Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


sepa
5.0/5

Az ​Auditorok orgyilkosokat küldenek a #Mikulásra# Vadkanapóra.
A Halál átveszi a Vadkanapó munkakörét.
Susan, a Halál unokája, a furcsaságok nyomába ered.
És még a varázslók is kavarnak.

Sok mindenről szól ez a könyv: hitről, istenekről, mesterséges intelligenciáról, a fogtündérről, mumusokról, meg persze az emberekről. De hát Pratchett írta. Mi másról szólna?


lillia
5.0/5

Igazi ​karácsony környéki olvasnivaló. :)
Szerencsére csak kicsit emlékeztem a filmre, mikor olvasni kezdtem a könyvet, így újra végig tudtam izgulni a történetet.
Susant először nem tudtam hova tenni, de aztán csak belelopta magát a szívembe. Kedvencem lett még a holló és a patkányok halála is. :)
Nagyon vicces könyv volt, sok párhuzamosan futó történetszállal és persze sok-sok mondanivalóval. Mindig ledöbbenek, milyen bölcs ember lehetett Terry Pratchett – az a típus, aki nem rágja a szádba, hogy miről mit gondolj, csak olyan jól “összerakja”, felépíti a történeteit, hogy csak bólogathatsz a végére, milyen igaz, amit ír!
A Halál, mint Vadkanapó nagyon jó volt, Albert, mint a segédje szintén felejthetetlenre sikerült. “Oh God” és a varázslók szála is tetszett, egyedül a túl sok halál zavart egy kicsit a kötetben.
Újra egy színtiszta 5 csillagos olvasás.


ddani
5.0/5

Ez ​valószínűleg a kedvenc Discworld regényem, és még újra is olvastam most karácsonykor. Nagyon jó humorú szerző szerintem ez a Pratchett, ahogy képes egészen agyoncsapott témákat úgy beledolgozni a roppant rugalmas fantasy-kozmosz-paródiájába, új színekkel és váratlanul találó kilátásokkal. A karácsony-tematika mellett elfér az emberi hit és hülyeség konyhafilozofikus vizsgálata, abszurd fürdőszobahumor és még sok minden, amiken újra jókat röhögtem és nem fogom szétszpoilerezni vele ezt az értékelést. Öt karácsonyi csillag.


ujhelyiz
5.0/5

A ​karácsonyi szezon alatt, amikor az embernek már előjön a kétoldali tömegundora, és azon gondolkozik, miért is csinálja ezt az egészet, érdemes lehet egy kicsit hátrébb lépni, és elolvasni ezt a könyvet. Legfőképpen azért, mert abszolút aktuális kérdéseket feszeget a könyv, és szerintem abszolút emberi válaszokat ad rá.

Ugyanis a tény, hogy a Halál helyettesíti a Hogfathert*, az nem csak poénokra, de filozofálásra is alkalmat ad. Többek közt arra, hogy miért van szükségünk a Hogfatherre, és miért ne hagyjuk, hogy ezt elfeledjük a nagy rohanásban.

Persze emellett továbbra sem kímélünk senkit: a nevelés hatásait az ember életére, a varázslók karácsonyát, vagy éppen a gyerek-én és a felnőtt-én kapcsolatát (na és persze a belső bébiszittert :) ). Összességében jó poénok, és egy szép karácsonyi mese van a könyvben.

Lehet, hogy hagyományt kellene teremteni, és ezt elolvasni minden decemberben. :)

  • A Télapó Korongvilágbeli megfelelőjét. Aki vadkanhúzta szánon viszi ki az ajándékokat. És a fizika is meg van oldva. :)

Carun
5.0/5

Mikor ​a párom karácsonyra meglepett egy első kiadású példánnyal, nem gondoltam, hogy ilyen hamar kézbe veszem. Be kell vallanom, soha nem fejeztem be egyetlen könyvet sem angolul, de úgy éreztem, Sir Pratchett emléke előtt nem is tiszteleghetnék jobban, mint hogy eredeti nyelven szívom magamba a gondolatait… Nem volt könnyű olvasmány… Végig arra gondoltam, hogy vége a mesének, nem lesz több társadalomkritika, nem lesz több Discworld, és Great A’Tuin beleveszett a multiverzumba… Elhunyt az az ember, aki éveken át mosolyt csalt az arcomra :(

