Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


_Andrea_
5.0/5

Súlyos ​- azt hiszem ez a legalkalmasabb jelző rá számomra azok után, h két olyan területtel foglalkoztam ezidáig, amely eléggé terhelt szentimentális, irracionális tartalmakkal és ezek között tekintélyelvűen, ideológiák alapján válogat. (Legalábbis mind az irodalom, mind a filozófia oktatásában ez csapódik le.)
Az emberre voltam kíváncsi – a könyv azon része, mely nem konkrétan az emberről szólt szintén hasznosnak bizonyult, mert a popkultúrában rengeteg ezekkel kapcsolatos tévhit terjeng, és ezeket még kulturáltabb emberek szájából is visszahallom időnként. Mintha mindenki felkapna néhány tudományosnak hangzó félmondatot, amivel megmagyarázza a saját életideológiáját – valószínűleg én is ezt fogom művelni.
Az emberre voltam kíváncsi és nagyon érdekes szempontokat kaptam a társadalom és a kultúra elemzéséhez, egyáltalán az emberalkotta világ megértéséhez – olyan kulcsfontosságúnak tűnő szempontokat, amik elég sok kételyt tettek helyre bennem.
Összességében az a végkövetkeztetés ötlött fel bennem, hogy a butaságnál csak a félműveltség veszélyesebb, ami többnyire a műveltség álcájában jár. És ez a könyv talán nem annyira félművelt, mert egészen összeszedett tud lenni. Kár, hogy nem találtam meg korábban, amikor a népszerű pszichológia erősen híg köteteire pazaroltam az időm. Plusz egy irracionális érzés: ettől a könyvtől olyan érzésem támadt, mintha tudnám, mi történik velem, és akkor már egyel kevésbé ijesztő az egész, még ha nem is tudom, hogy miért és pontosan hogyan.
(És akárkinek meséltem a könyv egyik példájáról, senki nem hitte el, hogy létezik olyan hal, ami csak más halak szemgolyóit eszi.)


Amrita
3.5/5

Egy ​elhúzódó betegség során vettem le a polcról a könyvet, hogy legalább valami, ami ugyan szakkönyv, de mégse madaras és nem kell annyira megjegyezni belőle mindent, csak úgy szórakoztat. Ennek a célnak tökéletesen meg is felelt, Csányi Vilmos humora, stílusa tetszik. Viszont nem egyértelmű, hogy kinek szánta a könyvet: az első néhány oldalon elég nehezen rágtam magam keresztül én is, és sokszor nehézkes volt a szöveg a kifejezésmódtól, szakzsargontól, aminek már nem emlékeztem minden szavára az egyetemről, hogy ez vagy az mit is jelent. A bölcsész végzettségű anyukám például félre is tette a könyvet néhány éve ezért. Ugyanakkor hiába volt a kedélyes humor és az érdekes információk, az mégis bosszantott, hogy tényleg nagyon erősen szubjektív a könyv. És elegendő háttérismeret nélkül hogy különböztessem meg a tudományosan igazolt dolgokat a szerző saját véleményétől? (Kivéve akkor persze, amikor ez már a naivitásig látványos). Szóval jó ez egynek, jó ez, de ha komolyan akarnék foglalkozni a témával, biztosan olvasnék még néhány szerzőtől a témában, hogy reálisabb képet kapjak. A címe zavaró és félrevezető még, anyu például azért vette a kezébe, mert valamiféle pszichológiai munkát várt, helyette van ebben minden, a paleontológiától a majometológiáig. Engem ezek is szórakoztattak egyébként, de meglepődtem, én se erre számítottam. Szóval nagyon vegyes a kép. El kéne dönteni, hogy ki a célközönség, és ennek megfelelően alakítani a tartalmat, címet, nyelvezetet. Mindemellett a sok érdekesség és a humor meggyőzött arról, hogy ha lenne rá időm (és még egy hétnyi torokgyulladásom) akkor levenném a polcról a Bukfenc és Jeromost is. :)


serengeti
4.5/5

Flow ​élmény (“nembíromletenni” érzés): 4
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 5
Érzelmek (ábrázolása): 4
Izgalom: 4
Humor: 4,5

Szakmailag és műfaját tekintve kifogástalan könyv. Komoly tudományos ismeretterjesztő művet tarthatunk a kezünkben Csányi Vilmostól, mely végigkíséri az emberi evolúciót a főemlősök kialakulásától napjainkig. A téma egy cseppet sem “száraz”, minden oldalra jut valamilyen kevésbé ismert, ám nagyon is érdekes tudományos kísérlet, megfigyelés. Csányi Vilmos remek írói stílusa nagyszerűen ötvözi a szakmaiságot a közvetlenséggel. Izgalmas humánetológiai mű a javából.


bodnarnoemi
5.0/5

Mióta ​élőben is láttam/hallottam Csányi Vilmost, még lelkesebben olvasok tőle. Nagyszerű (szak)ember.


Dark
5.0/5

imádtam


lehet, ​hogy leegyszerűsítés – Csányinak az emberi természet minden jellemzőjére van kézenfekvő evolúciós magyarázata – de elgondolkodtató, mert nem sok teret hagy az irracionalitásnak


Ahogy ​már mások is leírták előttem, az eleje kb. az 5-6. fejezetig nagyon száraz, tipikus tankönyvszagú a laikusoknak. De tankönyvként nagyon jó, sok hasznos és egyben elgondolkogtató információ van benne.


Sokáig ​húztam, de végül átrágtam magam rajta. Itt-ott kicsit persze “gyorsítottam”, amikor már végképp nem értettem a gondolatmeneteket, vagy épp nem érdekelt/kötött le a téma.
Nem laikusoknak készült a könyv…én szeretem az ismeretterjesztő könyveket, de nagyon sokszor abszolút nem voltam képes mondatokat sokadszori elemző újraolvasás után sem megérteni…ergo nem nekem való volt a könyv.
Szakmai tartalmáról így értelemszerűen nyilatkozni nem tudok; a három csillag a laikus ismeretterjesztő könyveket szerető olvasótól jön…sajnos nem annyira élvezhető, mint azt reméltem-vártam…lehet a hiba az én készülékemben van/volt.


Érdekes ​elméleteket tár elénk Csányi ebben a könyvben, de jópár logikai hiba és nem egészen megalapozott következtetés csúfítja el a képet. Annak ellenére, hogy egy sereg dolog nem teljesen biztos, mindig az evolúciót emlegeti, mint hajtóerőt, ami szerintem alapvető hiba.

A könyvben megkíséreli megmagyarázni az intelligencia és a nyelv kialakulását. Hogy szerintem hol téved, azt leírtam a blogomban:

http://sati1984hu.tumblr.com/post/12875899270/magyarazatok-az-emberi-intelligencia-megjelenesere

Hasonlóan hibás érveléssel végigvezetett magyarázatot ad a kultúrára, zenére, táncra:

http://sati1984hu.tumblr.com/post/12876494389/magyarazatok-a-kulturara-zenere-tancra

Mivel nem áll meg az érvelése, ezért ez most csak két csillag.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

21.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók