonban lisztet, tojást, tejtermékeket, fehér cukrot.
Fontos szempont, hogy a legtöbb édesség néhány perc alatt elkészül. Nincs szükség hosszú sütési időre, a tisztítás, a szeletelés vagy a turmixolás után rövidesen tálalhatjuk az ízletes, egészséges falatokat.
Gitta sikere többek között lenyűgöző fantáziájának és kreativitásának köszönhető, amelyet a könyv igényes kiállítása is híven tükröz.
Hargitai György - Az én alapszakácskönyvem
Amikor Horváth Ilona több mint ötven éve megírta zseniális szakácskönyvét, még nem sejthette, hogy évtizedeken át ez lesz az, melyből a sütés-főzés tudományát nemzedékek sora tanulja meg. Ám az eltelt fél évszázad alatt sok minden változott konyhán és környékén. Más lett a választék, beszerezhetők az egzotikus gyümölcsök, a tengeri herkentyűk, és sok egyéb is kapható, ami pár évtizede még elképzelhetetlen volt. Már azon sem lepődik meg senki, ha olasz lasagne, kínai édes-savanyú leves vagy éppen zamatos thai rizses csirke az ebéd. De nemcsak a szokásaink és a körülmények változtak, hanem a felfogásunk is: figyelünk, mi kerül a kosarunkba vagy a tányérunkba, tudatosabban étkezünk. Átértékelődött tehát sok minden. Az én alapszakácskönyvem célja, hogy egy pillanatig sem feledve a magyar konyha számtalan kitűnő fogását és követendő hagyományait, az új kihívásoknak is megfeleljen. Így nemcsak a klasszikus hazai ételeket gyűjti össze, hanem sok-sok külföldi, de már itthon is rendszeresen főzött "mennyei" specialitást is. Helyet kapott még benne egy terjedelmes táplálkozási lexikon valamint egy kalóriatáblázat; a recepteket pedig kiegészíti számtalan fortély és egy olyan egyedülálló - a tudatos étkezéshez nélkülözhetetlen -, kis összefoglalás, melyből megtudhatjuk az adott étel kalória-, tápanyag- és koleszterintartalmát.
Varga Gábor - Desszert szerelem
Varga Gábor fiatal cukrász, a Gourmandia című nagysikerű könyv szerzője második kötetéből bárki megtanulhat igazán finom édességeket készíteni úgy, hogy garantáltan sikerélménye lesz közben. A precíz leírások és a fázisfotók megkönnyítik a munkát még azok számára is, akik eddig esetleg kevésbé voltak jártasak a kelt, az égetett vagy a kevert tészták világában. Nyugodtan bízzák magukat Gáborra, kövessék receptjeit pontról-pontra, és meglátják, hamarosan Önök is desszert-mesterekké válhatnak.
Ismeretlen szerző - Tésztaételek
A tészta sokoldalú és felülmúlhatatlanul finom. Gyorsan elkészíthető és garantáltan sikerül. A tejszínes-krémes változattól a szaftos-paradicsomosig, hallal, hússal vagy zöldséggel gazdagítva, a sütőben aranysárgára átsütve vagy akár salátaként - a tésztaételek egyszerűen minden igényt kielégítenek!
A könyvben található receptekkel egész egyszerűen otthonunkba varázsolhatjuk Itália ízeit. Legyen szó akár a klasszikus ételekről, mint a csípős paradicsomos penne, a carbonara spagetti vagy a lasagne, akár ritka különlegességekről, mint a kardhalas rigatoni vagy a romanesco cannelloni - ebben a könyvben rafinált receptek széles választékát találjuk minden napra és minden alkalomra.
A könyv a receptek mellett megismertet a házi tésztakészítés rejtelmeivel is. A házi készítésű raviolit akár kezdőként is pillanatok alatt elkészíthetjük a részletes leírás és az egyes lépéseket ábrázoló fotók segítségével.
Lauren Floodgate - 500 csokoládés finomság
A csokoládés finomságok gyűjteménye 500 ínycsiklandó, egyszerű és könnyen követhető csokoládés receptet rejt. Olyannyira ötletgazdag az alapvető technikák, eszközök, hozzávalók és a tetszetős tálalás terén, hogy ezenkívül más csokoládés könyvre valószínűleg már nem is lesz szükségünk.
Karl Schuhmacher - Eckart Witzigmann - Sybil Schönfeldt - Nagy csokoládé könyv
A kiadvány a következő témaköröket érinti: a csokoládé története, a kakaó, a csokoládé, csokoládépraktikák, cukrászat, bonbonkészítés, desszertek, italok, különlegességek, szakszerűen a csokoládéról.
Mautner Zsófia - Chili & Vanília
Csili és vanília.
A könyv címét legalább egymillió ember ismeri: ennyi volt a szerző, Mautner Zsófia blogjának rekord-látogatottsága. Így lett a chiliesvanilia.hu Magyarország legnépszerűbb gasztroblogja, azaz olyan internetes naplója, ahol a szerző rendszeresen beszámol kulináris élményeiről: recepteket ír, éttermi beszámolókat ad, cseveg és információt cserél a gasztronómia tárgyában. Szakácskönyve régóta várt olvasmány, de sokkal több lett, mint receptgyűjtemény: izgalmas utazás, kultúrkörkép és élménybeszámoló, rengeteg gyönyörű fotóval. Szerzője, Mautner Zsófia sokat utazott és világot járt egykori diplomata, aki szenvedélyesen szeret enni és főzni. Könyvében Isztambul, Marokkó, Brüsszel, Párizs, Szardínia, Portugália, Spanyolország, New York és Budapest ízei elevenednek meg, színes leírásokkal, remek, kipróbált és sokszor tesztelt receptekkel és csodaszép fotókkal.
A leírásokat praktikus receptkereső egészíti ki, és segítséget kapunk egy-egy különlegesebb fűszer vagy hozzávaló beszerzésében is.
Ismeretlen szerző - Szakácsok könyve
A könyvben technikákat és kitűnő recepteket találunk a világ legjobb mesterszakácsaitól, mint Marcus Wareing, Shaun Hill, Paul Gayler, Ken Hom, Charlie Trotter. A világ legjobb mesterszakácsainak tanácsát követve elsajátíthatjuk a legbonyolultabb fortélyokat és kialakíthatunk saját főzési technikákat is. Peter Gordon a fűszerezésről, Pierre Hermé a tésztákról, Shaun Hill a levesekről, Marcus Warening a húsokról, Atul Kochhar az indiai konyháról, Dan Lepard a kenyerekről osztja meg velünk tapasztalatait. A mesterek szenvedélyes hivatásszeretete saját szakácstudományunk gazdagítására ösztönöz. A világ minden tájáról tanulhatunk fortélyokat, praktikákat, hogy finom, különleges fogásokkal kápráztathassuk el családunkat, vendégeinket. A csodálatos illusztrációkkal díszített gazdag album konyhánk dísze lehet - minden értelemben.
Ismeretlen szerző - Spanyol kulinária
Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az ország konyhájára: a paella és a tintahal, a vörösbor és a sangría annyira elterjedt a spanyol konyha specialitásaként, hogy alig hagy helyet új felfedezéseknek.
Ennek a könyvnek az a célja, hogy „étvágyat” csináljon az olvasónak Spanyolország sokféleségéhez, tájainak, kultúrájának és konyhájának számtalan apró összetevőjéhez. Már az olyannyira eltérő éghajlati adottságok miatt is kézenfekvő, hogy nem lehet egységes konyhaművészete: északnyugat nedves-hűvös klímája teljesen más terményeket eredményez, mint a Földközi-tenger állandóan enyhe partvidéke vagy Közép-Spanyolország kopár fennsíkja forró nyaraival és jeges teleivel.
A könyv meghívás az élvezetekre. Spanyolországon végigvezető kulináris utazásra csábítjuk az olvasót. Még ha a szívhez a gyomron át vezet is az út, ennél talán tovább is jutunk – hiszen az evés érzéki élmény: a szemnek és a nyelvnek, a szívnek és az észnek.
Gordon Ramsay - Ramsay legjobb menüi
Ez a kötet 52 menü fantasztikus gyűjteménye. Az év minden hetére választhatunk egy-egy ételsort! Sőt, ha kombináljuk az egyes fogásokat, 140 000 különböző menüből szemezgethetünk.
- A három részre vágott oldalaknak köszönhetően könnyedén variálhatjuk az egyes recepteket, újabb és újabb menüsorokat hozva létre.
- Szezonális menük és különleges nemzetközi ételsorok. Az olasz, a francia, a spanyol, a mediterrán, a brit, a kínai, a thai, a délkelet-ázsiai, az indiai, a marokkói, a mexikói és a közel-keleti konyha legjobb fogásai.
Keith Floyd - Floyd receptek Indiából
India Dél-Ázsiai ország. Konyhája annyira változatos, hogy minden íz végigkóstolására egy élet is kevés. Keith Floyd világhírű vándorszakács. A főzésnek, a bornak és az utazásnak szentelte az életét. Egy színes képekkel teli különleges receptkönyv, amely (nem) csak ínyenceknek készült. A maszala egész vagy őrölt fűszerek és füvek keveréke, ami vízzel, olajjal, ecettel, citrom- vagy zöldcitromlével elegyítve adja az indiai ételek jellegzetes zamatát. A ghí tisztított, vagyis megolvasztott, felforralt, majd átszűrt vaj. A róti indiai kelesztetlen kenyér. A tandúrkemence napon szárított agyagból készült, egyszerű csonka kúp, alján szellőzőnyílással, amelyben fa- vagy faszéntüzet gyújtanak. Nincsen benne semmi boszorkányság.
Ismeretlen szerző - 101 csábító desszert
Néha-néha jólesik egy kicsit lazítani, például egy finom csokoládéhab, egy gombóc saját készítésű fagylalt vagy egy melengető almás sütemény társaságában. A 101 csábító desszert című szakácskönyv a BBC Good Food Magazine munkatársainak kedvenc receptjeit gyűjtötte össze, hogy felpezsdítse az ízlelőbimbóinkat. A sütőtökpitétől és a málnás csokoládétortától a pekándiós-banános fagylaltig, valamint a könnyű mangós-marakujás tekercsig minden édesszájú talál kedvére valót. Biztosak lehetünk abban, hogy a következő fejezetekből jobbnál jobb ötleteket meríthetünk: Gyors és egyszerű finomságok, Piték, torták és pavlovák, nyári hűsítők, Téli melengetők, Alkalmi desszertek, Könnyű finomságok.
Reinhardt Hess - Gombás és erdei gyümölcsös szakácskönyv
A gombák és vadnövények (bodza, berkenye, áfonya, homoktövis, málna stb.) az erdő illatos ajándékai. Őszi sétáink során mi magunk is szedhetjük őket vagy a piacon vásárolhatjuk meg. Mindenképpen különleges kincsei konyhánknak. Használhatjuk befőzve vagy másképp tartósítva, mindennapok gyors ételeként vagy különleges alkalmak ínyencségeként. A könyvből rengeteg praktikus konyhai ismeretet szerezhetünk és új ízeket is kipróbálhatunk.
Ismeretlen szerző - Pizza
A Nápolyban született pizza hírneve mára széltében-hosszában bejárta a világot. Az étel az eredeti - a vékony kenyértésztára halmozott sajt, hagyma, olajbogyó, szardella vagy gomba egységében rejlő - egyszerűségét felülírva gyakran rendkívül változatos összetevők kifinomult kompozíciójává vált.A pizzák kizárólag rendkívül forró sütőben érik el végső ropogós felületüket. Legyen az gyors és egyszerű pizza, amelyre a konyhaszekrényben talált alapanyagok kerülnek, vagy különleges alkalomra készített, tengeri finomságokból született remekmű, ez a könyv az izgalmas receptek széles választékát kínálja. Elsajátíthatjuk a különleges töltött kenyerek fortélyait is, amikben a tésztakéreg ínycsiklandó aromájú, zöld fűszerekkel gazdagított töltelékeket rejt. Ugyancsak találunk ötleteket színpompás, friss zöldségekből és krémes sajtokból készülő pitékhez, amelyeknek a tésztája tökéletes aranybarnára sül.
Ismeretlen szerző - 101 csípős és fűszeres étel
Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá szeretnénk tenni a mindennapi étkezéseinket? A 101 csípős és fűszeres étel című szakácskönyv megmutatja, miként érhetjük ezt el. A zamatos és egzotikus recepteknek ezt a mesés gyűjteményét - amelyben többek között olyan ínyencségek szerepelnek, mint a zamatos, szójás sertéshús, a fésűskagyló chilis paradicsommártásban és a sült gyömbérpuding - a BBC Good Food Magazine csapata válogatta össze.
Varga Gábor - Gourmandia
A Varga Gábor által szerkesztett, méltán népszerű és sokak számára már bizonyosan ismerősen csengő gasztronómiai oldal a www.desszert.eu esszenciáját tarthatja kezében az olvasó. A sok külföldi adaptált kiadvány mellett végre egy magyar jellegzetességgel íródott desszertes könyv, amelyben a legismertebb hazai édességek - mint a máglyarakás, vagy a vargabéles - elkészítését is profi módon elsajátíthatjuk lépésről lépésre a fotók és leírások segítségével. De ha igazi cukrász remekek elkészítésére vágyunk, akkor is nagyszerű választás a könyv, mert a francia csokitorta, vagy a különleges zöld teás körteszeletek receptje ugyancsak megtalálható.
Nigella Lawson - Nigella falatozója
Nigella Lawson a brit szakácskönyvírók legifjabb nemzedékének egyik legjobb és legismertebb képviselője, s mindemellett kiváló háziasszony is. Könyveivel sikert aratott hazája határain belül és kívül egyaránt. Nigella a Vogue konyharovatának vezetője, de rendszeresen publikál az Observer és a Times Magazine hasábjain is. Jelenleg Londonban él két gyermekével. Szakácskönyveivel valamint televíziós sorozatával Nigella valóságos fogalommá vált a háziasszonyok körében. A jó étel igen jelentős szerepet tölt be mindennapjainkban, és mára Nigella jelképezi mindazt, ami a főzésben és az étkezésben igazán szép, jó, örömteli és mentes minden fölösleges hókuszpókusztól. Mostani könyve szorosan kapcsolódik az azonos című televíziós sorozathoz. A Nigella falatozója a képernyőről már jól ismert recepteken kívül számos új étel leírásával is megajándékoz bennünket, melyek, legyenek bár a régi kedvencek izgalmas változatai vagy éppen vadonatúj alkotások, mind a szerző és a televíziós sorozat szellemiségét tükrözik: egyszerűek, frissek, eredetiek, és nagyszerűen illenek mai életmódunkhoz. Egy fárasztó munkanap után is egyszerűen összeüthetjük őket, akár a gyerekeket is bevonva a munkába és a szórakozásba, hogy aztán együtt csodálhassuk munkánk ínycsiklandó eredményét, és élvezhessük az evés örömét. Nigella minden vágya, hogy olvasói és nézői osztozzanak vele a főzés és evés nyújtotta örömökben, ennek köszönhetően már a receptek olvasása és a fotók nézegetése is gyönyörűséggel tölthet el bennünket.
Chantal Coady - Csokoládé
A csokoládé-szakértők egyet értenek abban, hogy a csokoládékészítés fortélya vetekszik a nagy borok előállításáéval. Kukkantsunk a csokoládékészítés kulisszái mögé, és fedezzük fel a kardamon, a levendula vagy az Earl Grey teák illatából ismert bergamott zamatát. Merüljünk el a híres csokoládékészítő műhelyek, például Robert Linxe termékeinek könnyed, selymes ízvilágában, miközben felfedezőutat teszünk az új, vállalkozó szellemű készítők, mint Paul A. Young, a L’artsan du Chocolat vagya Hovby No 9 háza táján. Ismerjük meg a mártócsokoládék titkait és hatásukat a csokoládé-készítmények ízére és állagára: így majd igazán értékelni tudunk egy darabka friss csokoládétrüffelt vagy a többi csodát.