Nézzük röviden a könyvet is. A Hogfather-ben minden benne van, amit szeretek. Karácsony (oké, oké, Hogwatch), tél, Halál, orgyilkosok, és a varázslók. A történet fő volnala a tökéletes gyilkosság kivitelezéséről szól, melynek célpontja nem más, mint Discworld Télapója: a Hogfather. Elég abszurd nem? Mr. Teatime, ez az ördögien gonosz elme, mégis megtalálja a megoldást, miként is likvidálhatná a nagy szakállút, hiszen hobbi szinten már a Halál ‘megorvgyilkolását’ is kidolgozta. Ebben segítségére van néhány ankh-morporki átlagpolgár, azaz aljas, alacsony intelligenciájú, kisstílű bűnöző.
Természetesen nem mindenkinek tetszenek a fenti tervek, fel is áll egy “szupercsapat” a Hogfather megmentésére. Halál, Albert, Susan, és a Halál-alsorozatból ismerős arcok. Természetesen nem is lenne ez egy Pratchett regény, ha a szövevényes történet hátterében nem lenne némi filozófia. Család, szeretet, ünnep, hit, ezek mind-mind szerepet kapnak a regényben.

Végezetül szeretnék köszönetet mondani Sir Terry Pratchett-nek, hogy ennyi éven át töretlenül alkotott, és több generációt szórakoztatott, szórakoztat, és szórakoztatni is fog.

Nyugodj békében, Sir!


Nem ​tudom megunni Pratchett zsenialitasat. Oriasi az a gorbe tukor, amit elenk tart, amibe belenezve sajat vilagunk tukorkepet lathatjuk. Jelen esetban azt, hogy is valtoznak a mitoszaink az idok soran, hogyan lesz egy veres, barbar ritualebol konszolodalt vallasi unnep cuki kis jelkepekkel. A Halal, aki mondhatni, allando szereploje a konyveknek egeszen fantasztikus karakter, a kedvenceim azok a regenyek, amiben o a foszereplo.


Előfordulhat ​hogy kicsit öngól volt pont ezzel kezdeni az olvassunk Pratchettet eredetiben projectet :DDD A tőle eddig megszokottnál jóval több történetszálával és szereplőjével kicsit meggyűlt a bajom, mert nagyon lassan értek össze, de a karakterek mindenért kárpótoltak. Ho-ho-ho. Bilioust muszáj volt a szívembe zárnom, mert olyan kis szerencsétlen, mint három Jesse Pinkman.


ChEebor
5.0/5

Terry ​Pratchett ezen Korongvilág-regénye az ünnepekről szól és arról, mi történik, ha a hagyományokat elveszítjük. No persze, ez nem ilyen egyszerű. Miután a helyi Mikulást, a Vadkanapót eltüntetik, a Halál veszi át a feladatát. Aztán előkerül egy bizarr fürdőszoba, a fogtündér, Susan (a Halál unokája) meg mindenféle őrület. Mindez az egyik legjobb Korongvilág művé emeli a könyvet, ami pedig egy ilyen erős sorozatban elég nagy szó.


Ri_ver
5.0/5

Ki ​küldene bérgyilkost a Mikulásra? (Persze, itt Hogfather, vagy Vadkanapó [azt hiszem, így fordították, angol könyvek értékelésénél mindig bajban vagyok milyen nyelven írjam a neveket], csak itt a szánját disznók húzzák…) Ki lenne az a bérgyilkos, aki el is vállalja ezt a feladatot? Hát ez lenne Teatime – a nevével ellentétben – eléggé félelmetes karakter, ha szembejönne az utcán, lehet elrohannék… Meg persze kis tolvajokból összeállt csapata.
És ki venné át a Vadkanapó helyét? Ha nem ismerném Pratchett-et, legkevésbé a Halálra számítanék… Így viszont már meg sem lepődtem. (Legalább a kis gyufaárus lány így túlélte ezt a telet.) E mellett felbukkant a Másnaposság Istene, a Zoknievő, a Szemölcs Gnóm és még sokan mások… A mágusok randomságáról nem is beszélve, még mindig ők a kedvenceim, a lehetetlen eszmefuttatásaikkal együtt.
Humor, dráma, egy-egy elejtett elgondolkodtató megjegyzés, megint minden ott volt ebben a könyvben. Még Susant is sikerült megszeretnem, pedig az előző könyvnél nem volt túlzottan szimpatikus. Még a hangulatomat is meghozta az ünnepekre :)


leventesan
5.0/5

Zsenialis! ​Mint eddig majdnem mindegyik, ez is instant kedvenc lett. Amikor HALAL fel kell vegye a Vadkanapo kontost, es kemenyeken keresztul kell hazrol hazra jarjon az ajandekokkal az mar rossz nem lehet. Raadasul nem nagyon erti szegeny a kilincsek lenyeget es mechanikajat.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók